Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.
Petr Hoffelner
Petra Nehasilová

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.

Bruxx, který na pražských Vinohradech působí sedmým rokem, není jen „výletem“ za chutí Belgie, nabízí i jednu v tuzemsku zatím gastronomickou zajímavost - párování jídla s pivem. 

„V Belgii se produkuje na dva tisíce druhů piv. Z této škály tak vyberete vhodné pivo nejenom k rybě, mušlím, hovězímu masu, ale třeba i ke sladkému dezertu,“ přibližuje Robert Vaverka, manažer a spolumajitel restaurace Bruxx.

Například pivo Mongozo Coconut tam doporučují podávat se slávkami Tin Tin. „Toto pivo pochází z Konga, kde ho vaří pouze ženy. Recepturu na něj si nesou v ženské linii po generace. Má kokosovou chuť a skvěle se hodí k exotické kuchyni,“ dodává Vaverka. A k doplnění celkového dojmu se pije z půlky kokosového ořechu.

Na reportáž z degustace se můžete podívat v následující galerii.

Kasteel rouge, nejsilnější tmavé belgické ovocné pivo s výraznou vůní a chutí višní, zase Vaverka doporučuje s kouhoutem na víně. 

„Belgie je evropskou pivařskou velmocí, která už v 19. století měla přes tři tisíce minipivovarů, pivo vařili i rodiny v menších nádobách. Postupem času se jejich počet snižoval, dnes jich může být kolem dvou set,“ přibližuje Vaverka s tím, že párování piva s jídlem v tuzemsku zatím není příliš časté.

Banksy: Láska v koši

Banksyho napůl skartovaný obraz se prodal za půl miliardy

Banksyho napůl skartované dílo trhlo aukční rekord. Prodalo se za Za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun).

Přečíst článek

GreeenTech

Zelené oázy v poušti. Český GreeenTech v Dubaji boduje, bude i v místní Ikei

O technologii pěstebních kontejnerů od firmy GreenTech je v Dubaji zájem. Její zakladatel, Dmitrij Lipovski, doufá, že si z Expa přiveze kontrakty za 10 milionů korun. „Švédům se to hodně líbí a chtějí naší technologii využít i v dubajské pobočce řetězce Ikea. A podařilo se nám dohodnout už i s jednou českou restaurací v Dubaji, která si od nás farmu z pavilonu odkoupí,” říká Lipovski.

Přečíst článek

 

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Restauraci v Holešovicích otevře například gastro síť Zátiší Group.

Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining

Přečíst článek
Jídelna na Výtoni

Jsou jídla na tácu jen levná? Není to tak, jídelny konkurují i kvalitou

Přečíst článek

Pražský bar se dostal prestižního gastro průvodce. Míchají v něm drinky z polníčku nebo borové šišky

Přečíst článek
Doporučujeme