Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi
Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.
Vyvážená strava je základem správného fungování těla. Dodává totiž ideální poměr aminokyselin, které mají na jednotlivé tělesné procesy zásadní vliv. Nedostatek jednotlivých aminokyselin může způsobovat problémy od poruch spánku přes deprese a únavu až po sexuální dysfunkce.
A proč je tak důležitý tryptofan? Jeho vedlejším produktem je 5-HTP (5-hydroxytryptofan), který působí v mozku a centrální nervové soustavě a zvyšuje pocit pohody, klidu a bezpečí. Dělá to tak, že zvyšuje produkci jednoho z hlavních hormonů dobré nálady v těle: serotoninu. Serotonin je neurotransmiter a má uklidňující účinky. Uvolňuje se při konzumaci některých potravin jako jsou sacharidy. Serotonin funguje tak, že přenáší signály mezi neurony a mění mozkové funkce, které ovlivňují náladu a kvalitu spánku. Bylo prokázáno, že doplňování 5-HTP snižuje příznaky deprese stejně dobře, jako to dokážou léky na předpis.
Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?
Enjoy
Tryptofan přináší štěstí
Vyrovnaná úroveň hladiny samotného tryptofanu přijatá ve stravě je přirozeným prostředkem proti četným negativním příznakům spojeným s vysokou úrovní stresu. Mnohé studie zjistily, že kromě toho, že se tryptofan v mozku přeměňuje na uklidňující serotonin, pomáhá organismu zpřístupnit další esenciální aminokyseliny a synergicky pak působí při balancování nálady a snižování produkce stresových hormonů. Několik studií hodnotících příjem tryptofanu přirozeně přijatého ve stravě prokázalo, že zařazení potravin na něj bohatých vedlo u zdravých účastníků k výrazně nižší úrovni deprese, podrážděnosti a úzkosti a k subjektivně vyššímu pocitu štěstí.
Experti zjistili, že nedostatek tryptofanu zhoršuje bolest spojenou s tenzními bolestmi hlavy a migrénami. Zdá se, že zvýšená syntéza serotoninu v mozku nabízí přirozenou úlevu od bolestí hlavy a příznaků migrény, včetně citlivosti na světlo, zažívacích potíží, bolesti a dalších. Studie z roku 2019 odhalila, že u osob, které měly průměrný příjem téměř 1 gram tryptofanu denně, se pravděpodobnost vzniku migrény snížila o téměř 60 %.
Lysin je esenciální aminokyselina. Lidské tělo se bez něj zkrátka neobejde, ale zároveň si jej nedokáže vyrobit. Přitom pokud jej má tělo dostatek, lépe fungují jeho vnitřní procesy, organismus se lépe vyrovnává s úzkostmi a téměř zázračně umí léčit opary. A kde ho najdete nejvíc? V mase.Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku
Enjoy
Existují také důkazy ukazující na korelaci mezi stravou bohatou na tryptofan a snížením problémů a symptomů u dětí s ADHD. Ve studii z roku 2016 se ukázalo, že „snížená koncentrace aminokyselin tryptofanu, tyrozinu a fenylalaninu v krvi může přispívat k příznakům ADHD“, protože jejich přítomnost je nutná pro syntézu nezbytných neurotransmiterů serotoninu a dopaminu.
Jezte krůtí maso
Nejbohatšími zdroji tryptofanu v přirozené stravě je libové kuřecí a krůtí maso, dýňová semínka a ryby jako jsou tuňák a losos. U tryptofanu, jako u každé nezbytné aminokyseliny neexistuje jasné doporučení ohledně denní potřeby pro vyrovnanou hladinu v organismu. Je to proto, že faktory, jako je věk, hmotnost a tělesná stavba, úroveň aktivity a zdraví zažívacího traktu ovlivňují množství vstřebaného a využitého tryptofanu.
Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu
Výzkumy naznačují, že většina zdravých dospělých osob denně přijme přibližně 900 až 1000 miligramů tryptofanu. Obecně platí, že pokud netrpíme nějakým zdravotním neduhem, který ospravedlňuje suplementaci tryptofanem, je nejlepším přístupem ke zvýšení konzumace pomocí přirozené stravy. Výhodou konzumace tryptofanu z přírodních potravinových zdrojů je také fakt, že toto může pomoci při vstřebávání a poskytuje také přísun dalších esenciálních aminokyselin, zdravých tuků a dalších synergicky působících živin.
Pyrrochinolinchinon (PQQ) je nepříliš známá, ale přitom důležitá sloučenina, funkcemi podobná vitamínům. Je nezbytná pro správnou funkci buněk a dobré zdraví a tělo ho samo zároveň neumí vyrobit. V současné době se však za vitamín nepovažuje a patří do skupiny růstových faktorů. Získávat jej lze ze stravy, zejména z fermentovaných potravin.Biohacking: Proč je japonská kuchyně tak zdravá? Stojí za tím látka zvaná PQQ
Enjoy
Vědci stále lépe chápou procesy v těle, které vedou ke stárnutí organismu. Na zpomalení stárnutí se pozitivně podepisuje celá řada látek, které postupně představujeme v seriálu Biohacking. Tentokrát se budeme věnovat rutinu, látce, která má pozitivní vliv zejména na srdeční činnost, ale také tlumí nástup neurodegenerativních chorob v čele s Alzheimerovou chorobou či Parkinsonem. Rutin přitom najdeme v běžných potravinách, včetně jablek nebo třeba v zeleném čaji.Biohacking: Rutin tlumí nástup Alzheimerovy choroby. A nejen to
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.