Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Difuzér, eko puky, frisbee i hodiny. Ceny eko-designérské výzvy Reborn Design 2024 vyhlášeny

Vítěz ceny Reborn Design - Motmal deodorační eko puky od Václava Matyáše
Reborn Design
 nst
nst

Osmnáctého června byly slavnostně uděleny ceny za ekodesign v třetím ročníku výzvy Reborn Design 2024. Tento inovativní projekt je zaměřen na podporu mladých designérů, architektů a kreativců při vytváření smysluplných produktů z druhotných surovin. Díky kreativitě účastníků získávají materiály nový život. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Reklama

O ceny za ekodesign letos usilovalo 69 soutěžních projektů od produktových designérů a architektů z 2 univerzit, a to z Ústavu designu Fakulty architektury ČVUT a Ústavu designu a nábytku Mendelovy univerzity v Brně. Zapojili se i zahraniční studenti z programu Erasmus z Anglie, Maďarska a Polska.

Projekty byly na začátku června prezentovány na výstavě v prostorách Fakulty architektury ČVUT. Vítěze vybrala 11-členná odborná porota složená z akademiků, zástupců partnerů a odborníků na cirkulární ekonomiku. Účastníci měli 3 měsíce na navržení udržitelných designových řešení s využitím minimálně 95 procent materiálu z materiálových výzev. Kritérii hodnocení jsou nejen design, ale i potenciál pro uvedení produktu na trh a technologická realizovatelnost.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si vítězné studentské projekty

Reklama

Oceněné projekty Reborn Design 2024

Stírací losy SAZKA

  1. místo - Václav Matyáš - Motmal deodorační eko puky / FA ČVUT - i absolutní vítěz
  2. místo - Hana Kučerová - Hmatová stavebnice / FA ČVUT
  3. místo - Vojtěch Vydržel / Frisbee FA ČVUT

Podkategorie „papír“ - vyřazené knihy

  1. místo - Martin Zedníček - Mesh květináč / Mendelu
  2. místo - Ondřej Stoček - SHIDO podtácky / Mendelu
  3. místo - Mária Bartková - Booknest šperkovnice / Mendelu a Drozd Yevheniia - Happy House králík / Mendelu

Plastové obaly (polypropylen) z výrobků BAT

  1. místo - Karolína Petřeková - popelník do auta GLO / FA ČVUT
  2. místo - Ela Dlugopolská - Rehold stojan na květiny / Mendelu
  3. místo - Petr Syrový - CLICK vypínače / Mendelu

Mix obalových materiálů LIKO-S (strečové fólie, vázací pásky, pěnové rozdělovače)

  1. místo - Anežka Petrláková - EIGHTRÖLL ORGANIZÉR / FA ČVUT
  2. místo - Štěpán Šuster - ATERHALL dělící deska / FA ČVUT
  3. místo - Karina Logvinenko - Pløstä bag - růžovo zelená kabelka / Mendelu

Speciální kategorie „luxusní dárky z plastu (PP) a doplňkového materiálu“

  1. místo - Natálie Toporková - MILJÖRÖK difuzér / FA ČVUT
  2. místo - Alexandra Havryljuková - DUCLO hodiny / Mendelu
  3. místo - Karolína Petřeková - Podložka pod laptop / FA ČVUT

Cena veřejnosti

  • Rehold / Ela Drugopolská - stojan na květiny z polypropylenu pro BAT

Produkty s tržním potenciálem

„Studenti si vyzkoušeli pracovat s neobvyklým recyklovaným materiálem, mohli své nápady konzultovat s odborníky na design, cirkulární ekonomiku a technologie ke zpracování druhotných materiálů, pracovat v zázemí technologických partnerů. Věřím, že některé produkty mají i tržní potenciál a studenti dostanou šanci je rozvíjet díky investicím partnerů,“ říká Elias Karraa, zakladatel Reborn Design a obchodní ředitel pořadatelské firmy Lavaris.

„Být součástí studentské výzvy Reborn Design nás nejen velmi bavilo, ale také potvrdilo, že propojení s kreativními studenty, kteří zároveň dostanou příležitost uplatnit své nápady v byznysu, nám dává smysl,“ uvádí specialistka CSR a udržitelnosti SAZKA Radka Seberová. Doplnila, že vítězný projekt od Václava Matyáše má velký potenciál a společnost plánuje s autorem eko puky dále rozvíjet.

Jako inspirující hodnotil spolupráci se studenty generální ředitel BAT Štěpán Michlíček. „Jsem sám zvědavý, jak se postaví k odpadnímu polypropylenu z obalových materiálů, kterého vzniká v našem obchodním řetězci necelých deset tun ročně. Doposud tento odpad musel být odstraněn ve spalovně, protože pro něj nebylo využití,“ uvedl.

Kreativita studentů

„Z obalových materiálů, které jsme do výzvy za LIKO-S přihlásili, mě nejvíce překvapila kreativita studentů při práci s vázacími pásky pro stahování palet. Přišli se spoustou inovativních nápadů, jak tento materiál, který se běžně nerecykluje, zpracovat a znovu využít. Tyto pásky jsou v průmyslu hojně využívány, a proto jsem rád, že kromě vytvoření nových produktů přinesli studenti také inspiraci i pro ostatní firmy, jak tento materiál efektivně zpětně využít,“ uvedl Jan Musil, generální ředitel LIKO-S.

Jitka Hvězdová, CEO studia produktového designu Plastenco, uvedla, že jí letos „nadchla elegance a jednoduchost některých návrhů“. „Je vidět, že se za pár let studenti v přemýšlení posunuli. Respektují principy cirkulárního designu, jako je recyklovatelnost, opravitelnost a dlouhodobost,“ uvedla.

Záštitu nad letošní výzvou převzal prof. Dr. Ing. Jan Mareš, rektor Mendelovy univerzity v Brně, doc. Ing. arch. Dalibor Hlaváček, děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze, Ph.D. a Eva Svobodová, MBA, ředitelka Asociace malých a středních podniků. „Na Fakultě architektury ČVUT v Praze probíhá kromě standardní architektonické výuky v ateliérech i Experimentální atelier, v němž mají studenti možnost ponořit ruce do neznámých materiálů a ochutnat fyzickou práci při pokusech. Největší těžiště aktivit, kde se rodí nové produkty, ovšem tkví v Ateliéru produktového designu u pana profesora Fišera a paní doktorky Nezpěvákové, kde se do projektů znovuzrození designů pouští studenti s obdivuhodnou odvahou a neskrývaným zájmem se po roce k tématu vrací, což poukazuje na aktuálnost problematiky, kterou REBORN DESIGN dovádí k pozitivním, ale hlavně reálným řešením,“ říká Doc. Ing. arch. Kateřina Sýsová, Ph.D.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme