Biohacking: Zázračné ořechy. Opravdu jsou na nervy, ale umí mnohem víc
Ořechy ráno, ořechy v poledne, ořechy večer, ořechy do každého jídla. Nepřiberete po nich ani gram, navíc pomáhají ke zlepšení fungování organismu. Na co jsou dobré „vlašáky“, na co mandle a proč má smysl jíst „lískáče“?
Ořechy a semena jsou významnou potravinovou kategorií. Jsou kaloricky velmi výživné a obsahují řadu vitamínů, minerálů a fytochemikálií, jako jsou fenolické a polyfenolické kyseliny, fytosteroly a karotenoidy. Ty mají v organismu antioxidační a antimikrobiální účinky. V lidské historii byly ořechy a semena využívány nejen jako potravina, ale leckdy se používaly i k léčebným účelům.
Podle výzkumů je konzumace ořechů a semen prospěšná při prevenci a také ke zlepšení kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a respiračních onemocnění. Z řady studií vyplývá, že pro zachování zdraví srdce se největších benefitů z konzumace ořechů a semen dosáhne při porci cca 15-20 gramů za den, což je menší hrst. Je to díky složení ořechů a semen, který má vliv na markery jako je celkový a „špatný“ LDL cholesterol a triglyceridy. Při pravidelné a dlouhodobé konzumaci ořechy a semena mohou také snížit krevní tlak.
Existuje nepřímá úměra v množství konzumované vlákniny s množstvím tělesného tuku. Vláknina má výrazně sytící schopnost a snižuje tak pravděpodobnost přejídání. Jaké jiné vlastnosti má vláknina, dočtete se v dalším díle seriálu Biohacking o dietách. Biohacking: Kolik vlákniny by měla žena a muž jíst a proč?
Enjoy
Ořechy nepřiberete
Výzkumy ukazují, že konzumace ořechů a semen v rozumném množství se nepodílí na zvyšování váhy a v některých studiích naopak prokázala mírný pozitivní vliv na hubnutí. Značně pozitivní efekty se ukázaly při celkové mortalitě u různých druhů rakovin, při porci 28 g denně.
Experti obecně radí toto množství ořechů a semen jako denní porci pro optimální zdravotní efekt, spolu s minimalizací rizika konzumace přílišného množství kalorií.
Vlašáky „na nervy“
Vlašské ořechy jsou v našich končinách jedny z nejdostupnějších a jejich konzumace přináší mnoho výhod. Ze všech ořechů obsahují nejvíc omega 3 mastných kyselin. Ty jsou nezbytné pro zdraví srdce a mozku a také mají protizánětlivé účinky.
Vlašáky jsou dále bohaté na mangan, měď, fosfor, hořčík a vitamíny skupiny B a v menších množství obsahuje celé spektrum dalších minerálů a vitamínů.
Jak se stravovat, když cvičíte, je populárním tématem asi i proto, že jde o záležitost velmi individuální a specifickou. Jakým způsobem, jak rozmanitě, jak často a v jaké intenzitě cvičíte, v jaké jste právě fyzické kondici, zdravotním stavu, věku, či zda máte nadváhu, zvláštní fyzické či psychické nároky - to vše a mnohem více v tom hraje roli. Univerzální návody mohou někomu zafungovat, ale většině těžko. Právě proto, že jsou obecné. Cílem biohackingu je vždy individualizace jakýchkoliv strategií, které chceme na vylepšení svého života použít. Nejlepší taktikou je tedy se poradit na místech k tomu určených, kde člověku poradí na základě individuálních potřeb a preferencí.Biohacking: Jak správně jíst při cvičení a čeho se vyvarovat
Enjoy
Mandle k svačině
Dalším druhem ořechů, které pomáhají zdraví a jsou doporučovány nutričními specialisty k pravidelné konzumaci jsou mandle. Dají se jíst jako zdravá svačina, lze je také po rozemletí využívat jako alternativu mouky například při bezlepkové či nízkosacharidových dietách.
Mandle, stejně jako většina ořechů, obsahují kyselinu fytovou, která může bránit vstřebávání dalších živin z mandlí, zejména minerálů. Tomu pomůže namočení mandlí například přes noc.
Jedním z nepřínosnějších efektů mandlí je snižování cholesterolu, a tedy jejich vliv na kardiovaskulární stav člověka. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, antioxidanty a také vitamíny a minerály, vitamín E, mangan, měď, vitamín B2, hořčík a fosfor.
Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o nejnovějších trendech a objevech
Lískáče jako antioxidanty
Dalším ořechem, který si v sezoně může u nás utrhnout ze stromu, je lískový. Ten mezi ořechy vyniká obsahem antokyanových látek, které mají významné antioxidační vlastnosti. Dále obsahuje mangan, vitamín E, měď, vitamín B1 a B6. Tím přispívá k prevenci před rakovinou a dalšími oxidačními nemocemi a stárnutím.
Kromě antokyanů, které lískové ořechy obsahují, je i vitamín E považován za antioxidant a měď a mangan tvoří součásti různých druhů molekul superoxid dismutázy (SOD), což je významný antioxidační enzym produkovaný v organismu.
Češi jsou leniví, nechtějí se hýbat a nepečují o své tělo. Jsou národem kuřáků a milovníků piva. A právě to spolu s genetickou zátěží významně přispívá k vysokým počtům onemocnění srdce a cév, říká v rozhovoru uznávaný kardiolog, pedagog a profesor Miloš Táborský z FN Olomouc.Kardiolog: Češi kašlou na prevenci, nemocí srdce a cév neubývá
Leaders
Semínka do každého jídla
Kategorie semen zahrnuje řadu velmi zdravých potravin – slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová, konopná či chia semínka. Ta poslední obsahují nejvíce omega 3 mastných kyselin a významně tak posilují srdeční funkce. U nás dostupná a levná slunečnicová semena jsou skutečným titánem ve své kategorii a celkově jsou považována za jednu z nejvýživnějších potravin vůbec. Na malou gramáž totiž obsahují řadu cenných látek – vitamín E, mangan, měď, hořčík, selen, vitamín B1, B2, B3, B6 a B9, fosfor, zinek a železo.
Obsahem těchto látek se tak stávají užitečnou potravinou v boji proti řadě nemocí a pro zachování dobrého zdraví. Slunečnicový olej si po vylisování zachovává částečný obsah některých těchto užitečných látek – zejména těch rozpustných v tucích a platí to spíše u oleje za studena lisovaného. Příroda ale počítala, že slunečnicová semena budeme pro optimální výživu konzumovat celá i spolu s vlákninou, bílkovinami a dalšími přínosnými látkami. To ostatně platí pro všechny ořechy a semena.
Luštěniny mají řadu benefitů. Jenže obsahují takzvané antinutrienty, což jsou látky, které brání vstřebávání některých živin, zejména minerálů. Takže je dobré si dát pozor na přípravu, radí se v dalším díle seriálu Biohacking zaměřeném na hubnutí. Biohacking: Luštěniny pomohou i s metabolickým syndromem. Pozor ale na jejich zpracování
Enjoy
Na planetě Zemi najdeme nepřeberné množství lokálních kuchyní, tradičních jídel i nápojů. Některé části světa si však se svou gastronomií dokázaly získat srdce většiny. Gastroinfluencer Pavel Maurer má o vítězích jasno. Jde o italskou, čínskou a indickou kuchyni. Jak je možné, že právě tyto se dokázaly prosadit prakticky na celé naší planetě? Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.