Brunch se stal emirátským fenoménem za pár tisíc korun
Sobotní brunch je v Dubaji a v Abú Dhabí něco jako instituce. Oblíbený je především u západních cizinců žijících ve Spojených arabských emirátech, ale i u turistů.
Místo pátku sobota
Zatímco brunch je populární víkendovou kratochvílí v mnoha světových městech – zvláště tam, kde žije velký počet expatů, ve Spojených arabských emirátech má brunch více nádech večírku než snídaně spojené s obědem. Každý hotel se chce předvést s tím nejlepším brunchem.
Brendan McCormack, bývalý manažer dubajských hotelů W a LeMeridien říká: „Mezi pětihvězdičkovými hotely existuje velká konkurence v nabídce toho nejlepšího z výběru jídel světové kuchyně a kvalitních nápojů.“ Brendan dříve pracoval v Hongkongu a Singapuru, tedy ve městech, kde je víkendový brunch také velkou událostí. Sobotní „bruncheři“ v Emirátech ale nejsou brzděni prací druhý den. V asijských, evropských či amerických městech se brunch většinou koná v neděli. „Většina emirátských brunchů zde začíná uvolněně a rozjíždí se postupně.“ Nejčastěji se brunche konají od 12.30 do 16 hodin, ale tím celá událost nekončí.
Až do loňského roku se emirátské brunche konaly v pátek. Volnými dny byly totiž v pátek a sobotu. Letos od ledna ale Spojené arabské emiráty přestoupily na západní verzi víkendu, tedy sobota a neděle. S touto změnou se brunch přesunul z pátku na sobotu. Stále po něm tedy následuje den volna, což dává prostor pro pokračování různých afterparty až do pozdních nočních hodin.
Pětihvězdičkové ceny
O unikátnosti Wikipedie má dokonce záznam o „Dubajském brunchi“ (zjevně odlišném od brunchů jinde ve světě). Mnoho velkých hotelů a restaurací nabízí all-inclusive bufet s nápoji a jídlem během časného odpoledne a velké skupiny expatů a turistů si z této události dělají vrchol svého víkendu. Stoly těch nejvybranějších brunchů se vskutku prohýbají pod vybranými lahůdkami. Od mořských plodů včetně různých druhů humrů, po sushi z kvalitních ryb až po steaky.
Dubaj či Abú Dhabí se ale nenechají zbytkem světa zahanbit ani, co se cen týče. Neomezená konzumace vybraného jídla v pětihvězdičkovém hotelu začíná s cenovkou zhruba na 2500 korunách, a to pouze s nealko nápoji. Brunch v top podnicích s „bezedným“ šampaňským se dostane i přes pět tisíc korun na osobu. Ale pro některé návštěvníky je to stále levné. Rajesh Kumar, manažer prodeje v dubajském mediálním domě, říká, že brunche jsou perfektní místo, kam vzít rodinu, když přijede z Indie. „Když za mnou přijedou členové rodiny z Dillí, milují to, že si můžeme udělat téměř celodenní výlet a přitom ochutnat hned několik světových kuchyní – a přesto to celé nestojí majlant. Doma v Dillí mají brunche ještě mnohem vyšší cenovky.“
Brunche se stále vyvíjejí a nabírají na popularitě. Jednotlivé hotely a restaurace se stále snaží nabídnout něco nového či jiného ve snaze se odlišit od konkurence. Ať jde o nabídku jídla, pití či zábavy. Jak se kultura „brunchování“ dále rozvíjí, dokonce již i běžné kavárny či bistra začínají nabízet své verze víkendového „sněz co můžeš“, je to jen potvrzujím toho, jakým fenoménem se brunch v Emirátech stal.
Na zpáteční cestě z Dubaje nás čekal pozdní noční odlet, navíc na letu, který má jen něco málo přes šest hodin. Po dlouhém večeru v hotelové lounge jsme na check in přepážku dorazili krátce před 11. hodinou večerní. Odbavení netrvalo příliš dlouho. Dostavilo se zklamání z toho, že Lufthansa se vůbec neobtěžuje zajistit svým premiovým pasažérům salonek na terminálu 3 dubajského letiště. Naštěstí byl po ruce LoungeKey a salonek Al Marhaba.Business Class Zdeňka Pečeného: Noční let s Lufthansou přinesl neněmecký chaos
Enjoy
Ruská ropa – typu Ural či Sokol – se obchoduje třeba o s třetinovou slevou oproti severomořské ropě Brent, jejíž cena představuje světový standard. A Čína nyní proto zahájila s Ruskem jednání o odkupu jeho zlevněné ropy. Tou zamýšlí doplňovat své strategické rezervy dané suroviny a mírnit svou vlastní inflaci. Vítězem souboje mezi Západem a Ruskem tak může být právě Čína.Lukáš Kovanda: Vítězem střetu mezi Západem a Ruskem je... Čína
Názory
Toto není deštník, ale luxusní módní doplněk a ideální sběratelský předmět, hájí se luxusní značka kritice, že její paraple je obyčejný šmejd.Deštník od Gucci propouští vodu, stěžují si Číňané. Přitom stojí skoro 40 tisíc
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.