Biohacking: Jak připravit tělo teplé počasí? Při jarním detoxu pomohou nejen ředkvičky

V našich obchodech najdeme neustále široký výběr tuzemských i exotických plodin, ale kvalita a chuť může pokulhávat. I v dubnu, kdy sezóna čerstvého venku je v úplném začátku, můžeme přidat do jídelníčku potraviny, které ho významně obohatí na živinách a chuti. Podpoříme tak imunitu v jarním období, a můžeme tak pomoci detoxikačním snahám organismu k přípravě na teplejší a aktivnější části roku.
Mezi jarní zeleninu u nás běžně dostupnou brzy zjara patří ředkvičky. Tato velmi zdravá zelenina se často konzumuje zasyrova, v pomazánkách a jako příloha a obloha jídla. Ředkvičky lze také nakládat, ve východních kulturách je to tradicí, podobně jako u nás kyselé okurky. Jsou populární po celém světě a existují historické záznamy o jejich využití ze starého Egypta, Řecka i Říma. Jejich název je také odvozen od řeckého významu plodiny, která se „jednoduše pěstuje“.
Jedlé, chutné a velmi zdravé jsou také listy ředkvičky, v kuchyni lze použít podobně jako listový salát či špenát. Tepelným zpracováním ředkvičky přijdou o svojí klasickou pálivost a stanou se tak trochu výplňovou zeleninou bez výraznější chuti, ale stále tak ozdraví každé jídlo. Ředkvičky patří mezi košťálové zeleniny jako brokolice, zelí a hořčičné zeleniny. Obsahují sirné komponenty a tím podporují funkci jater a ty pak lépe čistí krev a tkáně. Ředkvičky také dobře působí na zdraví kloubů, obsahem vitamínu C, který figuruje při tvorbě kolagenu v těle a obsahem sirné látky sulforafanu, který pomáhá při bolesti kloubů a ulevuje při artritidě.
Látka prodlužující život
Sulforafan je populární mezi biohackery - lze zakoupit jako doplněk stravy - protože jsou mu přičítány život prodlužující vlastnosti. Značně totiž snižuje zánět na všech úrovní tkání v těle a tím předchází vzniku řady zejména moderních civilizačních nemocí. Jednou z nich je obezita. V jejím případě sulforafan pomáhá udržovat citlivost tkání na tělu vlastní inzulín a udržuje zdravý metabolický profil. Tak se dá předcházet tloustnutí a také třeba vzniku cukrovky. Výzkumy ukazují významný potenciál sulforafanu ničit zmutované buňky díky podporování procesu apoptózy, což je aktivní ničení vlastních poškozených buněk organismem. Sulforafan funguje v těle jako antioxidant a také podporuje tvorbu našeho vlastního hlavního antioxidantu glutathionu, jehož vysoká hladina podporuje zdraví na všech úrovních organismu.
Sulforafan obsahují všechny košťálové zeleniny, ale nejvíce ho obsahují mladé výhonky jako microgreens. Jedná se o sedm až čtrnáct dní staré rostlinky různých zelenin, které obsahují koncentrovaná množství mikroživin. Právě v microgreens brokolice, řeřichy, ředkviček či zelí je vysoké množství sulforafanu a také další fytochemikálie, vitamíny a minerály v koncentrovaných množstvích. Podle studií je to 4 až 40 krát více mikronutrientů než v jejich normálně vzrostlých protějšcích. Microgreens lze zakoupit či vypěstovat ze semínek na okenním parapetu.
Sezóna nyní začíná také rebarboře, která se tradičně konzumuje jako tepelně zpracované ovoce, i když botanicky je trvalou zeleninou. Z rostliny jsou jedlé pouze stonky a květy, listy jsou jedovaté. Obsahují totiž příliš vysoká množství kyseliny šťavelové a jedovaté antrachinonové glykosidy. Kyselina šťavelová je sama o sobě také mírný antioxidant a v malém množství jí obsahuje řada potravin jako právě i jedlé stonky rebarbory a v ještě větším množství například špenát. Stonky rebarbory samy o sobě chutnají dost kysele, proto se často kombinují se sladkým ovocem či se přislazují- často se používají jako náplň ovocných dezertů.
Rebarbora je dále velmi prospěšná pro zažívání - snižuje plynatost, podporuje sekreci trávicích enzymů a pomáhá chránit střevní stěny. Pomáhá také regulovat chronickou zácpu či naopak průjem a ulevovat v případě hemeroidů. Na tyto problémy lze použít koncentrovaný extrakt rebarbory ve formě tinktury. Rebarbora obsahuje vysoká množství vitamínu K, který je nutný pro udržení zdravé hustoty kostní tkáně a pomáhá tak při prevenci osteoporózy.
Ke zmírnění příznaků a i k vlastní léčbě alergie můžeme použít přírodní prostředky, koření i potraviny. Zkuste si třeba při záchvatu kýchání sníst půlku syrové cibule. Ale zabrat mohou i méně radikální experimenty.
Biohacking: Sezona alergií propukla naplno. Jak si pomoci, když se vzbouří imunita?
Enjoy
Nová studie ukázala, jak se lze bránit efektům mikro- a nanoplastů v prostředí na individuální úrovni, když na té celospolečenské se to z různých důvodů neděje.
Biohacking: Červené a tmavé potraviny pomáhají v boji s efekty konzumace mikroplastů
Enjoy
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.