Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy ze světa peněz

Gruzie je atraktivní turistická lokalita.

Velvyslanec: Investiční nemovitost v Gruzii? Proč ne, jde o bezpečnou a stabilní zemi

Moře, vysoké hory, zatím téměř nedotčená příroda a skvělá gastronomie činí z Gruzie nejenom zajímavou turistickou destinaci. Jde zároveň o rychle se rozvíjející a investičně zajímavý trh. I pro cizince, kteří tam chtějí koupit nemovitost.

Přečíst článek

News box

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl celou střechu a hasiči jej zatím nemají pod kontrolou, řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Střecha se začíná rozpadat, kus se už propadl dovnitř, uvedl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Hasiči kvůli rozsahu požáru vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu a aktuálně ho likviduje 2️⃣2️⃣ jednotek.
Turecký prezident 👴 Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že islámské země by měly vytvořit alianci proti tomu, co nazval „rostoucí hrozbou expanzionismu“ ze strany Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan se tak vyjádřil poté, co v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynula americko-turecká propalestinská aktivistka, kterou patrně do hlavy střelili izraelští vojáci.
Kvůli nespecifikované technické poruše byl rozsáhle omezen 🚆 železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky stojí. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) ujistil, že usilovně pracuje na odstranění závady.
Čeští policisté loni vypátrali a předali do zemí Evropské unie 7️⃣8️⃣4️⃣​​​​​​​ hledaných lidí, naopak do Česka jich díky mezinárodní spolupráci jiné státy vydaly 490. Partnerům mimo EU česká strana vydala 19 vypátraných, zatímco pro Česko našli policisté v oblastech mimo EU 36 hledaných. 
Kolem 6️⃣0️⃣ demonstrantů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) zablokovalo vstup do známého muzea Rijksmuseum v Amsterodamu, informoval nizozemský server Dutchnews. Aktivisté po kulturní instituci žádají, aby přerušila své vazby se sponzorem, finanční skupinou ING. Rijksmuseum je nyní „až do odvolání“ uzavřeno, oznámilo jeho vedení.
Krajský soud v Brně poslal strojírenskou společnost ČKD Blansko Holding do úpadku. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Věřitelé mají nyní 2️⃣ měsíce na přihlášení pohledávek. Přezkumné jednání nařídil soud na 5. prosince, na stejný den svolal také schůzi věřitelů. 
Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na přirozené zemské družici soptily 🌋 vulkány ještě v době, kdy na zemi vládli dinosauři. S odkazem na novou studii zveřejněnou v odborném časopise Science o tom informovala agentura AP.
Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla 👍 správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. 
Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly  výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. 
Úřady na severu Vietnamu uzavřely letiště a evakuovaly na 5️⃣0️⃣ tisíc obyvatel v souvislosti s tajfunem Yagi, který se nyní přesunul nad vietnamskou pevninu, informují agentury. Tajfun předtím zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil dva lidi a téměř stovku dalších zranil.
Výstava Hráč ze sbírky Leona Tsoukernika v galerii Magnus Art

Hráč a miliardář Leon Tsoukernik představuje svou neuvěřitelnou sbírku umění plnou pokladů

Pražská galerie Magnus Art pokračuje v přestavování soukromých sbírek českých milovníků umění. Tentokrát vsadila na extravagantního miliardáře, hráče pokeru a zakladatele největšího casina u nás Leona Tsoukernika, jehož sbírka patří k nejhodnotnějším v Česku. Vedle sedmnácti děl Emila Filly v ní je většina velkých jmen české meziválečné avantgardy, ale také mimořádná díla od Renoira, Matisse, Damiena Hirsta či Tonyho Cragga.

Přečíst článek

Církev koupila na Smíchově stovku bytů a otevřela tam školku

Pražské arcibiskupství převzalo od developerské skupiny Trigema 114 bytů určených ke komerčnímu pronájmu v projektu Lihovar na pražském Smíchově. Zároveň tam otevřelo dvoutřídní mateřskou školu pro 50 dětí. Uvedli to při otevření školky zástupci arcibiskupství, které v souvislosti s církevními restitucemi a zajištěním budoucího financování založilo realitní platformu s názvem XPlace. Cenu neuvedli. Podle loňské výroční zprávy však arcibiskupství do roku 2023 investovalo do platformy XPlace 2,2 miliardy korun.

Přečíst článek
VIP Eva Talks s Pavlem Kožíškem
video

Vyzradit trik je proti kouzelnické etice, říká Pavel Kožíšek

Mág Pavel Kožíšek odstartoval kariéru světového iluzionisty v roce 1996 účastí na Světovém festivalu bavičů v Japonsku. Se svojí tehdejší partnerkou tam vyhráli titul mistrů světa, čímž se etablovali na scéně. Od té doby Kožíšek zemi navštívil devatenáctkrát.

Přečíst článek
Elon Musk

Elon Musk v americké vládě? Proč ne. Dnes je možné vše

Výstředník a jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk půjde řídit komisi, která má naučit americkou vládu šetřit. Pokud Donald Trump vyhraje volby.

Přečíst článek
Umělá inteligence vytvořila vědce. Kreativní moc není

Umělá inteligence vytvořila vědce. Kreativní moc není

První umělá inteligence v roli vědce si počíná tak trochu jako dávní učenci uzavření ve slonovinové věži svého papírového poznání: prohrabuje se už existujícími znalostmi (či omyly), vyvozuje z nich nějaké závěry, avšak nedělá experimenty, kterými by je ověřila. Ale i tak jí to začíná myslet.

Přečíst článek
Joseph Stiglitz

Stiglitz: Fed zašel příliš daleko. Je čas normalizovat sazby

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz se domnívá, že Federální rezervní systém by měl na svém nadcházejícím zasedání snížit úrokovou sazbu o půl procentního bodu, píše server CNBC.

Přečíst článek

Švédský operátor Telia šetří. Rozdá výpovědi tisícům zaměstnanců

Švédská telekomunikační společnost Telia hodlá zrušit 3000 pracovních míst, což odpovídá zhruba 15 procentům její celkové pracovní síly. Oznámila to dnes firma. Připravované propouštění je součástí plánů na snížení ročních nákladů podniku nejméně o 2,6 miliardy švédských korun (téměř šest miliard korun).

Přečíst článek
Igor Fait, miliardář

Fait prodal Kordcarbon, poslední firmu z jeho prvního fondu

Skupina Jet Investment brněnského podnikatele Igora Faita prodala společnost Kordcarbon, která ve Strážnici na Hodonínsku vyrábí uhlíkové a hybridní tkaniny. Novým majitelem je firma Havel Composites. Cena obchodu zůstala neveřejná.

Přečíst článek
Výroba elektromobilu Audi e-tron

Lukáš Kovanda: Němci hlasovali peněženkou. Bez dotací elektromobily nikdo nechce

Prodeje elektroaut v Německu se bortí, v srpnu spadly meziročně o takřka 70 procent, konstatuje původce čísel, spolkový úřad pro automobilovou dopravu. Jde podle něj o „propad historických dimenzí“. Německá vláda pod tlakem okolností přispěchala s ujištěním, že Volkswagen padnout nenechá.

Přečíst článek

J&T Banka za pololetí vydělala čtyři miliardy

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl v prvním pololetí letošního roku meziročně čistý zisk o 27 procent na 3,94 miliardy korun. Bilanční suma banky vzrostla o 18 procent na 345,5 miliardy korun. Banka to oznámila v tiskové zprávě. Zisky největších tuzemských bank letos vesměs také rostly.

Přečíst článek
Richard Morávek, olomoucký developer a zakladatel skupiny Redstone

Hanácké kasárny koupil developer Morávek. V Olomouci vlastní i Šantovku

Státu se na devátý pokus podařilo vydražit areál Hanáckých kasáren v centru Olomouce, který v elektronické aukci získala za 89,1 milionu korun skupina Redstone, kterou spoluvlastní podnikatel Richard Morávek. Redstone vlastní v Olomouci i nákupní Galerii Šantovka.

Přečíst článek

ANALÝZA: Vodíková budoucnost má i rizika. Evropu může opět převálcovat Čína

Nástup vodíkových technologií, které přemění nejen energetiku, ale celé hospodářství, je podle všeho pouze otázkou času. Možná delšího, než si představovali optimisté, ale možná příliš krátkého na to, aby se Česko a celá Evropa připravily na všechny důsledky – včetně bezpečnostních. Rizika spočívají hlavně v tom, že se náš kontinent stane závislým na dovozu jako v případě zemního plynu a že Čína nástup nové éry opět využije k budování své technologické převahy, píše ve své analýze pro Export.cz Jan Žižka, šéfeditor Moderní ekonomické diplomacie.

Přečíst článek
Představenstvo české pobočky Dun & Bradstreet povede Kateřina Klosová

Představenstvo české pobočky Dun & Bradstreet povede Kateřina Klosová

Boardu české pobočky Dun & Bradstreet, která je globálním poskytovatelem dat a analytiky, nově předsedá Kateřina Klosová. V představenstvu vystřídala právníka společnosti Martina Vlka, který ve firmě zůstává.

Přečíst článek
Sanjeev Gupta

Gupta se odvolal. Do hry o Liberty by se mohl vrátit přes pohledávky

Hutní společnost Liberty Ostrava zastoupená advokátem a bývalým ministrem spravedlnosti za ANO Robertem Pelikánem se odvolala proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který jí zakázal nakládat s podstatnou částí jejího majetku. O odvolání bude rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, upozornil na to server e15. Liberty Ostrava je od června v úpadku.

Přečíst článek

Jako na funuse. Německý autoprůmysl hledí do budoucnosti s obavami

Nálada v německém automobilovém průmyslu se v srpnu zhoršila čtvrtý měsíc po sobě. Nejdůležitější německé průmyslové odvětví strádá nedostatkem zakázek a s velkými obavami hledí do budoucnosti. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu hospodářského institutu Ifo. Podle agentury Reuters to není dobrá zpráva pro jednání mezi vedením a zaměstnanci největší automobilky v zemi Volkswagen, které dnes začne rokovat o snižování nákladů.

Přečíst článek
Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podal demisi.

Šéf ukrajinské diplomacie Kuleba podal demisi

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podal demisi, informovaly dnes ráno agentury Reuters a AP s odvoláním na předsedu ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka. Ten na na svém facebooku zveřejnil Kulebův ručně psaný rezignační dopis.

Přečíst článek

Nečas s dovoláním neuspěl. Trafiky pro poslance ODS byly trestným činem

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS. Neuspěl ani bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Oběma justice uložila podmínky a vyměřila peněžité tresty.

Přečíst článek

Ohlídejte si, zda máte dobré pojištění dětí. Na fatální úrazy často nestačí

Podle statistik tuzemských pojišťoven jsou čeští rodiče v pojištění dětí zodpovědní, ne vždy ale pojistky aktualizují podle změn v rodině. Revize pojistky je však nutná vždy při změně životního stylu a sportovních aktivit dítěte. A nejde jen o úrazy. Přečtěte si, na co byste neměli v dětské pojistce zapomenout a proč se nespoléhat jen na to, zda je pojištěná škola či kroužky.

Přečíst článek
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Karel Pučelík: Evropská komise jako pánský klub. Země se na požadavky von der Leyenové vykašlaly

Nový kabinet Ursuly von der Leyenové měl být výkladní skříní generové rovnosti. Po zveřejnění nominací to ale vypadá, že parita mužů a žen je v nedohledu. Státy, které požadavky šéfky Komise ignorovaly, vysílají dokonce méně žen než do předchozího kabinetu.

Přečíst článek
Jihočeské Madetě loni klesl meziročně zisk o 63,7 procenta

Mléčné výrobky netáhnou? Madetě loni klesl meziročně zisk o téměř 64 procent

Největší česká mlékárna Madeta měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 6,88 miliardy korun. Meziročně klesly o pět procent.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Máme svázané ruce. Mongolsko se omlouvá, že nezatklo Putina

Omlouváme se všem, máme svázané ruce. Tak mongolská vláda reagovala na pondělní obejití mezinárodního zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina, po jeho příletu do země. 

Přečíst článek
USA zřejmě poskytnou Ukrajině střely dlouhého dosahu JASSM

Další vybavení. Ukrajinci dostanou americké rakety dlouhého doletu JASSM

Spojené státy jsou blízko souhlasu s poskytnutím střel dlouhého doletu JASSM Ukrajině, která by jimi mohla zasahovat cíle hluboko v Rusku. Kyjev ale bude muset počkat několik měsíců, než budou vyřešeny technické záležitosti. Zařazení těchto střel vzduch-země do balíčku vojenské pomoci pro Kyjev by mělo být oznámeno letos na podzim, uvedly tři zdroje agentury Reuters s tím, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Přečíst článek

První dojmy z ostře sledované rekonstrukce výjimečné barokní památky: Savarin se povedl

První fáze obřího developerského projektu Savarin je u konce. Ladí se poslední detaily pro nové nájemce, čeká se na kolaudaci. Už tento týden výjimečná barokní stavba přivítá první návštěvníky, a to v rámci Prague Art Weeku.

Přečíst článek
Mocca Rezidence

Penta postaví ve Vysočanech 300 nových bytů

Penta Real Estate zahajuje výstavbu nového rezidenčního projektu Mocca Rezidence. Mezi ulicemi Sokolovská a Drahobejlova, nedaleko stanice metra Českomoravská nebo městského parku Podviní, bude obnoven původní městský blok a vyrostou tam téměř tři stovky nových bytů v prémiové kvalitě.

Přečíst článek
Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: Je září. Kde je spravená digitalizace povolování staveb, pane Bartoši?

Ministru Ivanu Bartošovi na konci prázdnin vypršel termín na splnění domácího úkolu, nápravy digitalizace stavebního řízení. Ticho po pěšině. Žádná nová zpráva, žádná tisková konference. Také stránky ministerstva pro místní rozvoj na toto téma mlčí. Došlo k nápravě, už vše dobře funguje? Nic.

Přečíst článek
Za kvalitní vzdělání si připlatíme

Jan Hlavsa: Kvalitní vzdělání v Česku je v nedohlednu

Děti míří zpátky do škol a je to právě školství, co hraje prim v politických vyjednáváních o státním rozpočtu na příští rok. Je to podobné jako loni, kdy se také ve školství hledaly úspory, byť v mnoha oblastech je ve školství peněz málo. Nedá se nesouhlasit s názorem, že do kvalitního vzdělání se vyplatí investovat, jenže nehledě na to, kolik školství ze státní kasy dostane, kvalitní vzdělání je v nedohlednu a rodiče za něj stejně musejí platit po vlastní ose.

Přečíst článek
Čistý zisk Skansky loni klesl

Čistý zisk Skansky loni klesl o 19 procent. I kvůli dopadům války na Ukrajině

Stavební společnost Skanska v roce 2023 vykázala v České republice a na Slovensku čistý zisk 396,7 milionu korun, tedy meziročně o 19 procent méně.

Přečíst článek
zlato

Zlato je letos silné. Významně však roste i cena kakaa či pomerančového džusu

Z komodit na světových trzích v prvních osmi měsících roku výrazně zdražilo zlato, stříbro, kakao, káva a pomerančový džus, zvýšila se ale i cena plynu, uhlí a elektřiny. Naopak významně zlevnila železná ruda, bavlna, pšenice nebo kukuřice. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce srpna klesl o tři procenta.

Přečíst článek
Reklama

Naši autoři

Tereza Zavadilová

Tereza Zavadilová

Elon Musk v americké vládě? Proč ne. Dnes je možné vše

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc

Hráč a miliardář Leon Tsoukernik představuje svou neuvěřitelnou sbírku umění plnou pokladů

Petra Nehasilová

Petra Nehasilová

Velvyslanec: Investiční nemovitost v Gruzii? Proč ne, jde o bezpečnou a stabilní zemi

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek: České děti se staly oběťmi hybridní války

Zdeněk Pečený

Zdeněk Pečený

Pražské letiště se dočká poslední aerolinky blízkovýchodní velké trojky

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda: Jak vyrovnat české rozpočty? Lze to jedním tahem

Věra Tůmová

Věra Tůmová

Ohlídejte si, zda máte dobré pojištění dětí. Na fatální úrazy často nestačí

Veronika Kudrnová

Veronika Kudrnová

Místo injekce pilulka. Do miliardového byznysu s léky na hubnutí vstupuje i švýcarská Roche

Katarína Krajčovičová

Katarína Krajčovičová

Dominika Drvoštěpová z Pilsner Urquell: S Centrem Paraple chce spojovat řemeslné dědictví a pomoc společnosti

Denisa Holajová

Denisa Holajová

Levná móda, úmorná vedra a drahé úvěry. Fast fashion se řítí do problému

Michal Nosek

Michal Nosek

Vyzradit trik je proti kouzelnické etice, říká Pavel Kožíšek

Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

OBRAZEM: Rekonstrukce bytu ze 30. let v Bubenči dopadla náramně

Karel Pučelík

Karel Pučelík

Michel Barnier je konsenzuální politik se silným konzervativním ostnem. Bude vládnout s Le Penovou?

Jana Havligerová

Jana Havligerová

Fiala, premiér mírného pokroku v mezích zákona

 nst

nst

Ocenění Impakt Awards jde do finále. Podpořte svého favorita

 Zlaťák

Zlaťák

Dluhopisy letos dávají paradoxní obrázek

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

Těžká hlava škodí. Jak skoncovat s přílišným přemýšlením

žebříček spořicích účtů *

Partners Banka (bez podmínek)
6,03 %
VÚB Banka
5,8 %
Trinity Bank (do 250 tisíc Kč)
5,58 %
Max Banka (do 500 tisíc Kč)
5,1 %
mBank (do 800 tisíc Kč)
5,5 %
Česká spořitelna (s podmínkami)
5 %

Kurzy

Akcie ČR

Reklama
Doporučujeme