Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Vývar
iStock
Alžběta Shejbalová

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Reklama

Seriál o aminokyselinách pokračuje glycinem, což je důležitý komponent mnoha svalových, kognitivních a metabolických funkcí. Pomáhá rozkládat a přenášet živiny, jako je glykogen a tuk, které buňky využívají k výrobě energie. Přitom podporuje svalový, imunitní, trávicí a nervový systém. V lidském těle se glycin nachází ve vysokých koncentracích v kůži, v pojivových tkáních kloubů a ve svalové tkáni. Je to jedna z klíčových aminokyselin používaných k tvorbě kolagenu. Glycin je klasifikován jako neesenciální aminokyselina, kterou si lidské tělo sice dokáže v malém množství vyrobit samo, ale mnoha lidem by prospěla jeho zvýšená konzumace.

Glycin, jako řada dalších aminokyselin, podporuje růst svalů. Bylo zjištěno, že pomáhá brzdit odbourávání bílkovinných tkání, které tvoří svaly a podporují jejich regeneraci. Pomáhá při stárnutí svalového systému tím, že udržuje svalovou hmotu do vysokého věku, zabraňuje ztrátě chrupavek v kloubech a hraje roli při udržení fyzické výkonnosti. Glycin je součástí aminokyselinové mřížky, která tvoří kreatin. To je malý peptid, který je pro svaly přímým zdrojem tkáně pro opravu poškození a opětovný růst svalů. Kreatin také pomáhá zásobovat buňky energií díky své roli při přeměně živin ze stravy, čímž pomáhá nasytit energeticky náročné svalové tkáně a tím zvyšuje vytrvalost, sílu a výkonnost.

Obezita - ilustrační obrázek

Biohacking: Histidin pomáhá odbourávat následky obezity. A dělá toho mnohem víc

Histidin patří mezi aminokyseliny, které je třeba přijmout stravou. Zdravý dospělý člověk ho v těle v malém množství vyrobit umí, ale lidé s nemocemi ledvin či malé děti vůbec, a proto je víceméně pro všechny nezbytné ho konzumovat ve stravě. Jde přitom o jednu z klíčových látek pro správné fungování trávení. Nejčastěji jej najdeme ve fermentovaných potravinách.

Přečíst článek

Zhruba jedna třetina kolagenu je tvořena glycinem. Kolagen má zásadní význam pro tvorbu pojivové tkáně, která udržuje klouby pružné a schopné odolávat nárazům. Spolu s věkem se většinou zhoršuje asimilace živin z potravy a to platí i v případě aminokyselin v bílkovinných jídlech. Proto i pro lidi v seniorním věku je důležité dbát na skladbu jídelníčku. Proteinů má ve stravě průměrně zdravý člověk pro tvorbu kostí a chrupavek dostatek. Je třeba ale také dbát na dostatečný příjem vitamínu C z čerstvého ovoce a zeleniny, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu v těle. Studie prokázaly, že glycin je nezbytný pro tvorbu pružných a ohebných chrupavek, pomáhá hojit poškozené klouby a může zabránit ztrátě pohyblivosti a funkčnosti u starších osob.

Reklama

Nemoci střeva

Aminokyseliny jsou součástí vystýlky střevní stěny v trávícím traktu. Glycin je jednou z těch, které jsou v této vystýlce hojně zastoupeny a podílí se na prevenci syndromu propustného střeva. Podstatou tohoto syndromu je fakt, že střevní stěna se může stát propustnou pro mikročástice pronikající z trávícího traktu dovnitř těla, kam nepatří, a způsobovat tak chronický zánět. Ten pak může vést k řadě onemocnění, jako jsou autoimunitní nemoci, srdeční problémy či rakovina. Glycin tak také pomáhá pacientům s dalšími onemocněními trávícího systému jako je Crohnova choroba, syndrom dráždivého tračníku či ulcerózní kolitida. V trávícím traktu působí glycin také jako metabolické palivo. Je potřebný k výrobě žluči, nukleových kyselin, kreatinfosfátu a porfyrinů, které se používají k asimilaci živin ze stravy.

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Jedním z mechanismů je jeho důležitá role při tvorbě tělu vlastního mocného antioxidantu glutathionu. Studie z roku 2011 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že ačkoli u starších lidí dochází k nedostatečnosti glutathionu v důsledku výrazného snížení jeho syntézy, doplňování jeho prekurzorů cysteinu a glycinu syntézu glutathionu plně obnovuje. To pomáhá snižovat úroveň oxidačního stresu a oxidačních poškození, které vedou ke stárnutí. Podle nejnovějších studií může glycin také poskytovat ochranu před cukrovkou 2. typu tím, že zvyšuje citlivost na inzulín a snižuje tak krevní cukr. Bylo totiž zjištěno, že u pacientů s obezitou, srdečním onemocněním a/nebo cukrovkou 2. typu je hladina glycinu nižší, ale se zvýšením hladiny se zlepšuje inzulínová odpověď.

Nejbohatšími zdroji glycinu jsou živočišné produkty jako silný vývar zejména z kostí, šlach a kůže, želatina, vejce, maso a mléčné výrobky. Glycin se dá získat i z rostlinných zdrojů jako jsou fazole, špenát, kapusta, květák, zelí a dýně, a také ovoce, jako je banán a kiwi. Glycin přijatý z jídla je bezpečný a není fakticky možné se předávkovat. Ze stravy průměrný člověk zkonzumuje asi 2g glycinu denně, několik gramů navíc v doplňcích stravy může být pro řadu lidí benefitem a studie neshledaly nežádoucí účinky ani při vysokých dávkách.

Pití kávy ovlivňuje funkci nadledvinek

Biohacking: Proč je káva zabiják spánku? Nabourává funkci nadledvinek. Pomoci může tyrosin

Pocit únavy, stres, deprese. V uspěchaném světě stále častější problém. A nevyvážená strava se na tom podílí významnou rolí. Naštěstí je výzkum látek, které mohou tělu pomoci zvládat vyšší zátěž, čím dál přesnější. Zkoumání aminokyselin, jako je například tyrosin, může lidem pomoci žít mnohem zdravěji a s menším stresem.

Přečíst článek

Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Salcburský hotel Krallerhof, který již po čtyři generace vede rodina Altenberger, je proslulý neuvěřitelnou odvahou inovovat.

Hackněte své tělo uprostřed rakouských Alp. Hotel Krallerhof nabízí i pokoje bez elektronického smogu

Přečíst článek
Zdraví, wellness, biohacking

Biohacking: Adaptogen, co má účinky kofeinu a ještě působí proti virům i oparu

Přečíst článek
Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme