Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Černý kmín má silné antioxidační a antibakteriální efekty

Nigella sativa neboli Černucha setá, též černý kmín
Flickr, k yamada,
Alžběta Shejbalová

Černucha setá, latinsky Nigella sativa, nebo také černý kmín je semínko rostliny, která je po staletí pěstována jako koření a medicinální bylina původem ze Středomoří. Kmínu příbuzná není, ale kulinářsky se používá obdobně, proto dostala toto jméno. Jako koření se používá do kari směsí a podobných jídel s tím, že chuťově je semeno aromatické a připomíná kombinaci cibule, černého pepře a oregana. Z černuchy se lisuje olej, který lze použít v kuchyni jako výraznou složku jídla či jako léčivo.

Reklama

Specialitou tohoto oleje je, že se jedná o přirozenou kombinaci nosného i esenciálního oleje. V tradičních medicínských systémech byla semínka používána pro zlepšení stavů jako je astma a kašel různého původu, chřipka, revmatismus a snižování horečky. Řada studií ukázala, jak mohou semínka černuchy či olej z ní pomoci obecnému tělesnému zdraví. Jedním z důvodů je vysoký obsah antioxidačních látek.

Biohacking: Chodí chřipka okolo. Co jíst, abychom se jí ubránili

S příchodem studeného počasí se často z našeho jídelníčku vytrácí pestrost. A to je škoda. Podzim nabízí mnoho chutných plodů, které jsou napěchovány vitamíny na podporu imunity. Už naši předkové věděli, že denně jedno jablíčko udržuje stálé zdravíčko.

Přečíst článek

Jsou to zejména různé typy tokoferolů, což jsou formy vitamínu E, rostlinných polyfenolů, alkaloidů, saponinů, tymochinonů a mastných kyselin. Jejich obsah a kombinace je specifickou mřížkou, která v testech na myších vykázala významné zvýšení antioxidační kapacity v organismu a výraznou redukci agresivních pro-oxidačních reaktivních forem kyslíku (ROS). Jejich hromadění v buňkách může poškozovat nukleové kyseliny a proteiny, což má za následek stárnutí organismu a vznik řady chronických onemocnění.

Černucha podporuje antioxidační profil organismu pomocí navýšení tělem vytvářených látek jako glutathion jako superoxid dismutáza. Tělo se pak lépe brání  buněčným poškozením a tím vzniku onemocnění jako srdečná choroby, autoimunitní a neurodegenerativní nemoci a různé typy rakovin. Některé tyto antioxidanty mají také protizánětlivé vlastnosti a snižují tak otoky a bolesti provázející chronické choroby.

Reklama

Antibakteriální efekty

Černucha vykazuje významné antibakteriální vlastnosti a to až na úrovni a dokonce převyšující antibiotika. Experti zjistili, že řada super-bakterií, které nereagují na západní medicínou používané léky, jako například kmeny zlatého stafylokoka (MRSA), reagují na extrakt či olej ze semen černuchy. Další studie zjistila, že ze 144 nebezpečných lidských patogenů, 97 z nich bylo citlivých na antibakteriální aktivitu oleje z černuchy. Pokud pomáhá v případě rezistentních bakterií, je černucha velmi účinná i při běžných respiračních onemocněních. Pro posílení imunity můžeme brát černuchu preventivně a i v případě již rozvinuté infekce.

Antibakteriálně působí černucha i při použití topicky, a to ideálně ve formě vylisovaného oleje. Výborně funguje tedy na kožní problémy, jako jsou akné a další zánětlivá onemocnění. Podle odborníků umí pomoci i s ekzémy, zklidňuje totiž aktivní zánět, hojí rány a podporuje tvorbu nové kůže. Černucha se také úspěšně používá jako podpora růstu nového vlasového porostu, a to i v případě alopetických onemocnění kůže. Díky zmíněným vlastnostem také hojí lupy, seboreu a další onemocnění vlasové pokožky a podporuje její dobrý stav.

Cordyceps

Biohacking: Cordyceps pomůže srdci, trávicímu systému a odstraní stres

Jako ostatní populární medicinální houby, i Cordyceps se stal pomocníkem při zdravotních problémech dnešního moderního člověka. Jedná se o houbu, která je pro své výrazné zdraví vylepšující účinky v čínské medicíně používána po tisíce let. Jde o parazitickou houbu, které existují stovky druhů. Podobně jako univerzálně používaná reishi je i cordyceps adaptogenem. To znamená, že v těle kompenzuje negativní dopady stresu a posiluje organismus, zvyšuje energii a potlačuje únavu.

Přečíst článek

Dalším výrazným benefitem černého kmínu jsou jeho antidiabetické účinky. Je to zejména díky tymochinonu za součinnosti dalších látek. Jeho vliv je mnohostranný, neboť černý kmín umí snižovat hladinu krevního cukru nalačno, po jídle a také zvyšovat produkci inzulínu ve slinivce a zlepšovat citlivost tkání na vyloučený inzulín. Černý kmín tak může být tedy dobrou doprovodnou strategií při cukrovce druhého typu, v množství jednoho gramu rozdrcených semen dvakrát denně, ideální je ho v takové situaci konzumovat dlouhodobě.

Černucha umí snižovat i alergický zánět, a to díky svým schopnostem regulovat signalizační látku histamin v těle. Přemíra histaminu v organismu způsobuje alergie a autoimunitní reakce těla. Proto se černucha osvědčuje při zlepšování alergií, astmatu a nemocí jako revmatoidní artritida. Na astma odborníci radí 2 gramy rozdrcených semen po dobu minimálně tří měsíců.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

MUDr. Karolína Velebová

Lékařka olympioniků Karolína Velebová: Smiřme se s tím, že stárneme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme