Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Houba reishi má blahodárný vliv na lidské zdraví. Pomoci může i v boji s rakovinou

Lesklokorka lesklá
ČTK
Alžběta Shejbalová

Medicinální houby jsou součástí východní medicíny po tisíciletí. V naší západní kultuře jsme zvyklí spíše chutné druhy hub konzumovat jako potravinu. Dnes houby sbíráme či i pěstujeme pro jejich kulinářské využití, ale můžeme je také používat jako léčivé prostředky. Jedna z těch nejznámějších a nejpoužívanějších medicínských hub je reishi, neboli lesklokorka lesklá.

Reklama

Je také jednou z těch hub, která má širokospektrální využití a minimum kontraindikací. Řadí se mezi adaptogeny, což je skupina léčivých rostlin a hub, které výrazně snižují dopady různých druhů stresu na organismus. Dá se najít i u nás, ale obecně je nejedlá, protože má hořkou chuť a tuhou texturu. Používá se tak často ve formě extraktu, prášku v kapslích či se míchá s dalšími přísadami jako čaj nebo i náhrada kávy.

Konzumace reishi nám může poskytnout řadu zdravotních benefitů. Těmi adaptogenními jsou snižování chronického zánětu v těle, který způsobuje celou škálu moderních chorob jako nádorová onemocnění, srdeční a metabolické nemoci. Kromě zkušeností mnoha terapeutů i obyčejných lidí existují tucty vědeckých studií podporující tato tvrzení.

Biohacking: Fytochemikálie aneb soubor pro lidské tělo prospěšných látek

Často se můžeme dočíst o rostlinných látkách nazvaných polyfenoly. Ve velkých množstvích je obsahují takzvané superpotraviny, což je moderní fenomén, který má označovat velmi zdravé přirozené potraviny, které zlepšují zdraví. To bývá potvrzeno vědou i dlouholetými zkušenostmi. Pravda je, že superpotravina je cokoliv, co je přirozeným jídlem pro člověka a co mu dodá mikroživiny jako vitamíny a minerály. Kromě vitamínů a minerálů, což jsou látky akutně nezbytné pro zachování života, existují i další látky, které jsou přítomné zejména v rostlinných potravinách.  Nazývají se souhrnným názvem fytochemikálie a jsou stejně tak nezastupitelné při zachování dlouholetého zdraví člověka. Problémem je, že věda ani dnes často nemá zcela jasno, jak řada z nich v našem organismu funguje, jak se metabolizují, či jejich interakce s dalšími látkami ve stravě.

Přečíst článek

Protinádorové účinky

Odborníci věří, že za pozitivními výsledky ve studiích zkoumajících vliv reishi na vznik a postup rakoviny jsou látky zvané polysacharidy. Tyto látky mají významné protinádorové a antioxidační vlastnosti a také chrání buňky při radioterapii a chemoterapii a zmírňují únavu, která často vzniká jako důsledek těchto terapií. Polysacharidy chrání DNA a brání mutaci zdravých buněk. Tyto látky obsahují i některé další rostlinné potraviny, ale v reishi jsou koncentrované a navíc v mřížce s dalšími specifickými léčebnými substancemi. Další takovou je skupina látek zvaných triperteny. Ty ve studiích vykazují efekt zabraňující tvorbě metastáz a umí zpomalovat či zastavovat růst nádorů.

Reklama

Dalšími látkami, které reishi obsahuje ve významném množství jsou beta-glukany. Ty mají značné imunomodulační schopnosti. To znamená, že regulují imunitní systém- zvyšují imunitu, zda a kde je to potřeba a pokud máme sklon i k autoimunitním onemocněním, jako jsou alergie různého druhu či artróza, dokážou imunitu krotit. V případě rakoviny jsou schopné posilovat imunitu tak, že ta je lépe schopná rozpoznat zmutované buňky. Beta-glukany umí v organismu podpořit tvorbu specifických bílých krvinek zvaných přirození zabijáci (natural killers- NK). Ty jsou právě vybavené k lepšímu rozpoznání nádorových buněk a označí je ke zničení. Podpora imunitních procesů, kdy se tvoří tyto NK buňky je jednou z nejlepších strategií v případě podpory boje proti rakovině.

Benefity reishi nesouvisí jen s imunitním systémem. Má značný vliv také na zdraví orgánů a to i těch nejvíce používaných a energeticky náročných, jako jsou srdce a játra. Látky v reishi umí pomoci játrům v detoxikaci a také při obnově tkáně samotných jater. Funkci a stav srdce látky v reishi podporují tím, že umí snižovat krevní tlak a také zbavovat cévy usazenin a tím zlepšovat markery cholesterolového zdraví. To je právě pomocí tripertenů, ale i dalších látek, které snižují zánět v oběhovém systému. Tomu také pomáhá vyrovnaná hladina různých hormonů, které má reishi schopnost balancovat. A to právě stresové hormony, jako kortizol, katecholaminy jako adrenalin a noradrenalin a vazopresin, který reguluje krevní tlak. Ale má vliv i na hormony štítné žlázy a jejich součinnost s dalšími hormony a jejich roli v různých dráhách a při rozličných procesech v těle.

Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla

Biohacking: Kortizol je pro lidské tělo nezbytný, může však i pořádně potrápit

Kortizol je steroidní hormon, vylučovaný žlázami s vnitřní sekrecí, nadledvinkami. Je to párový orgán, „sedící“ na každé ledvině. Kortizol je hormon, který potřebujeme naprosto nutně pro zdravé fungování těla. Naše tělo je ale také náchylné mít kortizolu přebytek nebo i nedostatek.

Přečíst článek

Reishi je schopna ovlivňovat celý endokrinní systém, takže má tak možnost vyrovnávat hladiny i hormonů sexuálních, spánkových a také metabolických. Zásadním metabolickým hormonem je inzulín, jehož správné vylučování a normální citlivost organismu na něj je předpokladem pro prevenci cukrovky 2. typu. Reishi tak má proti-diabetické vlastnosti.

Reishi bývá dospělým organismem dobře snášena, poradit s lékařem by se měli zejména pacienti s léky na vysoký krevní tlak. Reishi se doporučuje brát několikrát do roka ve zhruba 6-8 týdenních intervalech, aby si tělo nezvyklo na jeho adaptogenní benefity.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Přečíst článek
Maso s chřestem

Biohacking: Aminokyselina threonin je základem imunity. A také zdravých kloubů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme