Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Osvěžení ve vedrech? Voda nemusí být to nej

Biohacking: Osvěžení ve vedrech? Voda nemusí být to nej
iStock
Alžběta Shejbalová

V horku a při zvýšené sportovní aktivitě biohackeři rádi spoléhají na kokosovou vodu. Ta umí tělu dodat potřebné minerály.

Reklama

Teplé počasí, dlouhé dny a pomalejší způsob života v tomto ročním období láká nejednoho trávit dny venku. Aktivním odpočinkem jako cestováním, turistikou a dalšími sporty. Důležitým faktorem, aby nás takto strávený čas mentálně a fyzicky nabil a nestal se utrpením, je zajištění dostatečné hydratace. Po mnohahodinovém aktivním pobytu ve vysokých teplotách a na slunci hrozí dehydratace téměř každému, kdo neučiní nezbytné kroky při prevenci.

Lidské tělo je tvořeno vodou z 55 procent až 65 procent. Dvě třetiny vody v našem těle je uvnitř buněk a třetina mimo ně. Z této třetiny je pouze pětina v cévách a žílách. Je naším každodenním úkolem doplnit dostatečné množství tekutin, k čemuž máme samozřejmě mechanismus signalizace žízně.

Tento mechanismus může být poškozen různými vlivy a způsobuje snížené vnímání žízně jak chronicky, tak v akutních případech, jako právě v situacích velkého výdeje tekutin z organismu. Ten může být různého druhu. Například horečka odvodňuje, ale neodvádí velká množství minerálů z těla. Minerály v našem těle hrají úlohu elektrolytů zachovávajících řadu nezbytných procesů v těle. Jejich primární úlohou je podpora elektrického náboje v těle - udržují správný srdeční rytmus, svalové kontrakce, krevní tlak, přenos mezi neurony v mozku a funkce nervů. Izotonická ztráta vody, kdy přicházíme o tekutiny a také o elektrolyty, je intenzivní právě při pocení v důsledku regulace teploty při sportu a pobytu ve vyšších teplotách. Přirozeně o elektrolyty přicházíme také prostým vylučováním, ale i při nemoci zahrnující zvracení a průjem.

Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Biohacking: Trápí vás zhoršená imunita? Léto může výrazně pomoci

Možná se zdá ne úplně intuitivní zaměřit se na zvyšování imunity na počátku léta. To ale naopak může být dobrou strategií, když trpíte zhoršenou obranyschopností organismu přes chladnou část roku. Pokud se zaměříme na naši imunitu teď, kdy nás akutně netrápí, můžeme se vyhnout vleklým potížím a četným návštěvám lékaře v zimě.

Přečíst článek

Reklama

Proč je důležitá minerální rovnováha

Při sportu v teple nemusí stačit pít tekutiny, vodu či její cukrem obohacené varianty. Cukr není elektrolytem a slazená voda nemusí v takových situacích stačit. Hlavními elektrolyty v našem těle jsou minerály, které jsme předurčeni konzumovat ve velkých množstvích a tělo tak na ně z tohoto pohledu také spoléhá. Jsou to sodík, chlor, draslík, vápník, fosfor a hořčík. Ty konzumujeme v pitné vodě, protože tam jsou standardně přítomny, ale ve vyšším množství zejména v jídle. Minerály najdeme v téměř každém jídle, proto i v případě elektrolytů platí, že rozmanitost je základ.

Primární doplnění sodíku a chloru bude vždy pomocí soli a vysoce solených potravin. Jako u všech minerálů, i zde platí, že všeho moc škodí. Tělo vždy prioritizuje rovnováhu minerálů a u sodíku a chloru to v dnešní době má těžší. Standardní příjem soli je totiž zhruba třikrát větší, než je optimální a tělo se s tím musí vypořádat na každodenní bázi. Potom i pokud sportujeme, tělo je zvyklé na to, že sůl vždy má k dispozici a náhlé menší než standardní množství se může projevit nepříjemnými symptomy. Zdroji draslíku je primárně zelenina, ovoce a luštěniny. Proto přibalte na výlet ovoce, které dodá kromě draslíku i energii ve formě přirozeného cukru. Zdroji vápníku jsou mléčné výrobky, ořechy a listová zelenina. Fosfor doplníme masem, ořechy a semínky. Hořčík taktéž ořechy a semeny, výrobky s vysokým obsahem kakaa a zeleninou.

Ořechy patří do každého jídla

Biohacking: Zázračné ořechy. Opravdu jsou na nervy, ale umí mnohem víc

Ořechy ráno, ořechy v poledne, ořechy večer, ořechy do každého jídla. Nepřiberete po nich ani gram, navíc pomáhají ke zlepšení fungování organismu. Na co jsou dobré „vlašáky“, na co mandle a proč má smysl jíst „lískáče“?

Přečíst článek

Jak poznat, že tělu chybí minerály 

V případě opravdu intenzivního a dlouhého fyzického výdeje se dá uvažovat o použití sportovních izotonických nápojů, abychom zabránili nežádoucímu snížení elektrolytů v těle. Vždy je potřeba se rozmyslet, co má větší pravděpodobnost se stát realitou - příliš elektrolytů ze sportovních drinků a slané stravy nebo příliš málo při mnohahodinové jízdě na kole či dlouhém běhu v horkém počasí. Příliš minerálů v těle způsobuje zadržování vody, což je primární způsob, jak se tělo s takovou situací vyrovnává. To způsobuje i otoky. Nejjednodušším řešením je zvýšit konzumaci tekutin, ideálně čisté vody, jemnými bylinkovými čaji či vodou s citrónem.

Naopak příliš málo minerálů v těle se projevuje symptomy jako sucho v puse, bolest hlavy, únava a slabost svalů až po nepravidelný tep, zmatenost, zvracení a nechutenství. Primární strategií doplnění elektrolytů je konzumace potravin, které nám to umožní rychle a přirozeně. Biohackeři se rádi spoléhají na kokosovou vodu, která je mřížkou, která po konzumaci optimálně doplňuje stav minerálů v lidském těle. Obsahuje nejvíce draslík a hořčík, které v naší stravě často chybí. Také je bohatá na další živiny jako vitamín C a fytochemikálie a zároveň neobsahuje velké množství cukru.

ilustrační foto

Biohacking: Výkyvy nálady pomůže napravit dopaminový detox

Existuje řada způsobů a strategií, jak si můžeme pomoci v případě negativních nálad a dopadů stresu v našem každodenním životě. Deprese, úzkosti a nespavost dnes trápí spoustu lidí. Tyto problémy mohou být způsobeny jednou konkrétní věcí, například náročným zaměstnáním či rodinnými vztahy. Často jsou ale důsledkem komplexního souboru událostí, situací a traumat z minulosti a na nás je pak aplikovat nějaký postup, aby nám nezhoršovaly kvalitu každodenního života.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Biohacking: Přibýváte bezdůvodně na váze? Možná máte v těle málo jódu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme