Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Na zdraví zubů má vliv strava i mikrobiom

ilustrační foto
profimedia.cz
Alžběta Shejbalová

Zdravé a na pohled hezké zuby hrají důležitou roli v životě moderního člověka. Je to jen malá část lidského těla a přesto si zasloužily, aby se jim věnoval samostatný medicínský obor. Přesto- možná pro někoho překvapivě- zdraví zubů není od zbytku těla odtrženo. Zuby jsou z velké části ovlivňovány interními procesy a platí to i obráceně, jako u kterékoliv jiné části těla.

Reklama

Jednou z hlavních věcí, na které bychom se měli při pohledu na zdraví zubů a ústní dutiny jako takové zaměřit, je zdraví našeho mikrobiomu. Protože náš trávicí systém začíná v ústech a celý trávicí trakt je v podstatě jen "hadice" procházející naším tělem pojená s vnějším prostředím, podobně jako kůže. Jen je spojená přes specifickou membránu, hustě osídlenou různými typy bakterií, které s námi symbioticky koexistují.

Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Biohacking: Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Možná se zdá ne úplně intuitivní zaměřit se na zvyšování imunity na počátku léta. To ale naopak může být dobrou strategií, když trpíte zhoršenou obranyschopností organismu přes chladnou část roku. Pokud se zaměříme na naši imunitu teď, kdy nás akutně netrápí, můžeme se vyhnout vleklým potížím a četným návštěvám lékaře v zimě.

Přečíst článek

Stav mikrobiomu v celém trávicím traktu bude mít velký vliv na naše zuby a ústa a naopak. Podle výzkumů je po střevech mikrobiom v ústech ten nejrozmanitější, osídluje ho přes 700 druhů bakterií.  Nevyvážený mikrobiom v ústech může být spojený se vznikem řady nemocí v celém těle. Jsou to primárně problémy s dalších částech trávicího traktu jako důsledky dysbiózy- reflux, dráždivý tračník, Crohnova choroba a další onemocnění.

Nejčastějšími problémy se zuby a ústy v moderní době jsou kazy, formativní nepravidelnosti zubů, jako jsou křivé zuby, špatný dech a nemoci jako paradentóza. Zubní kazy jsou nejčastějšími problémy se zuby vůbec.

Reklama

Doplňky stravy

Biohacking: Jak vybrat doplňky stravy a které prioritně užívat

Vybrat funkční doplňky stravy není zas taková věda. Stačí se držet doporučení ze seriálu Biohacking, který pravidelně vychází na newstream.cz.

Přečíst článek

Weston A. Price byl průkopník na poli stomatologie již před sto lety a zabýval se souvislostmi mezi stravou a zdravými zuby. Jeho následovníci dnes připisují vznik zubních kazů čtyřem hlavním aspektům a všechny souvisejí s naší stravou. Nejdůležitější je nedostatek obsahu minerálů v naší stravě, dále nedostatek v tuku rozpustných vitamínů, zejména vitamínu D (ten je důležitý nachytat ze slunce teď v létě), konzumace potravin s vysokým obsahem kyseliny fytové a potravin s vysokým obsahem rafinovaného cukru.

Moderní stomatologie se soustředí hlavně na mechanické odstraňování zubního plaku, což je naprosto validní strategie, protože starý plak způsobuje množení škodlivých bakterií a následně celou řadu z toho pramenících nepříjemností. Se stomatologem ale zřídka proberete svůj jídelníček nebo stravu svých dětí. Možná je to také proto, že lidé jsou málokdy přístupní změně stravy, často i v případech závažných onemocněních jasně spojených se způsobem stravování. Dostatečný obsah minerálů ve stravě je nezbytný pro zachování kvalitní zubní skloviny. Ta se pak lépe sama brání vzniku kazů.

Kyselina fytová

Obsah minerálů ve stravě úzce souvisí s konzumací kyseliny fytové. Je to látka, která na sebe váže minerály přítomné ve stravě, vstřebáme jich tak daleko menší množství. A pokud je ve stravě kyseliny fytové více než minerálů, naváže se na minerály již přítomné v našem těle- to znamená z kostí a zubů. Potraviny bohaté na kyselinu fytovou jsou zejména obiloviny, ořechy a semena a luštěniny. Její obsah v těchto potravinách ale můžeme značně snížit způsobem zpracování.

Ořechy a semena namočíme zhruba na 6-8 hodin a brzy spotřebujeme. Pokud je nechceme konzumovat ihned po namočení, musíme je usušit v troubě či sušičce ovoce, aby se prodloužila trvanlivost. Takto značně snížíme obsah kyseliny fytové. Pečivo preferujeme kváskové, protože to prošlo procesem fermentace, která také snižuje kyselinu fytovou v jídle. Luštěniny před uvařením namáčíme, déle zejména všechny druhy fazolí, a po namáčení vodu slijeme a k vaření použijeme novou. Těmito postupy redukujeme obsah kyseliny fytové o 50-100 procent.

Paradontóza je další onemocnění v dutině ústní, které je spojeno s naším moderním životem. Jde o ústup dásní a je studiemi dokázáno, že je spojeno se srdečními onemocněními. Zatím existují spíše spekulace, proč tomu tak je, korelace je zde však jasná. Způsoby, jak pomoci zdraví zubů a dásní je celá řada. Základem je vždy strava bohatá na ovoce a zeleninu. Dále lepší ústní hygiena, která může zahrnovat strategie jako čištění jazyka, kloktání a převalování oleje v ústech. To jsou staré způsoby v ajurvédské tradici, které díky svým benefitům získávají na oblibě i dnes.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Biohacking: Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Přečíst článek
Bolest zad může způsobovat špatné držení těla

Biohacking: Bolest zad i problémy se spánkem mohou mít stejnou příčinu. Špatné držení těla

Přečíst článek
Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme