Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Maso ve stravě neuškodí, je ale třeba vyladit vyhovující dávku

Hovězí maso je zdrojem aminokyselin
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Velmi často se v laických i odborných kruzích řeší otázka, zda jíst maso. Je to debata kontroverzní, často vyvolávající vášnivé emoce. Obecně vzato na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Někteří experti jsou zásadně pro, někteří zásadně proti a mezi nimi je celé spektrum názorů, které pro relevantní odpověď vyzdvihují ten či onen kontext. Stále tedy platí, že aby biohacker získal odpověď, jako ve všem bere v potaz svoje vlastní nastavení, preference a zejména zdravotní dynamiku.

Reklama

Popularita dietních režimů upřednostňujících vysoké množství masa je vlastně odpovědí na moderní západní stravu založenou na velkých množstvích průmyslově zpracovaného jídla. Řekněme podobně motivovanou odpovědí, jako většina ostatních typů stravování, jednoduše založených na přirozených potravinách. Je to samozřejmě kvůli tomu, že moderní strava prokazatelně způsobuje řadu zdravotních potíží a chronických onemocnění. A zvláště problematický je kumulativní efekt  takové stravy, kdy primárně nezdravě jíme den za dnem, roky, až desetiletí.

ilustrační foto

Biohacking: Procházka je nejkratší cestou k lepšímu zdraví a kondici

Benefity chůze jsou podle všeho skoro až zázračné. Je to převážně kvůli tomu, že chůze a pomalý souvislý každodenní pohyb je pro člověka tak přirozený, že s jeho nedostatkem vlastně organismus ani nepočítá. Tím je na chůzi závislý pro řadu procesů, takže její absenci tělo vyhodnocuje tak, že ve vnějším prostředí musí být něco špatně. A to se pak v dlouhodobém horizontu nebo/a za současné přítomnosti více nevhodných lifestylových návyků začne projevovat ve formě různých psychických či fyzických problémů.

Přečíst článek

Potom jakákoliv strava, kdy po letech každodenních uzenin, sladkostí, sladkých nápojů a jídel smažených v procesovaných olejích, která je založená na potravinách, které jsou člověku přirozené, bude mít pozitivní efekt na zdraví. Lepší zdraví se pak projeví vhodnější vahou pro naši fyzickou konstituci, vyváženou hladinou energie a absencí menších i větších zdravotních problémů. Potom tedy strava prioritizující maso v jakémkoliv poměru k ostatním konzumovaným potravinám, které jsou také pro člověka evolucí určené k jídlu, je vždy krokem správným směrem. Pokud tedy náš směr zahrnuje dlouhodobé zdraví do co nejvyššího věku.

Otázka, zda jíst maso ze sta či z nula procent a cokoliv mezi tím není tedy většinou, minimálně z krátkodobého hlediska, ta nejdůležitější. Existují totiž situace, kdy i carnivore dieta, kdy jíte pouze maso, popřípadě v menším množstvím další živočišné výrobky, je alespoň na chvíli ze zdravotního hlediska opodstatněná. Zatím ale neexistují dlouhodobé studie, které podporují pozitivní účinky masových diet. Důraz by měl být kladen na konzumaci  maximálně možného množství ovoce, zeleniny a doplnění pro vás osobně dalšími vhodnými zdravými potravinami, které vám chutnají a víte, že vám dělají dobře.

Reklama

luštěniny, dieta, zdravá strava, wellness

Biohacking: Luštěniny pomohou i s metabolickým syndromem. Pozor ale na jejich zpracování

Luštěniny mají řadu benefitů. Jenže obsahují takzvané antinutrienty, což jsou látky, které brání vstřebávání některých živin, zejména minerálů. Takže je dobré si dát pozor na přípravu, radí se v dalším díle seriálu Biohacking zaměřeném na hubnutí.

Přečíst článek

Důležité je zpracování masa, které konzumujeme. Jak už bylo zmíněno, maso, které je procesované do uzenin, kdy ho tedy nevidíme v syrovém stavu a nevíme nic o jeho původu, není zdravou volbou. Přídatné látky, které udržují jeho čerstvost a zejména i nezávadnost zpravidla nevyvolají akutní reakci organismu, ale opět dlouhodobá konzumace vyvolává problémy. Uzeniny mají vysoký obsah soli, povětšinou glutamátu, který zvýrazňuje chuť a dalších látek. Světová zdravotnická organizace klasifikuje uzeniny do Skupiny I, která zahrnuje potraviny s nejvyšší pravděpodobností, že způsobují rakovinu.

Oproti tomu červené maso zpracované běžnými kulinářskými metodami patří do skupina 2A- pravděpodobně karcinogenní. Obecně platí, že kvalita masa v případě nezpracovaného masa hraje důležitou roli. A život jatečného zvířete a jeho strava hraje pro někoho možná překvapivě jednu z těch zásadních. Ty totiž mají vliv na kompozici různých látek ve svalovině. Je to například poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Dokrmování dobytka obilovinami, které přirozeně obsahují více omega 6 než přirozená strava spásajícího skotu ve formě trávy, zhoršuje tento poměr v mase.

Biohacking: Středomořská strava je efektivní a nejjednodušší ze stravovacích diet

Média jsou plná rad, co a jak bychom měli jíst. Od odborníků i laiků s vlastními zkušenostmi jsme bombardováni návody a svědectvími, jak se lze "uzdravit a zhubnout". Neexistuje však všeobecná shoda, jak má vypadat lidská strava. A tak se každý rozhoduje a intuitivně jedná, jak uzná za vhodné. Existuje ale stravovací styl, který je experty hodnocen jako velmi vhodný pro většinu společnosti - středomořská strava.

Přečíst článek

Pro člověka je přirozený vyrovnaný poměr 1:1 až 3:1 ve prospěch omega 6 ve stravě, pro udržení prozánětlivých markerů v organismu v nízké hladině. Dnešní západní strava tento poměr vychýlila až do každodenního poměru mezi 15-30:1 ve prospěch omega 6, což přispívá ke vzniku chronického zánětu v těle a rozvoji řady onemocnění, jako rakovina a srdeční choroby.

Dnes jsou populární různé vegetariánské či veganské náhražky masa. Reklama často hlásá, že jsou zdravější alternativou k přirozenému masu. Jako u všeho: může tomu tak být a nemusí. Některé tyto rostlinné alternativy masa mají složení založené na průmyslově zpracovaných tucích, které právě patří k těm nejméně zdravým potravinám, jako jsou právě uzeniny. Ty nejzdravější náhražky mají krátký seznam ingrediencí a hlavní složkou bývají luštěniny.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Přečíst článek
Klíště

Biohacking: S létem ožívají hrozby od klíšťat a komárů. Jak se účinně bránit?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme