Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Bolest zad i problémy se spánkem mohou mít stejnou příčinu. Špatné držení těla

Bolest zad může způsobovat špatné držení těla
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Dnešní moderní doba zvláště nepřeje fyzickému zdraví našeho těla. Řada lidí trpí bolestmi pohybového aparátu, a to z důvodů buď jeho jednostranného, nadměrného, či naopak nedostatečného používání. Také dlouhé sezení či stání a nerovné držení těla má na následek hůře fungující tělo a nepříjemné bolesti.

Reklama

Práce na počítači a dlouhé hodiny strávené s předsazenou hlavu a kulatými zády na mobilu udělají své. Celé naše tělo je komplexní propojený systém, a tak postavení těla, zapojení svalů, kloubů a kostí má vliv na celkové zdraví.

Ohnutá záda utlačují plíce, kdy se nám hůře okysličují buňky v těle každým nádechem. Utlačovány jsou i další orgány, což musí tělo vždy kompenzovat – játra hůře detoxikují či můžeme mít trávící problémy. Ohnutý krk ztěžuje průtok krve a lymfy do hlavy a zpět, cítíme se pak více unavení a hůř se soustředíme. Končetiny poskládané do jakékoliv polohy zkracují svaly a přetěžují klouby. Soustředit se na správné držení těla není vždy snadné, ale určitě se to vyplatí.

ilustrační foto

Biohacking: Procházka je nejkratší cestou k lepšímu zdraví a kondici

Benefity chůze jsou podle všeho skoro až zázračné. Je to převážně kvůli tomu, že chůze a pomalý souvislý každodenní pohyb je pro člověka tak přirozený, že s jeho nedostatkem vlastně organismus ani nepočítá. Tím je na chůzi závislý pro řadu procesů, takže její absenci tělo vyhodnocuje tak, že ve vnějším prostředí musí být něco špatně. A to se pak v dlouhodobém horizontu nebo/a za současné přítomnosti více nevhodných lifestylových návyků začne projevovat ve formě různých psychických či fyzických problémů.

Přečíst článek

Malá změna, velké dopady

I zdánlivě jen malá a lokalizovaná změna pomocí nenáročných cviků a vědomá snaha o lepší držení těla hraje roli v hladině energie, nálady a fyzické i mentální výkonnosti každý den. Pro lépe prokrvené svaly krku a horní části zad a rovnější postoj stačí pravidelně provádět cviky jako kroužení a zvedání paží, diagonální ohýbání hlavy na protažení trapézů či kočku na všech čtyřech. I 10 minut denně takových jednoduchých cviků a za pár týdnů zaznamenáme lepší držení těla a možná i další benefity. Motivací může být i prokrvenější pokožka hlavy – čili více vlasů a pevnější pokožka.

Reklama

Kromě cvičení ve formě strečingu, jógy, tai-či, pilates či SM systému můžeme zkusit i masáže těla. Můžeme si dojít k odborníkovi na různé druhy masáží, některé jsou určené i přímo na srovnání těla. Opět ale platí, že i masáž sebe sama či použití válce či míčků na masírování ztuhlých svalů a fascií bude prospěšné. Cokoliv, co můžeme a chceme dělat opakovaně a často je lepší, než víkendové cvičení a masáž jednou za čas.

Chleba z tradičních obilovin

Biohacking: Je bílé pečivo skutečně tak nebezpečné? Vědci zkoumají dopady obilnin na organismus

Epidemie intolerance na lepek je jednou z civilizačních chorob současnosti. Jde však jen o jeden problém spojený s konzumací klasického pečiva. Jak je nahradit zdravějšími alternativami?

Přečíst článek

Pozor na dýchání ústy

S předsazeným držením hlavy může souviset i preferování dýchání ústy. V poslední době se zjistilo, že taková zdánlivě malá změna hraje zásadní roli ve zdraví a kvalitě života. Předsazená hlava je již většinou důsledkem dýchání ústy, protože takové držení těla umožňuje lépe dýchat díky tomu, že jazyk se částečně posune z cesty.

Samozřejmě je zcela normální dýchat ústy v případě nachlazení či při náročné fyzické aktivitě. To jsou ale dočasné důvody, které nezmění způsob, jakým dýcháme. Co ho ale změnit může trvale jsou problémy jako alergie a astma, kdy si pravidelně musíme pomoci dodechnutím ústy, nateklé nosní mandle či trvalá obstrukce v horních cestách dýchacích.

Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Působit zdravě a vypadat dobře, je jedním z cílů všech lidí. Biohackerů zvlášť. Zde je několik důležitých rad, které opravdu fungují.

Přečíst článek

Jak zlepšit spánek

Tyto problémy mohou zejména v dětství vyústit právě ve špatné držení těla, deformace obličeje a dentální problémy. Obličej získá zploštělý tvar, může vzniknout předkus, horší výslovnost a ztížení žvýkání. A to jsou pouze vizuální a fyzické obtíže.

Výzkumy ukazují, že chronické dýchání ústy může zhoršit spánek, způsobuje totiž chrápání a spánkovou apnoe, která neprospívá mozku. Mozek vůbec nereaguje na dýchání ústy dobře, může stát za vznikem či zhoršením ADHD, celkově totiž zhoršuje koncentraci a výkon mozku.

Chcete žít déle a kvalitněji? Čtěte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Prvním krokem k nápravě způsobu dýchání zpět k dýchání nosem je u sebe či u ostatních uvědomění si problému. Často začneme ústy dýchat v noci a pak si neuvědomíme, že se k tomuto typu dýchání uchylujeme i přes den. Ujistíme se tedy, že máme horní cesty dýchací dobře průchozí a že spíme ve správné poloze, která nám dobré dýchání umožňuje.

Existují speciální náplasti, kterými si přelepíme ústa – jen tenký proužek vertikálně, ne celé rty – použít lze i normální náplasti. Na internetu lze najít i speciální cviky, které povzbudí svaly ke správnému dýchání a polykání.

Dýchání nosem podporuje zvlhčení sliznic, filtruje vzduch přijímaný do těla, podporuje vznik prospěšného oxidu dusnatého v dutinách a také pomáhá imunitnímu systému tím, že snižuje možnost infekce dýchacích cest.

ilustrační foto

Biohacking: Výkyvy nálady pomůže napravit dopaminový detox

Existuje řada způsobů a strategií, jak si můžeme pomoci v případě negativních nálad a dopadů stresu v našem každodenním životě. Deprese, úzkosti a nespavost dnes trápí spoustu lidí. Tyto problémy mohou být způsobeny jednou konkrétní věcí, například náročným zaměstnáním či rodinnými vztahy. Často jsou ale důsledkem komplexního souboru událostí, situací a traumat z minulosti a na nás je pak aplikovat nějaký postup, aby nám nezhoršovaly kvalitu každodenního života.

Přečíst článek

ilustrační foto

Biohacking: Příčinu psychických obtíží a depresí lze napravit i změnou životního stylu

Psychologové a psychiatři bijí na poplach: deprese a úzkosti se v populaci vymykají kontrole a zásadně se zvyšují zejména u mladé populace. Nepřispělo tomu také období pandemie, kdy prohloubená izolace dále narušila psychiku mnohých. Stejně jako bývá komplexní vznik takových psychických potíží, nebývá jednoduché je také napravit a často i pouze ke zmírnění je potřeba celková změna řady aspektů životního stylu. Validní strategií je pomoci si psychiatrickými léky předepsanými lékařem, ale to také nemusí být řešením. Úleva může být pouze částečná, stále se nemusíme cítit, jak jsme se dříve cítili, či jak bychom si představovali.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Biohacking: Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme