Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Čínský youtuber pobouřil internet receptem na smaženou rýži

Čínský youtuber pobouřil internet receptem na smaženou rýži
Pxhere
 ČTK

Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. Uvedl to deník The Guardian, podle nějž se Wang, který má na YouTube dva miliony sledujících, za video omluvil.

Reklama

Syn zakladatele komunistické Číny Mao An-jing byl jako důstojník čínské armády zabit 25. listopadu 1950 v korejské válce při americkém bombardování. Podle známé historky, která ovšem bývá často zpochybňována, si Maův syn při náletu vařil smaženou rýži s vejcem, místo aby vyhledal úkryt. Kouř z ohně prý jeho pozici prozradil nepřátelským silám.

„Člověk, který vydělává spoustu peněz na videích o vaření, by mohl mít alespoň respekt ke své zemi a lidem, kteří se pro ni obětovali,“ napsal jeden z přispěvatelů na čínské sociální síti Weibo.

Bílý žralok

Blogerka uvařila a snědla bílého žraloka. Zaplatí mastnou pokutu

Ani v Číně neprojde všechno. Foodblogerka zaplatí pokutu 125 tisíc juanů (asi 400 tisíc korun) za to, že nelegálně koupila, uvařila a snědla maso bílého žraloka. A ještě se u toho samozřejmě natočila a video poslala do světa sociálních sítí.

Přečíst článek

Podle listu The Guardian publikoval Wang podobné video již v letech 2018 a 2020, čímž vždy vyvolal pobouření. Letos se za svůj příspěvek omluvil. „Jako šéfkuchař už nikdy nebudu připravovat smaženou rýži,“ uvedl ve své omluvě tento týden.

Reklama

Čínská akademie dějin již dříve zdůraznila, že zmíněné tvrzení o smrti Mao An-jinga je „zlá pomluva“, příběh ale zůstává populární a odkazy na smaženou rýži s vejcem jsou v přísně kontrolované čínské společnosti tabu, píše The Guardian.

Urážky „hrdinů a mučedníků“, kteří se obětovali Číně nebo čínské komunistické straně, jsou v zemi od roku 2018 trestné.

Některé hlasy ale Wanga na internetu podpořily. „Na smažené rýži s vejcem není nic špatného. Narodili jsme se ale na špatném místě. Šéfkuchaři mohou zvážit, jestli raději neodejdou do ciziny, aby mohli učit vaření svobodně,“ napsal jeden z komentátorů.

Pavel Maurer: Chlív v kuchyni je zločin. Se šlendriány bych neměl slitování

Špína, smrad a plíseň v místech, kde se připravuje jídlo pro hosty? V těchto případech ztrácím veškerou svoji dobrosrdečnost. S původci tohoto gastronomického šlendriánu bych zacházel jako se zločinci, kteří ohrožují naše životy. Statistické údaje o kontrolách ve stravovacích zařízeních jsou však rok od roku více varující. Častých nešvarů bohužel přibývá.

Přečíst článek

Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Před několika lety jsem měl tu čest a zcela unikátní příležitost navštívit a osobně ochutnat v prefektuře Okajama v Japonsku několik „sakevaren“ (výrobny saké) a před několika dny jsem si to malinko zopakoval a opět ochutnal a vyslechl příběh tohoto typického lokálního nápoje tentokrát v prostorách rezidence Japonského velvyslance.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Pavel Maurer: Facebook mě naučil, že buřty s cibulí lidi zajímají víc než fine dining

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme