Biohacking: Středomořská strava je efektivní a nejjednodušší ze stravovacích diet
Média jsou plná rad, co a jak bychom měli jíst. Od odborníků i laiků s vlastními zkušenostmi jsme bombardováni návody a svědectvími, jak se lze "uzdravit a zhubnout". Neexistuje však všeobecná shoda, jak má vypadat lidská strava. A tak se každý rozhoduje a intuitivně jedná, jak uzná za vhodné. Existuje ale stravovací styl, který je experty hodnocen jako velmi vhodný pro většinu společnosti - středomořská strava.
Zmíněný stravovací styl je schopný ozdravit většinu lidí, kteří na něj přejdou a zároveň je relativně lehké ho dodržovat. Je jím středomořská strava. Je inspirovaná historickými stravovacími i společenskými zvyklostmi kultur žijících v blízkosti Středozemního moře, včetně obyvatel jižní Itálie, Řecka, Turecka a Španělska.
Je téměř nemožné pro normálního člověka se čistě racionálně rozhodnout, jak se má trvale stravovat, aby bylo zajištěno jeho zdraví a zároveň uspokojeny jeho chutě. Jeden z důvodů je ten, že neexistuje univerzální konsenzus pro to, co vlastně je onou ideální stravou pro homo sapiens tak, jak je to jednoznačné u divoce žijících zvířat dané jejich pudovými preferencemi. U lidské stravy vždy záleží, jakou optikou na stravu nahlížíme. Biohacking: Jak by měl správně jíst homo sapiens
Enjoy
Středomořský způsob stravování klade důraz na zdravé a čerstvé potraviny jako je ovoce a zelenina. Ze zeleniny je to zejména ta listová, košťálová a další druhy neškrobových druhů zeleniny, jako jsou například rajčata a lilek. Dále jsou to ořechy a semínka, luštěniny, celozrnné potraviny, bylinky a koření. Ryby a mořské plody, ideálně ty lovené na volném moři, se doporučují zhruba dvakrát týdně.
Několikrát týdně do jídelníčku zařadíme bílé maso, vejce, sýry a kysané mléčné výrobky. Červené maso je vhodné maximálně jednou týdně. Z nápojů se doporučuje dostatek vody a také čaj a káva, můžeme si dát i sklenku červeného vína jako zdroj polyfenolů, které fungují v těle jako antioxidanty.
Nadledvinky jsou malý párový orgán, který je, jak jejich název napovídá, umístěný nad ledvinami, respektive přímo na nich. Nadledvinky a jejich funkce jsou poměrně neznámé, ačkoliv jejich stav má zásadní dopady pro každodenní život. Produkují totiž řadu nezbytných hormonů. Biohacking: Chronický stres přetěžuje nadledvinky a ničí hormonální rovnováhu těla
Enjoy
Velký důraz se klade na každodenní konzumaci olivového oleje, přednostně toho extra panenského. Olivový olej se skládá především z mononenasycených mastných kyselin (MUFA), z nichž nejdůležitější je kyselina olejová. Tyto mastné kyseliny jsou schopné vylepšovat markery cholesterolu, jak celkového, tak jeho jednotlivé druhy: HDL, LDL a triglyceridy. Podle výzkumů už dvě lžíce denně mohou snížit riziko srdečně-cévních onemocnění. Kvalitní olivový olej má také daleko vyšší podíl fytochemikálií než jiné druhy konzumních olejů. Jsou to zejména různé druhy fenolů, které mají schopnost snižovat zánět a působit proti volným radikálům.
Podle výzkumů středomořská strava spolu s fyzicky aktivnějším životním stylem a nekouřením může předejít více než 80 procentům srdečních onemocnění, 70 procentům mozkových příhod a 90 procentům cukrovky 2. typu. Studie ukázaly také významný protektivní vliv středomořské stravy také před vznikem rakoviny. Je to zejména díky vyváženému poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin, značného množství vlákniny, a také antioxidantů obsažených v ovoci, zelenině, olivovém oleji a víně. Chrání tak DNA před poškozením, zastavuje buněčné mutace, snižuje zánět a zpomaluje růst nádorů.
Štítná žláza je malá žláza ve tvaru motýla, která se nachází ve spodní části krku. Je zodpovědná za správné fungování celé řady životně důležitých procesů: metabolismus, regulaci a produkci řady hormonů nezbytných například k trávení a reprodukci. Dvěma nejdůležitějšími jsou hormony štítné žlázy T3 (trijodtyronin) a T4 (tyroxin). Jejich hlavní funkcí je přeměna kyslíku a kalorií na energii. Tato energie je klíčová pro zdravý mozek a optimální kognitivní funkce a subjektivně hodnocenou dobrou náladu, vyrovnanou hladinu energie, regulaci tělesné teploty, pocit hladu a mnoho dalšího.Biohacking: Potíže se štítnou žlázou může napravit správný režim
Enjoy
Středomořský styl stravování může být strategií při hubnutí, kdy samozřejmě také záleží na množství konzumovaného jídla a následných přijatých kaloriích. Výhodou této stravy je možnost přizpůsobit si jídelníček pro naše potřeby a chutě a stále přitom jíst kvalitní potraviny, které nás zasytí. Množství vlákniny a mikroživin v potravinách v rámci středomořské stravy umožní správné signalizování hormonů hladu a nasycení a lze tak předejít přejídání. Tím také kontroluje hladinu krevního cukru, což má za následek prevenci či přímo i léčbu diabetu 2. typu.
Dalším mechanismem ochrany před cukrovkou je nízký obsah nezdravých tuků a téměř absence rafinovaného cukru. Sacharidy jsou ve středomořské stravě zastoupené tak, jak uznáme za vhodné. Pokud bychom chtěli právě kvůli obavám z cukrovky či z preferenčních důvodů sacharidy snížit, na středomořské stravě to lze. Místo těstovin a pečiva přidáme na zdravých tucích v oleji, ořeších a semínkách a nízkosacharidové zelenině.
Tento styl stravování také výborně působí proti vzniku kognitivních problémů spojených s věkem, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba a stařecká demence. Výzkumy potvrdily, že pacienti s těmito chorobami stravující se podle podobných principů jako má středomořská strava, měli méně beta amyloid plaku, což je v současné medicíně hlavní indikátor Alzheimerovy choroby.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.