Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: S létem ožívají hrozby od klíšťat a komárů. Jak se účinně bránit?

Klíště
iStock
Alžběta Shejbalová

Léto, dovolené a hezké počasí nás láká trávit hodně času v přírodě. To má řadu přínosů pro naše fyzické i mentální zdraví. Nejednoho však odradí přítomnost hmyzu, která nám znepříjemňuje pobyt v přírodě, ale může mít pro nás i dalekosáhlé zdravotní dopady.

Reklama

V našich zeměpisných šířkách se jedná zejména o nebezpečí přenosu nemocí od klíštěte, encefalitidy a boreliózy. Obě nemoci jsou závažné a mohou mít dlouhodobé následky. Nejlepší je vždy prevence, proto by rekreace v přírodě měla zahrnovat strategie, jak se v takových případech proti klíšťatům bránit.

Nejefektivnější bývají taktiky, které nás stojí převážně plánování a přemýšlení. Při pobytu v přírodě přetáhneme ponožky přes kalhoty, vyhýbáme se vysoké trávě a zarostlým místům. Po návratu se prohlédneme a za pár hodin, ideálně před spaním, znovu. Oblečení vypereme a sami se osprchujeme. V případě nálezu již přisátého klíštěte ho odstraníme pinzetou, místo vydesinfikujeme minimálně alkoholem a klíště spláchneme do odpadu. Po několik dní sledujeme místo přisátí a v případě rostoucího zánětu navštívíme lékaře.

ilustrační foto

Biohacking: Na zdraví zubů má vliv strava i mikrobiom

Zdravé a na pohled hezké zuby hrají důležitou roli v životě moderního člověka. Je to jen malá část lidského těla a přesto si zasloužily, aby se jim věnoval samostatný medicínský obor. Přesto- možná pro někoho překvapivě- zdraví zubů není od zbytku těla odtrženo. Zuby jsou z velké části ovlivňovány interními procesy a platí to i obráceně, jako u kterékoliv jiné části těla.

Přečíst článek

Repelenty pro pobyt v přírodě jsou další taktikou, jak zmírnit pravděpodobnost přisátí klíštěte a tím následné nákazy. Pro co nejmenší dopady na zdraví a na snížení zátěže životního prostředí je vhodné se obrátit na přirozené insekticidy, která máme díky přírodě k dispozici. Pokud se totiž chceme spolehnout na chemické repelenty, musíme si uvědomit, že co může zabít či odpudit malý hmyz, může mít v menším množství negativní vliv i na nás. V případě přírodních repelentů si můžeme vybrat mezi komponenty rostlin, které insekticidy obsahují přirozeně, pro svoji potřebu.

Reklama

Oleje proti klíšťatům

Jsou to éterické nebo také esenciální oleje, obsažené v bylinách, které vysílají čichové informace a jednou z nich je odpuzovat nevhodné organismy. Mezi ty nejúčinnější proti klíšťatům, ale i dalšímu nepříjemnému hmyzu, jsou esenciální oleje citronely, citrónové trávy, geránia, tymiánu, rozmarýnu, skořice, máty, hřebíčku a levandule.

Repelenty používající tyto oleje jako aktivní látku lze zakoupit v lékárně i drogerii, můžeme si je ale vyrobit i sami. Smíchat můžeme tyto oleje podle čichových preferencí, vždy je potřeba ale použít neutrální základ. Esenciální oleje samy o sobě jsou totiž až na výjimky (levandule, tea tree, eukalyptus) příliš silné a mohou leptat kůži a také způsobovat citlivost na sluneční paprsky. Jako nosič použijeme alkohol či ocet, nebo jejich mix spolu s vodou. Přidáme éterické oleje podle naší preference a používáme nádobku s rozprašovačem. Jako nosiče můžeme použít i neutrální oleje, například jakýkoliv, který máme v kuchyni. Směs neutrálních a esenciálních olejů pak rozetřeme po těle, zejména odhalených místech a končetinách.

Biohacking: Osvěžení ve vedrech? Voda nemusí být to nej

V horku a při zvýšené sportovní aktivitě biohackeři rádi spoléhají na kokosovou vodu. Ta umí tělu dodat potřebné minerály.

Přečíst článek

Opatrnost u dětí

Je potřeba se mít na pozoru při použití esenciálních olejů u malých dětí. I pro ně lze použit éterické oleje, ale v koncentraci pod 1 procento, kdy 30 kapek oleje je většinou 1 ml, takže maximálně 30 kapek na 100 ml nosiče. Také vybíráme jemné esenciální oleje, jako levandule, heřmánek, pačuli, santalové dřevo a citrusové oleje jako mandarinka a grapefruit. Platí pravidlo, že vždy posuzujeme sílu vůně a kapky přidáváme postupně. Existují i neesenciální oleje, které působí jako účinné repelenty. Je to například ricinový olej, který můžeme přidat do olejového roztoku kuchyňského oleje a esenciálních olejů pro další zvýšený efekt. 

Dalším takovým olejem je nimbový olej, zvaný také neem. Ve východní medicíně se používá po staletí jako účinný lék na různé problémy. Neem se získává lisováním semen stále zeleného stromu, který roste v jihovýchodní Asii a Africe. Podle výzkumů kokosový olej smíchaný s nimbovým odpuzoval komáry po dobu 12 hodin po aplikaci. Jeho insekticidní vlastnosti jsou způsobeny mřížkou specifických látek zahrnující terpenoidy, liminoidy a flavonoidy.  Pro svoje antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti se dále používá na různé kožní potíže, jako akné či lupy. Jeho složení celkově přispívá ke zdravému stavu kůže a předchází oslabování kožní bariéry a stárnutí pokožky způsobené vnějšími vlivy. 

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

MUDr. Karolína Velebová

Lékařka olympioniků Karolína Velebová: Smiřme se s tím, že stárneme

Přečíst článek
Cordyceps

Biohacking: Cordyceps pomůže srdci, trávicímu systému a odstraní stres

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme