Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Pavel  Maurer

Pavel Maurer

Novinář, který se přes dvacet let věnuje gastronomii. Vydává průvodce po tuzemských restauracích, nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant. Pořádá Prague Food Festival a zimní Grand Restaurant Festival. Měl vlastní pořad Nejezte blbě! na Radiožurnálu.

články autora

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Na planetě Zemi najdeme nepřeberné množství lokálních kuchyní, tradičních jídel i nápojů. Některé části světa si však se svou gastronomií dokázaly získat srdce většiny. Gastroinfluencer Pavel Maurer má o vítězích jasno. Jde o italskou, čínskou a indickou kuchyni. Jak je možné, že právě tyto se dokázaly prosadit prakticky na celé naší planetě?

Přečíst článek

Pavel Maurer: Bublinky nevadí. Jednou provždy, zuby se po nich víc nekazí

Žádná celulitida, zubní kaz či žaludeční vředy. Pokud máte rádi vodu s bublinkami, klidně ji pijte. Nebojte se děsivých fám o perlivé vodě, jsou to především vybájené mýty, upozorňuje gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Slovo olympiáda v nás většinou evokuje sportovní klání těch nejlepších rekordmanů na světě v mnoha různých disciplínách. Může být ovšem také olympiáda žákovská, v českém jazyce nebo matematická a podobně. Ale podle slovníku má hlavně dva významy: ve starém Řecku čtyřleté období mezi olympijskými hrami a dnes olympijské hry, popřípadě přeneseně i jiné vrcholné soutěže.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Proč hruška od českého farmáře chutná líp, než ta z Jižní Afriky

Určitě to znáte. Dovážená, ještě téměř zelená rajčátka balená v plastové vaničce, která na pult supermarketů putovala stovky kilometrů, nemohu konkurovat šťavnatým, voňavým a zralým rajským jablíčkům ze zahrady. Čeští pěstitelé se nyní rozhodli označovat svou produkci společnou ochrannou známku, která má být zárukou kvality a lokálnosti. Nad významem tohoto počinu se zamýšlí gastroinfluencer Pavel Maurer ve svém pravidelném sloupku pro Newstream.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Týdně sníme jednu plastovou platební kartu

Čelíme invazi nanoplastů. To je holý fakt. Jsou všude, ve vodě, vzduchu, jídle i v životně důležitých orgánech lidí, třeba v mozku. Vědci spočítali, že člověk za týden sní až pět gramů tohoto odpadu. Pro srovnání, přesně tolik váží vaše kreditní karta. Tak tedy dobrou chuť!

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Pavel Maurer: Jedno polité sako na účet podniku? To by bylo vskutku milé

Nehody typu obsluhou potřísněného saka, tak ty se stávají. Nevyhýbají se ani špičkovým restauracím s jinak bezchybným servisem. Podle reakce personálu ale poznáte kvalitu a charakter podniku, píše ve svém pravidelném sloupku pro Newstream gastroinfluencer a novinář Pavel Maurer.

Přečíst článek
V Jižní Koreji schválili zákon zakazující konzumaci a prodej psího masa

Pavel Maurer: Konec psího guláše. Jihokorejci schválili přelomový zákon

Dáte si dnes k večeři „smažené artyčokly“ nebo raději „kokršpanělské ptáčky“? Ne, věřte mi, že jako Evropan a též vlastník a milovník několika psů vůbec nechci zlehčovat horkou až trochu bulvární zprávu, která obletěla celou naší planetu. A sice že v Jižní Koreji před pár dny schválili zákon zakazující konzumaci a prodej psího masa, chování a porážení psů pro tyto účely, uzavření „psích restaurací“ atd.

Přečíst článek
Olivový olej

Gastroinfluencer Maurer: Pro olivový olej nechodím do supermarketu, ale k pěstiteli

Není olej jako olej. Ten olivový působí blahodárně na vaše zdraví. Tohle tekuté zlato ale přitahuje také šmelináře. Dejte si pozor, jakou kvalitu kupujete, radí ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastroinfluencer Pavel Maurer.

Přečíst článek
Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Pavel Maurer: Bez chlebíčků, čočky a ovocného salátu to prostě není Silvestr. Letos ale bude jiný

Miluju chlebíčky a kvalitní víno. Jedno je však jisté: v posledních vteřinách tohoto roku budeme myslet víc než kdykoli jindy na ty, co již nejsou mezi námi, píše o letošním Silvestru ve svém pravidelném sloupku gastronaut Pavel Maurer.

Přečíst článek

Méně plýtvat jídlem. S novoročním předsevzetím začněte raději hned, radí Pavel Maurer

Řekněme si pravdu přímo do očí, i když je tvrdá: Plýtváme prakticky vším. Oblečením, energiemi, surovinami, jídlem, vodou. Důvody našeho plýtvání mnohdy bývají iracionální i zcela blbé! píše ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastronaut Pavel Maurer a přidává pár rad nejen na udržitelnější Vánoce.

Přečíst článek
Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Vánoce jsou za dveřmi a k nim dost možná neodmyslitelně patří také smažený kapr. Nebo dáváte přednost řízkům? Gastronaut Pavel Maurer se ve svém pravidelném sloupku pro Newstream přiznal, že na vánočního kapra u nich doma „moc nejsou“, přednost dávají rybám z moře.

Přečíst článek

Knižní tipy gastronauta: Kuchařky, které pod stromečkem potěší nejen gurmány

Nemusíte být zrovna foodie (nadšenec do jídla a jeho přípravy - pozn. red), aby vás pod stromečkem potěšila dobrá kuchařka. Známý gastroinfluencer Pavel Maurer rozdává prověřené knižní tipy, které i chutnají.

Přečíst článek
Ryba v akci? Tak tu si raději odpusťte

Ryba v akci? Tak tu si raději odpusťte, radí gastroinfluencer Pavel Maurer

Black Friday dorazil i do supermarketů. Skutečně ale chceme kupovat tvrdé rohlíky, za pár dní prošlé salámy nebo dokonce rybu v akci? Stojí nám to za to? Na to se ptá gastroinfluencer Pavel Maurer ve svém pravidelném gastronomickém sloupku na Newstreamu.

Přečíst článek
Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Před několika lety jsem měl tu čest a zcela unikátní příležitost navštívit a osobně ochutnat v prefektuře Okajama v Japonsku několik „sakevaren“ (výrobny saké) a před několika dny jsem si to malinko zopakoval a opět ochutnal a vyslechl příběh tohoto typického lokálního nápoje tentokrát v prostorách rezidence Japonského velvyslance.

Přečíst článek
Sůl nad zlato? Je třeba to krotit

Pavel Maurer: Sůl nad zlato? Češi dochucovadlo používají až příliš

Jsem v sedmém nebi, když si namažu krajíc chleba (třeba Šumavu) farmářským máslem a posypu solí. Chléb a sůl - základní, chutné, jednoduché a vlastně i laciné pochutiny. Jenže není té soli v našem jídelníčku až moc? Mám na mysli tu skrytou sůl, kterou nevidíme, ale denně konzumujeme často v neúměrných částkách a zatěžujeme tak náš organismus.

Přečíst článek

News box

Deficit veřejných financí loni klesl 📉 na 2,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 3,8 procenta v roce 2023. Schodek za loňský rok činil 177,2 miliardy korun. Míra zadlužení vládních institucí v loňském roce stoupla na 43,6 procenta HDP z předloňských 42,5 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).
Vývoz ropy 🛢 a pohonných hmot z Venezuely klesl v březnu meziměsíčně o 11,5 procenta. S odvoláním na data a dokumentaci o sledování lodí to uvedla agentura Reuters. Děje se tak poté, co USA oznámily 25procentní cla na země kupující ropu a plyn z Venezuely, a poté, co americký prezident Donald Trump zrušil výjimku pro americkou společnost Chevron k těžbě ropy ve Venezuele.
Rusko dluží Česku za nájem domů a bytů přes 100 milionů korun, v současnosti v Česku ovládá přes osm desítek domů a bytů. Serveru Odkryto.cz to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (nestr.). 
Čeští občané musí mít ode dneška pro krátkodobou návštěvu Velké Británie elektronickou cestovní registraci (ETA). Podrobné informace v češtině najdou zájemci na webu britské vlády nebo stránkách českého ministerstva zahraničí. Registrace aktuálně stojí deset liber (zhruba 300 korun). Od vyřízení je platná dva roky, během kterých lze do Británie cestovat opakovaně, nikdy ale na více než šest měsíců. Číst více
Sklárny Crystal Bohemia 🥂 měly loni obrat téměř dvě miliardy korun. I přes odstávky související s renovacemi pecí je to podobně jako předloni, jen mírně méně. Sklářskou výrobu stále komplikují vysoké ceny energií, uvedl majitel společnosti Pavel Louda.
  Číst více
Vědci objevili sloučeninu, která neměla existovat, takzvaný hydrát chloridu cesného. Klíčem k jeho přípravě je speciální způsob mražení. Tento objev může otevřít nové cesty ke vzniku nestabilních molekul, včetně léčiv, a pomoci lépe porozumět chemickým reakcím ve vesmíru 🌌. Informoval o tom Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR (AV ČR), jehož experti na objevu spolupracovali s odborníky z Innsbrucké univerzity. Číst více
Doporučujeme