Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dvakrát ukradený obraz Tiziana jde do dražby. Prodat by se mohl i za tři čtvrtě miliardy

Dvakrát ukradený obraz Tiziana jde do dražby. Prodat by se mohl i za tři čtvrtě miliardy
Wikimedia Commons, public domain
 ČTK

Dvakrát ukradený obraz italského renesančního malíře Tiziana „Odpočinek na útěku do Egypta“ půjde začátkem července do aukce v Londýně a odborníci očekávají, že by se mohl vydražit až za 32 milionů dolarů (739 milionů korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

Obraz, který se podle aukční síně Christie's prodává poprvé po zhruba 145 letech, ukazuje Marii s malým Ježíškem v náručí a Josefa sedícího poblíž, jak odpočívají na útěku do Egypta. „Je neuvěřitelně vzácné, aby se obraz takového významu dostal na aukční trh... v soukromých rukou je jen velmi málo významných Tizianových děl,“ uvedl Henry Pettifer z aukční síně.

Renesanční mistr dílo vytvořil kolem roku 1510, když mu bylo zhruba 20 let. Podle Pettifera jím do malířství přinesl revoluci, když do náboženské malby vnesl naturalismus.

Obraz byl uloupen Napoleonovými vojsky ve Vídni v roce 1809. V roce 1878 ho vydražila Christie's a jeho majitelem se stal anglický aristokrat. Z jeho sídla roku 1995 dílo někdo ukradl. Našlo se o sedm let později bez rámu na autobusové zastávce v jihozápadním Londýně.

Obraz Jindřich Štýrského se prodal v aukci za skoro 6 milionů

Štýrského olejomalba se v aukci prodala za 6 milionů

Umělecká díla zhruba za 60 milionů korun se prodala při nedělní sálové aukci klasického a moderního umění v Topičově salonu na Národní třídě v Praze. Nejdražší položkou se stal poetický olej Hradčany a Malá Strana od vily dr. Kramáře Jindřicha Štyrského, který se vydražil za skoro 5,9 milionu korun. Za obraz Počínající se rýhování od Václava Boštíka zaplatí zájemce téměř 5,5 milionu korun včetně aukční přirážky. Prodalo se 77 procent z nabízených děl, uvedl Jiří Rybář ze společnosti 1. Art Consulting.

Přečíst článek

Reklama

Cool retro. Gen Z vzkřísila zájem o kazety i walkmany

Když se před téměř 16 lety otevřel v Austinu obchod Breakaway Records, obroda vinylu teprve začínala. Aby se tehdy mohly zaplnit regály, bylo třeba najít a skoupit staré sbírky desek, říká majitel obchodu Joshua LaRue. Brzy se ale důležitou součástí nabídky stala nová vinylová alba. A nedlouho poté se fanoušci analogu začali dožadovat dalšího starého formátu - magnetofonových kazet. Majitele obchodu nepřekvapilo, že lidé mají zájem o kazety, překvapením ale pro něj bylo, kdo jsou lidé, kteří ten zájem projevují. Jsou mezi nimi totiž mladí, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Zrající expozice, kterou můžete sníst. V Paříži otevřelo první muzeum sýrů

Francie je známá nejen pro svá vína, ale také sýry. Tradice jejich výroby je ale ohrožena s každou další nastupující generací. Odkud pochází sýr? "Většina pařížských dětí by vám dnes odpověděla, že ze supermarketu. To je nesmírně znepokojivé," říká Pierre Brisson, sýrař a zakladatel prvního muzea sýrů, který svou činností nejen Francouzům připomíná jejich zrající dědictví.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme