Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Cordyceps pomůže se stresem, srdcem i trávicím systémem

Cordyceps
profimedia.cz
Alžběta Shejbalová

Jako ostatní populární medicinální houby, i Cordyceps se stal pomocníkem při zdravotních problémech dnešního moderního člověka. Jedná se o houbu, která je pro své výrazné zdraví vylepšující účinky v čínské medicíně používána po tisíce let. Jde o parazitickou houbu, které existují stovky druhů. Podobně jako univerzálně používaná reishi je i cordyceps adaptogenem. To znamená, že v těle kompenzuje negativní dopady stresu a posiluje organismus, zvyšuje energii a potlačuje únavu.

Reklama

Tam ale benefity cordycepsu nekončí. Existuje řada odborných studií, které zkoumaly účinky této houby a jednou z těch prominentních jsou její imunomodulační vlastnosti. Výrazně tedy posiluje imunitu a chrání proti akutním i chronickým infekcím. Působí tak pomocí hned několika principů. Podporuje tvorbu makrofágů v organismu a tím brání množení škodlivých bakterií. Přispívá také k produkci speciálních buněk imunitního systému zvané „přirození zabijáci“ (Natural Killers- NK).

Nepůsobí jen při tvorbě rozličných protilátek, ale také zlepšuje imunitu na buněčné úrovni. Těmito a dalšími mechanismy působení v imunitním systému nejen brání infekcím, ale také předchází rakovinnému bujení. Vykazuje také vlastnosti bránící růstu již vzniklých tumorů a studie vykázaly chemoprotektivní a radioprotektivní účinky při zmírňování vedlejších účinků léčby rakoviny.

ilustrační foto

Biohacking: Jak ve zdraví přežít nástup podzimu

Příchod podzimních plískanic a nižších teplot se často projeví na snížené imunitě obyvatel a vyšší incidenci řady infekčních nemocí zejména horních a dolních cest dýchacích. Změna ročních období se děje neustále a z evolučního hlediska by na ni měl organismus být zvyklý, zejména u průměrně zdravého dospělého jedince. Pokud tomu tak není, značí to již určitou patologii v těle, nebo alespoň chronickou nerovnováhu v životním stylu projevující se problémy na fyzické a psychické úrovni. Tyto můžeme napravit konkrétními strategiemi a náš každodenní přístup změnit k lepšímu. To se projeví na všech úrovních: lepší imunitě, náladě i hladině energie.

Přečíst článek

Cordyceps také pozitivně působí na zdraví střev, kde sídlí významná část naší imunity. Nejen že má schopnost bránit množení nežádoucích střevních bakterií jako E. Coli a Salmonella. Podporuje také kolonizování prospěšnými bakteriemi našeho trávícího systému, jako jsou různé kmeny bakterií laktobacilus. Protože cordyceps je schopný celkově stabilizovat imunitu, umí pomoci také s autoimunitními onemocněními. Vyrovnává totiž imunitní reakce z obou nežádoucích pólů nízké a přehnané aktivity. Pokud tedy chcete zmírnit jarní pylové alergie, můžete zkusit prosincovou až únorovou kúru s cordycepsem a zhodnotit výsledky.

Reklama

Zdravotní účinky cordycepsu na organismus je přičítán obsahu řady prospěšných generických i specifických látek. Obsahuje jemu specifické chemikálie jako cordycepin a codycepinová kyselina, ale také adenosin, ergosteroly, enzym proteázu a superoxid dismutázu. Obsahuje také silné antioxidanty xanthiny, které stojí za jeho výraznými antioxidačními vlastnostmi. Tyto vlastnosti jsou tak zásadní, že cordyceps je používán jako doplněk s anti-aging efektem na různých úrovních organismu. Udržet organismus co nejdéle mladý je v principu o udrženíefektivity procesů, které jsou v mládí automatické do co nejvyššího věku.

Moringa je trendy doplněk stravy

Biohacking: Zázračný elixír života existuje. Moringa oddaluje stárnutí

Moringa je trendy doplněk stravy možná proto, že kombinuje účinnost a širokospektrálnost multivitamínu s přirozeným vzhledem zelené byliny. Jde o rychle rostoucí strom, který se hojně vyskytuje v Asii a Africe a všechny jeho části jsou vhodné k lidské výživě. Jako univerzální tonikum se moringa používá tisíce let v tradičních východních medicínským naukách.

Přečíst článek

Tím zásadním aspektem, bez kterého neexistuje ve vyšším věku zdraví, je inzulínová citlivost. Jde o udržení reakce tkání na vysokou hladinu krevního cukru a správné fungování mechanismu inzulínu, který ho z krve odvádí. Inzulínová rezistence vzniká většinou roky před samotným diabetem 2. typu. Ovlivňuje celý organismus na všech úrovních včetně těch kognitivních. Existuje totiž souvislost mezi cukrovkou 1. i 2. typu a onemocněními typu Alzheimerova choroba.

Kardiovaskulární zdraví je také zásadní pro dlouhodobý dobrý stav našeho těla. Cordyceps umí snižovat cholesterol, ředí krev a má také kardioprotektivní účinky, kdy chrání srdce a cévy před dopady nezdravého životního stylu. Cordyceps také podporuje průtok krve cévami, což dále zlepšuje kardiovaskulární stav a chrání před vznikem erektilní dysfunkce.

Cordyceps je standardně užíván ve formě prášku či extraktu a má minimum vedlejších účinků. Protože ředí krev a má silný vliv na imunitu, je třeba opatrnosti a konzultace s lékařem v případě užívání léků na problémy v těchto oblastech. Lze pořídit náhražku kávy obsahující cordyceps, často v kombinaci s dalšími medicinálními houbami. Chutí i efektem může pro někoho nahradit kávu, která oslabuje nadledvinky a to nám snižuje odolnost proti stresu. „Káva“ s cordycepsem naopak stres zmírňuje a posiluje nervy zaneprázdněného člověka.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla

Biohacking: Kortizol je pro lidské tělo nezbytný, může však i pořádně potrápit

Přečíst článek
Lesklokorka lesklá

Biohacking: Houba reishi má blahodárný vliv na lidské zdraví. Pomoci může i v boji s rakovinou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme