Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Kolostrum je unikátním pomocníkem k lepší imunitě

kolostrum se nejčastěji získává z kravského mléka
profimedia.cz
Alžběta Shejbalová

Kolostrum je dnes populární doplněk stravy, vhodný jak pro děti, tak pro dospělé. Jedná se o první mléko vytvořené v mléčných žlázách savců, které se tvoří ještě v těhotenství a krátce po porodu. Jeho složení je odlišné od toho, které má normální „zralé mléko“, a tím má také jiné účinky. Kravské mléko je pro lidi samozřejmě primárně potravinou, vzácné kolostrum je ale díky koncentraci specifických látek spíše léčivem. Až několik dní trvá, než se u savčí matky vytvoří mateřské mléko v podobě, jak ho známe. Do té doby se potomkovi dostává kolostra jako malého množství potravy.

Reklama

Primární účinek kolostra u čerstvě narozeného mláděte je pomoci osídlit trávící trakt spřátelenými bakteriemi a tedy vytvořit zdravý mikrobiom. Ten je velkou částí imunitního systému organismu a je nezbytný pro správné fungování celého těla. Mládě se rodí víceméně bez osídlení střev a jakýkoliv kožní kontakt a zejména pak jakákoliv forma potravy pak tvoří vnitřní bakteriální vystýlku. Tento princip funguje po celý náš život a koncentrovaná výživa právě například ve formě kolostra je velmi účinná v opravě a změně nastavení mikrobiomu. Důsledky tohoto účinku jsou dalekosáhlé.

Moringa je trendy doplněk stravy

Biohacking: Zázračný elixír života existuje. Moringa oddaluje stárnutí

Moringa je trendy doplněk stravy možná proto, že kombinuje účinnost a širokospektrálnost multivitamínu s přirozeným vzhledem zelené byliny. Jde o rychle rostoucí strom, který se hojně vyskytuje v Asii a Africe a všechny jeho části jsou vhodné k lidské výživě. Jako univerzální tonikum se moringa používá tisíce let v tradičních východních medicínským naukách.

Přečíst článek

Kolostrum podporuje imunitu i obsahem cytokinů, které modulují obranný systém svojí schopností signalizovat potřebu imunitní reakce. Jejich fungování musí být vyvážené pro odpovídající odpověď, která není příliš slabá, ale ani přehnaná jako v případě autoimunitních onemocnění a vzniku chronického zánětu. Kolostrum obsahuje také imunitní faktory a to zejména imunoglobuliny, laktoferrin, lymfocyty, leukocyty a polypeptidy.

Laktoferrin je méně známá, avšak významná látka, která reguluje hladinu železa v organismu. Má významné protizánětlivé účinky, chrání proti bakteriím, plísním a virům. Je to protein, který umí chránit proti mutacím DNA, snižuje oxidační stres a tím chrání buňky a tkáně před stárnutím. Podle výzkumu zatím nejsou známé všechny role laktoferrinu v organismu, ale ví se, že si ho tělo samo tvoří ve většině tkání těla a je přítomné všude, kde se objeví nějaké ohrožení z vnějšku.

Reklama

Biohacking: Chodí chřipka okolo. Co jíst, abychom se jí ubránili

S příchodem studeného počasí se často z našeho jídelníčku vytrácí pestrost. A to je škoda. Podzim nabízí mnoho chutných plodů, které jsou napěchovány vitamíny na podporu imunity. Už naši předkové věděli, že denně jedno jablíčko udržuje stálé zdravíčko.

Přečíst článek

Železo je jednou z nejvýznamnějších látek v organismu, a to zejména díky zásadní pozici v krevním hemoglobinu. Málo vstřebatelného železa v organismu vytváří anémii, která má vážné dopady na celý organismus. Ovšem přehnaná přítomnost železa v tkáních také neprospívá, protože v takovém případě se železo stává oxidantem a způsobuje stárnutí organismu. Laktoferrin si umí poradit s oběma stavy, protože podporuje jak vstřebávání železa, tak na sebe váže železo přebytečné. Laktoferrin také podle studií brání tvorbě nových tukových buněk, což platí nejen v podkoží při obezitě, ale také v játrech, kde brání jejich "ztučnění".

Kolostrum dále obsahuje růstové faktory a výživové komponenty ve formě mastných kyselin, aminokyselin, oligosacharidů a vitamínů a minerálů. To jsou zejména vitamíny A, E, D, skupina vitamínů B, zinek, vápník, fosfor a hořčík. Všechny tyto výživové vlastnosti pomáhají rychle rostoucímu organismu savčího mláděte, ale stejně tak dobře podporují obnovovací procesy v těle dospělého, které se dějí neustále a speciálně s věkem je dobré je aktivně podpořit.

Podpora imunity, všude a vždy

Primárním dopadem kolostra na organismus je podpora imunity na všech úrovních těla. Je lepší ho konzumovat preventivně, obzvláště v době zhoršující se obranyschopnosti obyvatel, jako je to nyní na podzim. Kolostrum je dobré brát alespoň v několikatýdenních kúrách, protože jeho účinky se kumulují díky principu vlivu na samotné seberegulující procesy organismu.

Kolostrum je dobré na zažívání, opravuje totiž poškozenou vystýlku i stěnu střev při chronických střevních chorobách. Podporuje také sportovní výkonnost a regeneraci svalů, díky vlivu na hemoglobinový profil krve a obsahu růstových faktorů, které lépe a rychleji opravují poškozené tkáně sportem. Pro prevenci respiračních onemocnění se doporučuje konzumace 500-1000 mg kolostra denně, pro zažívací problémy 1-2 gramy rozložené v průběhu dne. Pozor musí dávat ti, co mají alergii na laktózu či kravské mléko a je vhodnése zaměřit na kvalitu výrobku, aby neobsahoval patogeny a těžké kovy.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Spoluzakladatel aplikace VOS Health

Úspěšný vývojář aplikací Jiří Diblík: Nyní zacílíme na americké investory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme