Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Josef Tuček

Josef Tuček

Novinář píšící především o nových vědeckých, technických, medicínských, ekologických a dalších odborných poznatcích a tématech, jež ovlivňují lidský život. V posledním čtvrtstoletí vedl vědecké přílohy v MF Dnes, Hospodářských novinách, Aktuálně.cz a Lidových novinách. Za popularizaci vědy je držitelem ceny Česká hlava v projektu zaměřeném na podporu vědecké a technické inteligence.

články autora

Dětská stavebnice Lego bývá nečekaným pomocníkem vědců v laboratoři

Chytrý nápad ušetří: Dětská stavebnice Lego bývá nečekaným pomocníkem vědců v laboratoři

Šikovné děti možná právě dostaly za vysvědčení některou ze stavebnic Lego. Ale totéž by mohlo potěšit také vědce – ukazuje se totiž, že soupravy z této řady mnohým z nich pomáhají i při složitém výzkumu. Vlastně jsou dokladem toho, že dobrý nápad může nahradit i velmi drahou techniku.

Přečíst článek
home office

Pracovat jen v kanceláři? Nebo z domova? Střídavá práce spojuje výhody obou

Mají se zaměstnanci po skončení pandemie covidu naplno vrátit do kanceláří? Firmy to tak většinou už svým lidem nařídily. Spoustě zaměstnanců však práce z domova vyhovuje a nechtějí se jí vzdát. Nový výzkum nabízí kompromis: hybridní práci zčásti v kanceláři a zčásti z domova. Konkrétně tři dny v práci a dva dny doma.

Přečíst článek
Umělá inteligence ve službách zločinu. Před čím se laik ještě ubrání a kde už nemá šanci?

Umělá inteligence ve službách zločinu. Před čím se laik ještě ubrání a kde už nemá šanci?

Generativní umělá inteligence má sice pořád řadu much, ale už dokáže být užitečná v mnoha oborech. A to i v páchání zločinů. Abyste nenaletěli, měli byste být hodně nedůvěřiví a používat vlastní hlavu.

Přečíst článek
Digitální dvojče by mělo v medicíně pomoci při složitých operacích a dalších terapiích

Digitální dvojče by mělo v medicíně pomoci při složitých operacích a dalších terapiích

Čeká vás náročná chirurgická operace a lékař uklidňuje: všechno předem vyzkoušíme na vašem dvojčeti. To zní děsivě. Ale pokud doplní, že půjde o vaše digitální dvojče, můžete se uklidnit. Digitální dvojčata začínají – po průmyslu, stavebnictví či energetice – pozvolna pronikat také do medicíny.

Přečíst článek

Krátkozrakých dětí přibývá. Lék je zdánlivě jednoduchý, ale nikdo ho nechce

Krátkozrakých dětí je ve světě stále víc. Existuje jednoduché doporučení, jak šíření krátkozrakosti omezit, ale téměř nikdo se jím nechce řídit. A tak výzkumníci vymýšlejí složitá a drahá technická řešení, která by měla zdravému vývoji dětských očí pomoci. Stavějí jiné školy a svítí do očí „léčivým“ světlem.

Přečíst článek
Zakázat nebezpečné zbraně? Ne, zdanit je, říkají Kaliforňané

Zakázat nebezpečné zbraně? Ne, zdanit je, říkají Kaliforňané

Od července bude americký stát Kalifornie vybírat vlastní spotřební daň z prodeje střelných zbraní a munice. Má se tím prý snížit jejich dostupnost. Proč zavádět novou daň místo jednoduchého zákazu zbraní? Odpověď nehledejme ani tak v ekonomii, jako spíše v historii.

Přečíst článek
Robot společnosti LimX Dynamics

Chodí i jezdí na čtyřech nohou, ale totéž dokáže i na dvou. Co to je? Samozřejmě, robot

Čínská společnost LimX Dynamics představila robota, který má změnit možnosti techniky. Stroj má čtyři nohy opatřené kolečky, ale může se také postavit „na zadní“ a pohybovat se po dvou. Je to docela zajímavý pohled.

Přečíst článek

Golden a grafen. 2D materiály, které promění svět výpočetní techniky i elektroniky

Vědecký výzkum je něco jako hraní pokeru (i když oproti kartám je mnohem delší a nudnější). Dobrý hráč (výzkumník) musí dobře vyhodnocovat fakta a využít svých zkušeností. Racionálně volí herní strategii (výzkumný postup a cíl). Ale zasahuje také prvek náhody, který může výhře (novému objevu a jeho využití) zabránit. Letos přišly dvě velice zajímavé zprávy z oboru takzvaných dvojrozměrných materiálů. Ta první zachycuje situaci, kdy „pokerová hra“ teprve začala, ale druhá naznačuje blížící se „výhru“ – průlom v elektronice.

Přečíst článek

Vědecký výzkum NATO stojí na spolupráci s odborníky v civilu

Vojenská aliance NATO má také vlastní výzkum. Zaměřuje se nejenom na nové technologie pro bojové operace, ale také na to, jak bezpečnost světa ovlivňují změny klimatu, kybernetické útoky anebo podvodné ovlivňování voleb.

Přečíst článek
Robotický pes nese plamenomet. Je to šílený úlet, nebo dálkový vypalovač trávy a ostraňovač sněhu?

Můžete si koupit robotického psa, z něhož šlehají opravdové plameny. Smysl to ale nedává

Za necelého čtvrt milionu korun si v USA můžete pořídit robotického psa, z něhož šlehají plameny až do vzdálenosti devět metrů. K čemu vám bude? To je dobrá otázka, na kterou by mohl odpovědět nejspíš psychiatr nebo kriminalista. Další příklad toho, že tvůrcům moderních technologií občas selže zdravý rozum.

Přečíst článek
Taylor Swift

Platit za krásu se vyplatí. Hezcí lidé jsou úspěšnější a vydělávají víc peněz, tvrdí výzkumníci

Vydat peníze za zvýšení své krásy není čistě utrácením, ale může jít o opravdovou investici, která zkrášlené osobě dokáže přinést zisk, dokazuje skupinka výzkumníků na základě experimentů uskutečněných ve Francii.

Přečíst článek

Vědci pokročili ve vývoji empatického robota

Robot vyvinutý výzkumníky na Kolumbijské univerzitě v New Yorku dokáže předem rozpoznat, že se chystáte usmát, a zareaguje tak rychle, že se usmíváte současně. Čistě kuriozita? Vůbec ne. Tahle vlastnost se bude hodit robotu, který v prodejně nahradí lidského prodavače, ale i robotickému opatrovníkovi, jenž se dokáže postarat o starého či nemocného člověka, pro něhož se lidský pečovatel nenajde.

Přečíst článek

Výrobu čipů ohrozí nedostatek vody

Polovodiče jsou základními stavebními kameny čipů, které najdeme v nejšpičkovější elektronice, v mobilech, letadlech, nových autech, ale také třeba v zubním kartáčku nebo moderní žárovce. Pro výrobu polovodičů je však zapotřebí hodně vody. A světová místa výroby jsou zrovna v oblastech, kde vody ubývá.

Přečíst článek
Česko patří mezi nejšťastnější země světa

Česko patří mezi nejšťastnější země světa, uvedla studie. Žebříček však může být poněkud ošidný

Nejnovější Zpráva o štěstí ve světě zalichotila České republice, která se opět umístila mezi hodně šťastnými zeměmi. Avšak jak se vlastně štěstí měří? Nové výzkumy ukazují, že docela ošidně.

Přečíst článek
Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Přichází další lék na hubnutí. A je ještě lepší než ty současné

Tlouštíků je na světě víc než lidí trpících podvýživou. Většina z nich by chtěla zhubnout – a zaplatit za to celkově miliardy dolarů. Tuto bonanzu nyní ovládly dvě farmaceutické firmy s „opravdovými“, tedy schválenými a prokazatelně fungujícími léky. Jedna z nich se nyní chystá posílit své postavení dalším medikamentem, který slibuje, že bude ještě účinnější a než ty současné a bude se i příjemněji užívat.

Přečíst článek

News box

Největší tuzemská síť soukromých poliklinik EUC loni meziročně 📈 zvýšila obrat o 12 procent na 5,4 miliardy korun. Čistý zisk skupině klesl o dvě třetiny na 184 milionů korun. Počet ambulantních vyšetření loni stoupl meziročně o šest procent na 3,7 milionu a počet operací se zvýšil o 17 procent na 7000. 
Podpora Ruskem napadené Ukrajiny v evropských zemích zůstává 👍 stabilní a odhodlání samotných Ukrajinců vysoké navzdory tomu, že první měsíce tohoto roku byly pro Kyjev více než složité. Vyplývá to z průzkumu provedeného na Ukrajině a v 15 evropských zemích včetně Česka, který dnes zveřejnil institut Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECFR). 
Japonsko dnes po dvou desetiletích vydalo nové 💴 bankovky - jeny s 3D hologramovou technologií, které mají bránit padělání. Informovala o tom agentura AP.
Evropský úřad veřejného žalobce (EPPO) loni otevřel 4️⃣3️⃣ nových případů, které se týkají České republiky. Bylo to o sedm více než předloni. Odhadovaná škoda způsobená pachateli těchto činů činí 92,6 milionu eur (2,32 miliardy korun). 
V České republice dochází k 📜 informačním operacím, které mají demoralizovat veřejnou debatu tak, aby v ní bylo možné šířit ruské narativy. Jde o součást informační války, jejímž cílem je zastavit přísun materiální pomoci Ukrajině. 
Ruské přístavní město Novorossijsk a tamní základna ruské Černomořské flotily vyhlásily v noci na dnešek  poplach kvůli útoku ukrajinských námořních dronů. Informoval o tom ve svém ruskojazyčném vydání zpravodajský server BBC News.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme