Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dokonalý výhled i unikátní jeviště. Divadlo Nová Spirála se chystá na první návštěvníky

Divadlo Nová Spirála je unikátní svým jevištěm
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek

Divadlu Spirála po povodních hrozila demolice, ale nakonec pražský Magistrát rozhodl o záchraně památky a její rekonstrukci. Ta vyšla na čtvrt miliardy a je kompletně hotová. Od kolaudace Spirály uběhl měsíc, v sále se již zkouší, premiérové představení zde odehrají 3. října.

Reklama

„Rekonstrukce prostor je hotová, nyní se již zabydlujeme a umělci zkouší na premiéru, všechno funguje jak má,“ popisuje aktuální situaci ředitel divadla Nová Spirála Jan Makalouš

Dominantou hlavního kruhového sálu je otáčivé jeviště. Do hlediště se vejde osm set diváků. Pět set na balkony a tři stovky přímo okolo jeviště. Další možnosti nabízí i nový druhý sál. 

FOTOGALERIE: Jak vypadá prostor po rekonstrukci? Podívejte se

Reklama

Nová Spirála zahájí provoz hudebně tanečním představením Vzkříšení, kde díky vizuální multimediální show a živému orchestru ožijí světové popové hity. „Show bude oslavou minulosti a vyhlídkou do budoucnosti,“ říká o představení jeho choreograf Lukas Vilt. 

Dokonalý výhled

Sál je rozčleněn do čtyř sektorů dle čtyř ramp, které se vinou ve spirále a umožní tak přístup do jednotlivých sektorů a galerií. Dispozice hlediště zajišťuje každému z diváků dokonalý výhled. Návštěvníci se budou v prostoru orientovat pomocí barev sektorů a vstupenek. 

„Unikátem divadla je otáčivé kruhové jeviště složené z několik stolů, které se mohou točit synchronně i asynchronně, vyjíždět a zajíždět nad a pod úroveň parteru. Divák navíc při vstupu do divadla uvidí celý systém i útroby jeviště. Herci budou nastupovat na scénu i z prostor, kde sedí diváci,“ popisuje techniku ředitel Makalouš. 

Díky technickému vybavení je divadlo multižánrové a chystá se nabízet široké spektrum zábavy - od činohry po vystoupení artistů, cirkus, či kabaret

Prostor se dát využít i pro komerční účely, na konference nebo školení. „Program vytváříme pro širokou veřejnost všech generací a žánrových preferencí. S ohledem na multižánrové zaměření jsou jednotlivé projekty Nové Spirály rozděleny právě do programových kategorií,“ doplnil Makalouš.

NeverMore 68

Výstaviště v Praze připomene srpen 1968 celodenním festivalem. Tématem jsou ženy v disentu

Třetí ročník festivalu NeverMore 68 na Výstavišti začíná již od 15 hodin. Výročí 56 let okupace tehdejšího Československa zpestří například Hana Marvanová s historikem Petrem Blažkem nebo Dagmar Hazdrová, která byla „hlasem roku 68“ nebo Monika Načeva.

Přečíst článek

Z původní budovy, kterou zničily původně, zůstala jen kovová konstrukce.

OBRAZEM: Spirála ožívá. Na pražském Výstavišti vyrůstá evropský unikát

Rekonstrukce Spirály na Výstavišti Praha se chýlí ke svému konci. Už v září přivítá první návštěvníky. Město do rekonstrukce investovalo více než čtvrt miliardy korun a věří v návratnost této částky. S dotováním samotného provozu divadla se nepočítá. „Věřím, že si tento mimořádný prostor na sebe vydělá kombinací prodeje lístků a komerčního pronájmu,“ říká Adam Zábranský, pražský radní pro oblast majetku.

Přečíst článek

Prohlídka staveniště při příležitosti výročí dvou let od zahájení rekonstrukce Průmyslového paláce na Výstavišti Praha, 6. března 2024.

Rekonstrukce pražského Výstaviště se protáhne do roku 2026. Cena přesáhne 2,6 miliardy korun

Oprava a dostavba Průmyslového paláce na pražském Výstavišti vstupuje do třetího roku. Letos stavaři opraví střechy a dokončí montáž ocelové konstrukce obnovovaného křídla. To vyhořelo v říjnu roku 2008. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme