Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Příčinu psychických obtíží a depresí lze napravit i změnou životního stylu

ilustrační foto
profimedia.cz
Alžběta Shejbalová

Psychologové a psychiatři bijí na poplach: deprese a úzkosti se v populaci vymykají kontrole a zásadně se zvyšují zejména u mladé populace. Nepřispělo tomu také období pandemie, kdy prohloubená izolace dále narušila psychiku mnohých. Stejně jako bývá komplexní vznik takových psychických potíží, nebývá jednoduché je také napravit a často i pouze ke zmírnění je potřeba celková změna řady aspektů životního stylu. Validní strategií je pomoci si psychiatrickými léky předepsanými lékařem, ale to také nemusí být řešením. Úleva může být pouze částečná, stále se nemusíme cítit, jak jsme se dříve cítili, či jak bychom si představovali.

Reklama

Pokud chcete přemýšlet jako biohacker a jste i přes psychické problémy motivovaní být trochu detektiv, existuje řada postupů, jak si od nich pomoci. Většinou je opravdu zapotřebí kombinace několika či dokonce celé řady. Nejjednodušší a často nejefektivnější je začít vždy u sebe a zkontrolovat svůj životní styl. Jak jím: spoustu cukru, nezdravých průmyslově zpracovaných potravin? Možná se to nezdá, ale tělo nás může chtít „donutit“ poslechnout, abych jedl lépe.

Roky, kdy dostává málo živin a přemíru prázdných kalorií či dokonce zatěžujících látek, se časem projeví a problémy nemusí být čistě fyzického rázu. Člověk je spojitý systém a zrovna právě střeva jsou propojena s mozkem, kde mezi nimi probíhá čilá obousměrná komunikace. Tělo vždy bude reagovat na dlouhodobý dietní stres, což konzumace nezdravé stravy přesně je: dlouhodobý stres, s kterým se musí každodenně vyrovnávat. Toto je ještě intenzivnější v případě návykových substancí: řada depresí a úzkostí vzniká ze závislostí na alkoholu a drogách či jejich pravidelným požíváním.

ilustrační foto

Biohacking: Výkyvy nálady pomůže napravit dopaminový detox

Existuje řada způsobů a strategií, jak si můžeme pomoci v případě negativních nálad a dopadů stresu v našem každodenním životě. Deprese, úzkosti a nespavost dnes trápí spoustu lidí. Tyto problémy mohou být způsobeny jednou konkrétní věcí, například náročným zaměstnáním či rodinnými vztahy. Často jsou ale důsledkem komplexního souboru událostí, situací a traumat z minulosti a na nás je pak aplikovat nějaký postup, aby nám nezhoršovaly kvalitu každodenního života.

Přečíst článek

Chronicky málo vydatný či kvalitní spánek je dlouhodobých stresorem pro tělo, který časem výrazně pocítíme, a to často právě na náladě. Spánková hygiena je naprosto zásadní aspekt dobré kvality života a z dlouhodobého hlediska i zdraví. Stejně jako na hodnotném spánku je naše tělo biochemicky závislé na dostatečném množství pohybu a to zejména na čerstvém vzduchu a ideálně v přírodě. Každodenní procházky zachraňují nejednoho od atak úzkosti.

Reklama

V posledních letech se do popředí dostává praktikování somatických strategií, které propojují naše vědomí s fyzickým tělem, kde jsou uložené emoce. Mezi takové cvičení patří práce s dechem, meditace, jóga či akupunktura. Akupunktura je praxí čínské medicíny, která věří, že existují specifické body jako místa na dráhách v těle, které spojují jednotlivé orgány. Jisté je, že malé jehličky, které jsou po pár desítek minut zapíchnuté v těle, stimulují centrální nervový systém a mozek následně vypouští prospěšné chemikálie do celého těla. Ty pak podporují léčení organismu.

Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Působit zdravě a vypadat dobře, je jedním z cílů všech lidí. Biohackerů zvlášť. Zde je několik důležitých rad, které opravdu fungují.

Přečíst článek

Všechny somatické praktiky jsou určené pro propojování vědomí v mozku a zbytku těla. Toto propojování pomáhá v akutních situacích, kdy si chceme rychle pomoci a také v časech klidu, kdy můžeme trénovat toto propojení, stejně jako sval. V akutních případech, kdy se potřebujeme cítit lépe rychle, mohou pomoci následující jednoduchá, ale efektivní cvičení. Je dobré si uvědomit, kde se tělo nachází. Kde stojí, sedí, čeho se fyzicky dotýká... Člověk se poté zaměří na tyto prosté informace. Pokud může, prohmátne si obličej, hlavu, ruce. Zapojí i zbylé smysly: co slyší, jestli cítí nějakou vůni, napije se vody.

Psychohygiena v časech klidu, pokud jedinec trpí na úzkosti či/a deprese, by měla zahrnovat introspekci. To je zhodnocení proběhnuvšího dne či psychická příprava na den další. Zde lze aplikovat metody manifestace, kdy si je možné vizualizovat pozitivní aspekty nadcházejícího dne. Zhodnotit uplynulý den jde jen připomenutím si jeho částí, ale jako efektivnější metoda se jeví takzvaný journaling, což je vlastně deníkový záznam jakékoliv délky. I tři věty každý den je lepší než dlouhý záznam jednou za měsíc.

K tomu se doporučuje například dopsat, co se ten den líbilo a povedlo, za co je člověk vděčný. Populární somatickou metodou se stále více stává EFT tapping. Jde o sérii jednoduchých poklepávacích doteků na místech k tomu určených, která uvolňuje nervový systém a pomáhá nám propojit se s tělem a uklidnit rozbouřenou mysl.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Přečíst článek
Klíště

Biohacking: S létem ožívají hrozby od klíšťat a komárů. Jak se účinně bránit?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme