Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finance a kavárny. Šanghaj bojuje o první příčku

Obchod a káva. To jsou hlavní znaky Šanghaje
Profimedia.cz
 ČTK

Při procházce ulicemi Šanghaje člověk zjistí, že místní kavárenská kultura je nepřehlédnutelná. V čínském finančním centru je tolik kaváren, že jich má teď Šanghaj podle tvrzení vlády nejvíce ze všech měst na světě. Napsal to server BBC.

Reklama

Kavárenská kultura se ve městě rozvíjí už léta. Když se ale město po pandemii nemoci covid-19 otevřelo, zažívá tato kultura skutečný rozmach. Místní obyvatelé si totiž oblíbili život pod širým nebem a hledají místa, kde by se mohli setkávat s přáteli a rodinou.

S tolika novými podniky se ale boj o zákazníky stal opravdu tvrdý. A spousta majitelů kaváren si myslí, že všechny podniky nemohou přežít.

Řetězce na ústupu

Podle šanghajských úředníků je ve městě více než 8000 kaváren. Zpráva Šanghajského mezinárodního festivalu kultury kávy uvádí, že na konci loňského roku tam bylo 9553 kaváren. A není to jen počet provozoven, co Šanghaj odlišuje. Zatímco v jiných čínských městech dominují velké kavárenské řetězce, jako je Starbucks a jeho místní konkurent Luckin, za explozí kaváren v Šanghaji stojí z velké části specializované a nezávislé provozovny, jako je Hidden Track.

Firma otevře bistro v Dolby Theatre, kde se předávají filmoví Oscaři

České čaje Bubblify jdou do Hollywoodu. Firma otevře bistro tam, kde se předávají filmoví Oscaři

Nejatraktivnější místo, kde stojí provozovna rychlého občerstvení Twistcafe, je v Los Angeles u pláže Venice Beach naproti venkovnímu fitnesscentru, které vlastní a kde cvičí Arnold Schwarzenegger. Nyní zastřešující skupina Twistcafe Group zahájila projekt na další kalifornské top adrese. Její dceřiná společnost Bubblify otevře bistro u vstupu do Dolby Theatre, kde se předávají filmoví Oscaři. Je to přímo na Hollywood Boulevardu, který zdobí filmové hvězdy.

Přečíst článek

Reklama

Majitelka Hidden Track Tung Siao-li říká, že "neměla jinou možnost", než se po hlavně vrhnout do tohoto odvětví, protože káva je její velkou vášní. Dodává ale, že to nebylo snadné. Na otázku, jakou radu by dala někomu, kdo by se chtěl vydat v jejích stopách, odpovídá se smíchem: "Řekla bych mu, aby to nedělal." Dodává, že je potřeba velkých investic, ale jejich návratnost je zdlouhavá.

"Musíte koupit drahé stroje a dát spoustu peněz do výzdoby. A to vyděláváte jen malé částky v porovnání s jinými obory," říká. Aby člověk na tomto přeplněném trhu uspěl a dokázal přilákat zákazníky, je také důležité mít specifickou atmosféru.

Kasárna Karlín

Kauza Kasárna Karlín: Praha se pouští do boje za její znovuotevření

Vedení hlavního města bude jednat se stavebním úřadem Prahy 8 o možnostech znovuotevření kulturně-společenského centra Kasárna Karlín. Cílem jednání bude najít, v jakém režimu by mohlo centrum opět fungovat, řekl pražský radní Adam Zábranský (Piráti). Úřad zakázal činnost centra, protože podle něj využívalo prostory a vybudovalo stavby, které nejsou zkolaudovány. Provoz neodpovídá ani územnímu plánu, který by měla Praha ještě letos změnit. S radnicí Prahy 8 a s úřadem budou jednat i provozovatelé centra. Organizátoři v kasárnách pořádali promítání filmů, koncerty a v provozu měli i bar, kavárnu nebo saunu.

Přečíst článek

Být viděn v kavárně se v Šanghaji považuje za moderní a městské. To do kaváren přivedlo i mladé zákazníky. Sejít se v kavárně na kávu a popovídat si je považováno za společenskou událost, na kterou se řada mladých slavnostně oblékne.

Od čaje ke kávě

Obyvatelé Šanghaje jsou také na svoji kavárenskou kulturu hrdí. "Šanghaj byla dlouho mezinárodním obchodním městem: kávu jsme začali pít už dávno," říká jeden muž sedící v kavárně. Nedaleko stojící žena souhlasí, že místní kavárenská kultura je už pevně zakořeněná. Na otázku, kolik šálků kávy denně vypije, s hlasitým smíchem odpovídá: "Tolik, kolik chci."

A jak přibývá kaváren, roste i chuť experimentovat. Kávoví konvertité v zemi, která je považována za čajového giganta, rádi zkoušejí nové chutě a nové nápoje.

Provozovatel kavárny R1070 Jüan Ťing-feng říká, že všechna jeho zrna pocházejí z Japonska. K dispozici má různé typy kávy, které odpovídají například americkému a italskému stylu. "Mé náklady jsou velmi vysoké," říká. "Velkoobchodní ceny se v posledních letech dramaticky zvýšily, vliv na to měly války v Jemenu a v Etiopii. Dobrých zrn ubývá, zatímco počet pijáků kávy stále roste," dodává. Zatím se ale brání tomu, aby zvýšené náklady přenesl na rostoucí základnu svých klientů.

Pomoc neslyšícím

Kavárnu AC vlastní neslyšící - a baristé, kteří tam pracují, jsou také neslyšící. Jang Jen-fang, která tlumočí pro neslyšící, říká, že po pandemii přátelé rádi zajdou na kávu nebo drink a že Šanghaj se stala městem s opravdu silnou kávovou kulturou. "Můžu vynechat jídlo, ale kávu ne," dodává.

Reportér BBC na jedné ulici napočítal na délce několika set metrů 18 kaváren. A všechny měly uvnitř spoustu zákazníků. Majitelé doufají, že to nebude jen přechodná móda.

Podle některých odhadů měl čínský trh s kávou loni hodnotu v přepočtu zhruba 846 miliard korun a předpokládá se, že by se mohl zvýšit o dalších přes 325 miliard korun. Trh se značkovými kavárnami v zemi loni podle serveru World Coffee Portal vykázal růst o 58 procent.

Slavné historické lázně Grössling z roku 1895 v Bratislavě čeká obnova

OBRAZEM: Lázně, které budou Slovákům závidět i Maďaři, stále čekají na stavební povolení

V hlavním městě Slovenska se rýsuje další unikátní rekonstrukce. Do života by se tu, co nevidět, měly vrátit slavné historické lázně Grössling přímo v centru Bratislavy. Na nové podobě obnovených lázní se bude podílet proslulé italské studio, které zvítězilo v mezinárodní architektonické soutěži. Prostory jsou vyklizeny, nyní se už jen čeká na povolení k rekonstrukci. Prohlédněte si, jak lázně kdysi vypadaly a jak se za 15 milionů euro promění.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme