Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Biohacking: Čaj aneb mnohými zapomenutá antioxidační mana

Biohacking (ilustrační foto)
Pixabay
Alžběta Shejbalová

V podzimních plískanicích je horký čaj vítaným občerstvením jak doma, tak venku v restauracích a kavárnách. V našich zeměpisných šířkách jsou nejoblíbenějšími druhy čaje černý, bylinkový, ovocný a zelený. Společné mají to, že nás vnitřně zahřejí, povzbudí trávení, hydratují a dodají specifické mikroživiny v tom konkrétním typu čaje obsažené.

Reklama

Černý čaj je zdaleka nejpopulárnější druh čaje na světě a pije se ve všech kulturách. Černý, zelený i bílý čaj jsou všechno lístky z jednoho stromu - čajovníku čínského (Camelia Sinensis) a liší se zpracováním po sběru. Černý čaj se oproti ostatním druhům nechá kompletně zoxidovat a tím se vytvoří nezaměnitelná intenzívní chuť.

Obsahuje řadu antioxidantů, většinou ve formě polyfenolů jako theaflaviny a thearubiginy. Polyfenoly tvoří okolo pěti procent váhy černého čaje v suchém stavu, 10-15 procent u zeleného a u bílého, který je nejméně zpracovaný, je to ještě více. Ve velkém zájmu vědců a biohackerů se nyní nachází flavonoid EGCG (epigalokatechin galát), který vykazuje výrazné benefity proti stárnutí.

Biohacking: Chodí chřipka okolo. Co jíst, abychom se jí ubránili

S příchodem studeného počasí se často z našeho jídelníčku vytrácí pestrost. A to je škoda. Podzim nabízí mnoho chutných plodů, které jsou napěchovány vitamíny na podporu imunity. Už naši předkové věděli, že denně jedno jablíčko udržuje stálé zdravíčko.

Přečíst článek

EGCG je látka obsažená právě v lístcích čajovníku čínského v největších množstvích ze všech potravinových zdrojů. Obsahují ho v malém objemu i další rostliny jako bobulovité ovoce, avokádo, kiwi, hrušky, jablka a některé druhy ořechů jako pistácie a lískové ořechy. EGCG lze zakoupit i jako doplněk stravy ve formě koncentrovaného extraktu, protože jeho účinky jsou velmi působivé.

Reklama

Umí hrát roli mocného antioxidantu v těle - navazuje na sebe škodlivé volné radikály a umí také chránit proti poškození DNA. Těmito vlastnostmi tak pomáhá předcházet řadě onemocnění a posilovat tělu vlastní mechanismy obrany. EGCG dále chrání proti zánětu, pomáhá vázat těžké kovy přítomné v organismu a zlepšuje metabolismus.

mišpule obecná

Biohacking: Sezóna zdravých plodů zdaleka neskončila. Mlsejte mišpule, brukve či kaštany

I v nynějším chladném počasí je sezóna čerstvých potravin, a to nejen těch z holandských skleníků. Stále můžeme vyjít na zahradu a posbírat řadu druhů zeleniny a dokonce i ovoce. Nadšenci pro staré druhy plodin mají nyní možnost sklízet mišpule, což je druh ovoce příbuzný růžím a šípkům. Jejich konzumace je specifická tím, že se plody musí nechat na stromě přemrznout a buď uskladnit, nebo nechat v průběhu zimy na stromě a sklízet postupně.

Přečíst článek

Obsahem těchto zmíněných a dalších látek má konzumace černého čaje ozdravné účinky na organismus. Jedním z těch zásadních je prevence vzniku rakoviny. Kromě zmíněných druhů polyfenolů obsahuje kaempferol a myricetin, které chrání buňky proti mutacím. Existuje řada studií, které spojují konzumaci černého čaje a nižšího výskytu srdečně-cévních onemocnění, která se stále řadí na první místo zabijáka na světě.

Jedním z mechanismů fungování je značné zlepšení poměru „dobrého“ HDL a „špatného“ LDL cholesterolu. Experti v tomto případě doporučují každodenní pití černého čaje pro dlouhodobé výsledky. Jeden šálek černého čaje obsahuje střední množství kofeinu, který má stimulační účinky na organismus a může přetěžovat nadledvinky, což se pak projeví v horším snášení stresu. V černém čaji je ale jeho efekt oproti kávě zmírněný, kvůli přítomnosti látek jako aminokyseliny theanin, které mají na nervový systém zklidňující efekt.

Zelená je dobrá

Zelený čaj obsahuje ještě méně kofeinu kvůli jemnějšímu způsobu zpracování a jeho obsah je pro určité jedince vyvážen vysokým obsahem řady prospěšných látek. Zelený čaj se často označuje jako „superpotravina“. Je to tím, že jeho konzumace je snadná, je přístupný široké veřejnosti, má oproti řadě bylin příjemnou chuť a jeho benefity jsou značné. Jak bylo zmíněno, obsahuje dvakrát až třikrát více polyfenolů než černý čaj a tento fakt je zásadní zejména při prevenci vzniku jakýchkoliv chronických moderních onemocnění.

To je zejména tím, že málokdo v dnešní době každodenně konzumuje stravu bohatou na čerstvou zeleninu a ovoce, a i jeden šálek zeleného čaje dokáže pomoci doplnit chybějící antioxidanty a další nezbytné látky a umí alespoň lehce zmírnit negativní dopady nevyvážené stravy a nezdravého životního stylu. Strategií pro zdravý život by však samozřejmě vždy měla být racionální strava a dostatečný pravidelný fyzický pohyb.

Čajem pro nás může být horký výluh vlastně jakýchkoliv dalších bylin, ovoce a koření podle individuálních preferencí. Populární jsou bylinkové čaje, které můžeme udělat ze sušené i čerstvé rostliny, či jejich smícháním pro kombinaci účinků: máta, kopřiva, maliník, heřmánek, lípa, černý bez jsou ty nejpopulárnější v naší zeměpisné šířce. V nynější době podzimních plískanic můžete zkusit čaj z čerstvého kořene zázvoru, který má značné imunitu posilující účinky a výborně funguje proti respiračním onemocněním.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Přečíst článek
italské espresso

Biohacking: Kofein je zdravý i toxický. Zkuste „neprůstřelné“ kafe

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme