Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Dělat autentickou řeckou kuchyni daleko od Řecka je obtížné, říká šéfkuchař

Autentická řecká restaurace Filema v pražských Košířích.
Se svolením restaurace Filema

Jak chutná autentický řecký salát a jak se poznají opravdové tzaziky? Základem jsou bezpochyby kvalitní suroviny, samozřejmě z Řecka. „Na řecké kuchyni je typické to, že ji daleko odtamtud autenticky připravíte velmi obtížně,“ říká šéfkuchař Giannis Marakas z restaurace Filema.

Reklama

Podnik v pražských Košířích vznikl v prosinci 2019. „Kvůli covidu spíš ale nefungovala, než fungovala,“ vypráví jeden ze spolumajitelů Giannis Zavalianis s tím, že plnohodnotný provoz trvá až posledního půl roku.

Jak už jméno naznačuje sliby o autentičnosti tamní kuchyně nejsou vyslovené na prázdno. Navíc Giannis Zavalianis má s gastroprovozem letité zkušenosti. 

„Zhruba 50 metrů odsud provozujeme cukrárnu,“ dodává Zavalianis. Zájem Čechů o řeckou kuchyni testoval už v minulosti účastí na několika street foodových akcích. „Tolik pozitivních reakcí od zákazníků nás překvapilo a když se tento prostor uvolnil, chtěli jsme vyzkoušet, jaké by to bylo mít řeckou restauraci,“ vypráví o začátku podniku Filema Zavalianis.

Reklama

Otevření podniku zkomplikoval covid

Rozjezd restaurace zbrzdil nástup pandemie. Majitelé přesto ale věří, že se počáteční problémy podaří překonat.

A jak vlastně Řek pocházející z Athén skončil v Praze? „V roce 2004 jsem si sem udělal výlet za mými bratranci a tehdy jsem potkal svoji budoucí ženu. Během roku jsme se vzali a odstěhovali do Řecka. Před porodem syna se vrátili zpět do Česka a spolu s bratranci se pak po nějaké době rozhodli založit řeckou cukrárnu,“ vypráví. 

Stock spirits group

Češi loni kvůli zavřeným hospodám vypili nejméně alkoholu za čtvrt století

Omezení provozu či přímo zákaz fungování restaurací a hospod v loňském roce kvůli proticovidovým opatřením bylo hlavním důvodem, proč v Česku klesla spotřeba alkoholu. Spotřeba piva meziročně poklesla o šest litrů na 140 litrů na obyvatele, u vína o půl litru na necelých 20 litrů, vyplývá z aktuálně zveřejněných dat Českého statistického úřadu. Z potravin byla vloni rekordní spotřeba na obyvatele u rýže a luštěnin – šlo vůbec o nejvyšší hodnoty od počátku sledování v roce 1920, respektive 1948.

Přečíst článek

A kromě jídla a majitelů se ve Filemě můžete potkat i s výhradně řeckou obsluhou. Dokonce i interiér v tradiční modrobílé barvě navrhovali řečtí architekti. Kuchyni šéfuje Giannis Marakas, který kuchařské zkušenosti sbíral v michelinských restauracích v Londýně a Paříži a posléze jako privátní kuchař v Řecku. V Praze žije rok a přijel sem za nabídkou práce do košířského podniku. 

Základem řecké kuchyně je olivový olej a rozmarýn

„Na jídelníčku najdete výhradně řecká jídla, výjimečný je u nás ale i způsob, jakým je podáváme,“ říká Marakas s tím, že chtěl Čechům přiblížit tradiční řecké stolování ve stylu mezedes (obdobně se ve Španělsku servírují tapas - pozn. red.).

K ingrediencím, bez nichž se neobejde, bezpochyby patří tradiční řecký olivový olej nebo bylinky. „Oregano dáváme do všeho, oblíbený v Řecku je i rozmarýn nebo šalvěj,“ dodává Marakas s tím, že jeho nejoblíbenější bylinkou je majoránka. 

A jak se podle něho dělají opravdové tzatziki? „Bez řeckého jogurtu a kvalitního olivového oleje je neuděláte,“ říká Marakas. A protože od kvality surovin, konkrétně rajčat, okurek a cibule se odvíjí i chuť tradičního řeckého salátu, do Košíř si ho vozí od těch nejlepších řeckých pěstitelů. 

Kavárna Slavie se po roční uzavírce opět otevřela.

Chceme ji zase vrátit Čechům, říká nový provozovatel Kavárny Slavia

Legendární Kavárna Slavia naproti Národnímu divadlu v Praze se po roční uzavírce opět otevřela. Zrekonstruovaná a s novým provozovatelem. „Chtěli jsme ji opět vrátit Čechům,“ říká v rozhovoru Jozef Onderka, nový nájemce prostor.

Přečíst článek

Na jídelním lístku samozřejmě nemohou chybět mořské ryby. Ty je ale podle Marakase velmi obtížné přivážet z Řecka, kupují tedy čerstvé ryby původem ze Středozemního moře ale z jeho italských břehů.

„Na řecké kuchyni je typické to, že ji daleko od Řecka autenticky připravíte velmi obtížně,“ dodává Marakas s tím, že vše, co lze dovézt z jeho rodné země tak, aby to neztratilo na kvalitě do kuchyně v Košířích samozřejmě dovážejí. Ať už jde o zmiňovaný řecký jogurt, sýr feta, olivový olej, víno nebo třeba jehněčí maso.

Danuše Nerudová

Do naší společnosti se musí vrátit pokora a úcta, říká Danuše Nerudová

Kandidatura na prezidentku? Kdyby byly volby nyní, jdu do toho. Budou ale až za rok a půl, takže nyní chci dokončit svou práci na univerzitě. Mandát mám do ledna příštího roku, pak se uvidí, prozradila Danuše Nerudová newstream.cz při natáčení pořadu Victory Club.

Přečíst článek

Disney

Zábavnímu konglomerátu Walt Disney bude poprvé v historii předsedat žena

Americké filmové a zábavní společnosti Walt Disney bude poprvé v její skoro stoleté historii předsedat žena. Susan Arnoldová nahradí dosavadního předsedu správní rady Boba Igera, nejmocnějšího muže Hollywoodu, který zábavní kolos definitivně opustí ke konci roku, uvedla společnost.

Přečíst článek

 

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Steak ze svíčkové

Skvělé jídlo i pití. Restaurace Seasons sází na cenově dostupný fine dining

Přečíst článek

Pražská restaurace Aromi zabodovala v prestižním žebříčku. Je jednou z nejlepších na světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme