Biohacking: Histidin pomáhá odbourávat následky obezity. A dělá toho mnohem víc
Histidin patří mezi aminokyseliny, které je třeba přijmout stravou. Zdravý dospělý člověk ho v těle v malém množství vyrobit umí, ale lidé s nemocemi ledvin či malé děti vůbec, a proto je víceméně pro všechny nezbytné ho konzumovat ve stravě. Jde přitom o jednu z klíčových látek pro správné fungování trávení. Nejčastěji jej najdeme ve fermentovaných potravinách.
Aminokyselina histidin je nejen základní stavební jednotkou bílkovin jako ostatní aminokyseliny, ale hraje roli v řadě procesů v těle. Pomáhá při tvorbě červených krvinek a udržování normální hladiny hemoglobinu, který roznáší kyslík z plic do zbytku těla. Reguluje hladinu prvků v těle, zejména minerálů a kovů, zejména železa, mědi, molybdenu, zinku a manganu.
I díky této schopnosti pomáhá udržovat rovnovážný energetický metabolismus. Jeho struktura histidinu umožňuje reagovat s různými enzymy a katalyzovat chemické reakce v těle, proto má opravdu všestranné působení.
Pocit únavy, stres, deprese. V uspěchaném světě stále častější problém. A nevyvážená strava se na tom podílí významnou rolí. Naštěstí je výzkum látek, které mohou tělu pomoci zvládat vyšší zátěž, čím dál přesnější. Zkoumání aminokyselin, jako je například tyrosin, může lidem pomoci žít mnohem zdravěji a s menším stresem.Biohacking: Proč je káva zabiják spánku? Nabourává funkci nadledvinek. Pomoci může tyrosin
Enjoy
Histidin pomáhá s obezitou
V některých studiích na lidech a zvířatech bylo prokázáno, že suplementace histidinem snižuje oxidační stres, snižuje zánět a zlepšuje citlivost na inzulin u obézních dospělých s metabolickým syndromem. Metabolický syndrom je chronické onemocnění spojující obezitu, vysoký krevní tlak a cukrovku 2. typu. Je často způsoben špatnými lifystylovými návyky, jako jsou nezdravá strava a málo pohybu. Důsledkem bývají onemocnění jako srdeční problémy a problémy oběhového systému.
Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu
Autoři studie z roku 2013 zjistili, že suplementace touto aminokyselinou může snížit inzulinovou rezistenci, snížit index tělesné hmotnosti (BMI) a množství tuku a snížit zánět prostřednictvím potlačení prozánětlivých cytokinů. Dalším důvodem, proč může mít histidin protizánětlivé účinky je jeho role při tvorbě červených a bílých krvinek, které ovlivňují imunitní reakce.
Nedostatkem histidinu trpí schizofrenici
Histidin je zdrojem a prekurzorem mnoha látek tvořených v těle, příklady jsou kyselina urokanová, antioxidanty ergothionin, karnosin, amoniak a histamin. Zásadní je právě tvorba histaminu z histidinu. Histamin je známý jako látka, která umožňuje nepříjemné alergické projevy v těle. Je to ale také základní molekula, která má funkci neurotransmiteru, kdy v mozku podporuje přenos vzruchů mezi jednotlivými neurony a udržuje mozek v dobré kondici.
Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva
Enjoy
Studie například zjistily, že pacienti se schizofrenií mají běžně nízkou hladinu histaminu v krvi a vysokou hladinu mědi v krevním séru. Histamin se také podílí na trávení potravy v žaludku a je součástí imunitní odpovědi organismu, kdy právě zánět vyvolaný histaminem je důležitým signálem pro bílé krvinky, které pak mohou bránit a chránit tělo proti vetřelcům a zneškodnit je. Tyto role jsou životně důležité, může se ale stát to, že histaminu je v těle příliš mnoho, a to pak způsobuje problémy ve formě histaminové intolerance.
Avokádo či kyselé okurky
V těle existují dva hlavní enzymy, které odbourávají histamin. Jedním z nich je N-methyltransferáza (HMT), která redukuje histamin v centrálním nervovém systému. Druhým je diaminoxidáza (DAO), která je zodpovědná za odbourávání histaminu přijatého v potravinách. Selhání metabolismu DAO při odbourávání histaminu je z velké části zodpovědné za problém histaminové intolerance.
S přibývajícím věkem se snižuje schopnost produkovat dostatečné množství oxidu dusnatého v tepnách. Zvýšení příjmu L-argininu může pomoci zlepši napravit zhoršené funkce cévní vystýlky. Arginin je také schopný snižovat hladinu cholesterolu a vzniku trombóz a zlepšuje symptomy spojené s přerušením průtoku krve ze srdce do končetin. Díky účinkům lepšího prokrvení může být nápomocný v případě mužské neplodnosti či erektilní dysfunkce.Biohacking: Aminokyselina nutná pro omlazení cév i mužskou plodnost
Enjoy
Toto selhání má za následek zvýšení hladiny histaminu a následné nepříjemné příznaky. Těmi jsou široká škála symptomů jako křeče v břiše po jídle a poruchy trávení, poruchy menstruačního cyklu, úzkost, potíže s usínáním, závratě, bolesti hlavy a migrény či problémy s dutinami. Je zřejmé, že široká škála příznaků často vede k tomu, že pacientům je diagnostikována celá řada jiných onemocnění. V mnoha případech je problém s diagnózou ještě komplikovanější, protože lidé nadále konzumují stravu, která je běžně považována za zdravou a výživnou.
Pokud tedy trpíte těmito symptomy, můžete zkusit na čas vysadit potraviny obsahující vysoké množství histaminu, ačkoli mezi ně patří i doporučované a obecně zdravé potraviny jako například ty fermentované. Obecně jakákoliv potravina, která je uleželejší, či zpracovaná pro delší trvanlivost je bohatá na histamin. Takže kromě kysaných výrobků také alkohol, potraviny v octě, uleželé sýry a uzené maso, ale také čerstvé potraviny jako lilek či avokádo.
Jednou z klíčových anti-aging molekul, která si stále významněji dobývá místo ve vědě a medicíně, je fisetin. Pomáhá předcházet řadě největších nebezpečí pro fyziologické stárnutí. Nejvíce jej obsahují jahody.Biohacking: Tajemství zdravého ovoce odhaleno. Obsahuje fisetin, který omlazuje mozek i srdce
Enjoy
Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.