Pod mořem, v jeskyni nebo v hnízdě. Prohlédněte si restaurace na sedmi podivuhodných místech světa
Jednou to může být vánek v nejvyšších patrech mrakodrapu, jindy pohled do mořských hlubin nebo výhledy v korunách stromů či posezení uprostřed jeskyně. I tak může vypadat příjemně chladivé stolování ve vybraných luxusních restauracích v letošních největších vedrech. Prohlédněte si naši fotogalerii ze sedmi netradičních míst, kde si můžete ve světě dát oběd s osvěžením třeba i bez klimatizace.
Fotogalerie luxusních restaurací, které mají delikatesy a umí si poradit s vedrem
Vertigo - BANYAN TREE BANGKOK, Bangkok, Thajsko
Poslední patra jedné z nejvyšších budov Bangkoku patří hotelu Banyan Tree. Ten na 61. patře, na střeše tohoto mrakodrapu, provozuje přímo pod hvězdami unikátní restauraci Vertigo a Moon bar se střešním vánkem a ohromujícím výhledem na celé velkoměsto. Speciální konstrukce navozuje iluzi, jako když plujete nad městem.
Oko lososa (Salmon Eye) - největší umělecká instalace i s restaurací pluje v norském fjordu Hardangerfjord
Lososí oko z pera architektonického studia Kvorning Design z Dánska je v současnosti největší plovoucí uměleckou instalací na světě. Tvarově se má se svým oválným tvarem blížit oku opravdového lososa a svou a stříbřitou fasádou pak lososí kůži. Oko, které si jen tak pluje v nádherném norském fjordu Hardangerfjord. Jeho blískavou fasádu tvoří 9 500 nerezových plátů a celkově celý pavilón o průměru 25 metrů váží 1256 tun. Uvnitř poskytuje zážitkový prostor o rozloze 650 metrů čtverečních pro účely výstav a přednášek o akvakultuře. Nově se zde otevřel i unikátní restaurační koncept Iris s expedičním stolováním.
Designer: Kvorning Design, zadavatel: Eide Fjordbruk.
Restaurace Ithaa, Alif Dhaal Atoll, Maledivy
Jednou z bezpochyby nejpozoruhodnějších restaurací světa je asi Ithaa na Maledivách. Je totiž umístěna pět metrů pod mořskou hladinou a 14 hostům umožňuje při degustaci evropských a asijských specialit nerušeně pozorovat život v moři a výhled na útes. Přístup do restaurace, jejíž název v překladu znamená perla, je po točitém schodišti přímo z mola. Ithaa je už deset let součástí letoviska Conrad Maldives Rangali Island a po dalších deseti letech pravděpodobně ukončí svou činnost, protože její konstrukce zkoroduje.
The Rock Restaurant, Zanzibar, Afrika
Na jedné z bělostných zanzibarských pláží Michanwi Pingwe se nachází malinký ostrůvek s minirestaurací The Rock. K netradičnímu stolování s dotekem mořských vln je možné se při příhodných podmínkách dostat i pěšky. V opačném případě je třeba do restaurace při přílivu doplavat nebo se dopravit na kanoi. V této miniaturní, ale vyhlášené restauraci, se podávají především mořské plody.
Restaurace Grotta Palazzese, Itálie
Podstatně více mezinárodně proslulá a mnohými foodblogy obdivovaná je ale italská restaurace Grotta Palazzese, kde se jídla podávají přímo v jeskyni u moře. Její součástí je velká terasa pro 150 labužníků. Unikátní chladivé místo ve skále Grotta Palazzese s impozantním výhledem na pobřeží a moře i na jeskyní klenbu, proslulo večírky a bankety už v 18. století a objevilo se i na akvarelové malbě Jeana Louise Despreze z roku 1783.
Italská vláda znovu rozdmýchala myšlenku, o které politici diskutovali 160 let: vybudování visutého mostu o jednom poli mezi Sicílií a italskou pevninou. Stavba se svými 3292 metry délky přes Messinskou úžinu by byla o polovinu delší než aktuálně nejdelší visutý most na světě Çanakkale v Turecku a konstrukci by držely dvě věže, každá vyšší než nejvyšší patro Empire State Building, napsal deník The Wall Street Journal.Italové se konečně rozhoupali. Po 160 letech plánů postaví nejdelší visutý most na světě
Enjoy
Restaurace u vodopádu - The Labassin Waterfall Restaurant, Villa Escudero Resort, San Pablo City, Filipíny
Autentickou místní kuchyni můžete v resortu Villa Escudero ve filipínském městě San Pablo ochutnat přímo v lůně přírody. Podává se totiž na bambusových stolech v těsné blízkosti vodopádu. Mnozí hosté tak zde kombinují příjemné osvěžení v tekoucí vodě s debužírováním zdejších delikates.
Restaurace Ptačí hnízda (Bird´s Nest Restaurant), Soneva Kiri Eco Resort, Thajsko
Netradiční stolování v korunách stromů, v jakýchsi hnízdech téměř pět metrů nad zemí, vám nabídnou v luxusním thajském letovisku Soneva Kiri Eco Resort. Oválná hnízda restaurace Bird´s Nest poskytují stolujícím příjemný vánek i soukromí a nádherný výhled do okolí. Obsluha jim tam nápoje a místní delikatesy totiž posílá obvykle jen pomocí kladkového mechanismu.
Bruce Springsteen letos objíždí Evropu. Navzdory přibývajícím létům stále ukazuje, proč je žijící legendou. I úterní koncert ve Vídni byl prvotřídním hudebním výkonem, ale i příležitostí k zamyšlení. Ten si ostatně našli i ekonomové.REPORTÁŽ: Springsteen do Vídně přivezl skvělou hudbu, radost i dojetí. A možná i inflaci
Enjoy
Statisíce Čechů každoročně vyráží na prázdniny do Chorvatska. Černá Hora, rovněž svazová republika bývalé Jugoslávie, ale nabízí podobně komfortní, zajímavou a zároveň levnější dovolenou. Navíc se tam dá pohodlně doletět jen za hodinu a půl. Z Prahy i Brna.Reportáž z Černé Hory: Je tam výrazně levněji než v Chorvatsku, mají skvělý olivový olej a pršut
Enjoy
Každý, kdo se cítí být gurmánem, by měl alespoň jednou v životě zavítat na Madeiru. Místo, kde se potká nejen s výbornými místními víny a destiláty, ale i božskými zákusky a mořskými specialitami. Snad každá restaurace na tomto malém ostrůvku v Atlantiku umí připravit delikatesy, které stojí za ochutnání. A vedle labužnických pokrmů tu navíc na každém rohu naleznete i neuvěřitelné „kochací“ speciality pro oči. Tahle kombinace chutí a přírodních krás rozhodně stojí za navštívení, jak představuje další část naší reportáže z Madeiry, kam se leteckými speciály dostanete pravidelně z Prahy a nově s cestovní kanceláří Čedok i přímo z Brna.REPORTÁŽ: Nejlepší gurmánské speciality Madeiry, které stojí za ochutnání
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.