Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Francouzi otestují novinku. S dopravou během olympiády pomůže létající taxi

Francie povolila zřízení heliportu pro létající taxíky na Seině
ČTK
 ČTK

Francouzská vláda povolila zřízení plovoucí plošiny, která umožní elektrickým létajícím taxíkům startovat a přistávat v Paříži během letních olympijských her. Podle deníku Le Figaro vláda vydala příslušnou vyhlášku. Proti záměru se však staví pařížská radnice, uvedla agentura AFP.

Reklama

Provozovatel pařížského letiště, společnost Aéroports de Paris (ADP), vybuduje heliport na Seině na Slavkovském nábřeží (quai d'Austerlitz) ve 13. pařížském obvodu. Létající taxíky Volocity, které vyrábí německá společnost Volocopter, tam budou moci v rámci zkušebního provozu přistávat denně od osmi do 17 hodin. Provoz na plošině bude omezen na dva lety za hodinu a 900 letů po celou dobu zkušebního provozu, který potrvá do 31. prosince.

Létající taxíky zatím nebudou dostupné pro platící zákazníky. V souladu s povolením leteckých úřadů budou moci přepravovat jen hosty či dobrovolníky. ADP počítá s provozem mezi heliportem na Seině, základnou v Issy-les-Moulineaux a letištěm Saint-Cyr-l'École. Druhá trasa bude mezi letišti Le Bourget a Roissy-CDG. Čtyři kusy Volocity již fungují na trasách mimo centrum Paříže.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si nové létající taxi

Reklama

Projekt leteckých taxíků podporuje vedení regionu Île-de-France, který obklopuje Paříž. Naopak ve vedení metropole bylo několik zastupitelů, kteří s argumentem dopadu na životního prostředí záměr dlouho odmítali.

Olympijské hry v Paříži začínají 26. července. Létající taxíky mají u příležitosti her představit nový způsob dopravy.

Monopol v robotické chirurgii končí. Prospěch z toho budou mít i čeští pacienti

Robotická chirurgie představuje rostoucí a nadějnou oblast medicíny, v níž má dominantní postavení americká společnost Intuitive Surgical. Její britský konkurent se nyní chystá k expanzi, která by mohla být výhodná i pro české pacienty.

Přečíst článek

Lexus ES 300h

AUTOTEST: Pohodlný hybrid s ekonomickým provozem. Lexus předvedl za málo peněz hodně muziky

Najít automobil s ekonomickým provozem, který by zároveň nabídl i komfort a pohodlí, nemusí být vždy snadné. Výběr na trhu je veliký a někdy se nemusí osvědčit ani zaběhlé značky. Co ale například takový Lexus a jeho hybridní model ES 300h? Jak dopadl? Na to odpoví autotest serveru newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme