Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Francouzští vinaři experimentují se skleněnými sudy. Víno z nich je jako skvělý steak bez přidaného koření

Francouzští vinaři zkoušejí skleněné sudy
iStock
 ČTK

Skleněné sudy v Bordeaux boří vinařské tradice. Víno si v nich zachovává svěžest a čistotu, pochvalují si vinaři. Tradiční dubové sudy jsou ale zatím nezastupitelné zejména v případě zrání červených vín.

Reklama

V Château Olivier poblíž Bordeaux nalévá vinař sauvignon blanc do velmi zvláštního sudu. Ve skutečnosti je to skleněná nádrž navržená tak, aby zachovala čistotu a svěžest hroznů, což je inovativní alternativa k tradičnímu dřevěnému sudu. Skleněné sudy používá na 500 vinařů, už dva roky jim je dodává francouzská rodinná firma Michael Paetzold pod názvem Wineglobe, píše agentura AFP.

Ve Francii se v posledních letech objevilo bezpočet nových nádob pro skladování vína. Patří mezi ně kádě z nerezové oceli, terakotové amfory nebo betonová vejce. Skleněné sudy si našly své příznivce dokonce i v oblasti Bordeaux na jihozápadě Francie, kde víno tradičně zraje v dubových sudech.

Tommaso Pezzato

Tommaso Pezzato: Vlastníci luxury brandů i prodejci vepřového. To jsou majitelé vinařství v Bordeaux

Vína z Bordeaux jsou pojem již desítky let. I proto možná v posledních letech trochu ztrácejí lesk v konkurenci dravých vinařství z Burgundska či Itálie. Je tomu ale skutečně tak? „Bordeaux je stále pojem a tento region produkuje nesrovnatelně víc prvotřídního vína než kterýkoli jiný. Navíc už samo slovo Bordeaux vám zaručí prodeje úplně všude na světě. Ale všichni se teď musí daleko více snažit, aby uspěli,“ vypráví Tommaso Pezzato, šéf distribuce vínařství JCP Maltus, které vlastní Patrik Tkáč.

Přečíst článek

„Bez dřevěných sudů, které jsou součástí naší DNA, se neobejdeme,” říká Anthony Gariador, který dohlíží na výrobu červeného i bílého vína s kontrolovaným označením původu (AOC) Pessac-Léognan. „Ale museli jsme to zkusit. Skvělé víno je soubor drobných detailů, které rozhodnou o výsledné chuti. Wineglobe nám umožní vnést do vína komplexnost, další nuance,” doufá vinař.

Reklama

Tradice nesmí být brzdou inovace

Gariador chce dělat častější „degustace naslepo” a „měřit vůni”. Během testovací fáze část vína zraje ve skleněných pyrexových nádobách o objemu 220 litrů, tedy stejně velkých jako klasické sudy. Ve skle je navíc vidět jeho zlatavá barva. Vína ze skleněných a dřevěných sudů by se ve finále mohla smíchat a vznikla by asambláž.

Wineglobe je „ideální nádoba” pro bílé víno, „přináší délku, trvalou svěžest na patře a o 50 procent více vůní”, je přesvědčená Marie Paetzoldová, generální ředitelka firmy Michael Paetzold, pojmenované po jejím otci. Ten dal vzniknout několika špičkovým vinařským technologiím.

Vinařství Přátelé Pavlova

Moderní vinařství na Pálavě má v sobě i kus z antiky. A výhled na Dyji

Na Pálavě postavili stodolu. Není ale ledajaká, má antické přesahy. Navíc se v ní neskladuje seno, ale víno. Objekt v zóně CHKO navrhli architekti z brněnského Ateliéru Štěpán. Ten se celosvětově proslavil především díky sakrálním stavbám.

Přečíst článek

Malou firmu s 30 platnými patenty k výzkumu vyprovokovali burgundští vinaři, kteří sháněli skleněné nádoby, které by byly větší a méně křehké než demižony, v nichž zrálo nebo dozrávalo jejich víno ze sudů.

Prostor pro experimenty 

„Naprostá neutralita skla, které nepropustí kyslík, umožňuje, aby se hrozny plně projevily, bez příkras a masek,” tvrdí Paetzoldová.

„Je to naprostá čistota. Je to, jako byste v kuchyni ochutnávali výjimečné maso, bez soli, bez pepře. Dřevo je pro víno jen koření navíc,” je přesvědčen Frédéric Savart, výrobce šampaňského jižně od Remeše.

Skleněné nádoby poskytují „téměř geniální prostor pro experimenty” a jsou „bližší původním vlastnostem hroznů”, domnívá se Stéphane Derenoncourt z vinařství A poblíž Bordeaux.

Francouzka pije víno

Biohacking: Jak jíst, pít a nestárnout jako Francouzi

Anti-age je buzzword posledních let. Stárnou silné ročníky, takže výzkum o tom, jak zlepšit či dokonce oddálit stárnutí, jede na plné obrátky. V dalších dílech seriálu Biohacking se podíváme na poslední anti-age metody.

Přečíst článek

U červených vín, jejichž zrání probíhá okysličováním přes póry dřeva, je použití skla spíše doplňkové při míchání výsledných vín. Někteří vinaři, jako Gérard Courrèges z korsického vinařství Domaine Vaccelli, přesto nechávají ve skle i červené víno.

K dalším výhodám patří dokonalá hygiena a nižší spotřeba oxidu siřičitého, který se používá pro své antioxidační a antiseptické vlastnosti.

Tváří v tvář globálnímu oteplování, které přeje ročníkům s vysokým obsahem cukru a nedostatkem kyselin, se sklo pro vinaře může stát doplňkovým nástrojem. Ve vinařství Christophe Perrot-Minot v Burgundsku používají winegloby, které poskytnou několik měsíců zrání navíc a předejdou předčasnému stáčení do lahví.

„Víno si zachovává svěžest a čistotu, aniž by vykazovalo známky únavy,” říká sklepmistr Jérôme Gay, který jich používá asi 50 a plánuje nákup dalších. K dřevěným sudům už se nechce vracet.

Šéf Vinařského fondu Machovec: Letošní Svatomartinské se povedlo. A je ho i rekordní množství

Šéf Vinařského fondu: Letošní Svatomartinské se povedlo. A je ho i rekordní množství

Letos se na tuzemský trh dostane rekordní množství lahví Svatomartinského vína. A jaké bude? „Letošní bílá svatomartinská jsou charakteristická vůní květin, jsou svěží a mládí je v nich skvěle cítit. Svatovavřinecké voní po sušených švestkách a Modrý Portugal je charakteristický zahradním ovocem,“ přibližuje šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Doživotní investice

Pořizovací náklady jsou sice vyšší, zhruba 4000 eur (97 tisíc korun) proti 1000 eur (24 tisíc korun) za dubový sud, ale je možné je používat „doživotně”. Dřevěné sudy na velkých vinicích je potřeba měnit zhruba po třech letech.

Kvůli rostoucí poptávce, zejména z jižní polokoule, firma doufá, že od příštího roku bude prodávat nádoby vlastní výroby. Dosud si je nechávala ručně foukat ve střední Evropě. Ve svém sídle v Cadaujaku nedaleko Bordeaux staví pec, kde budou skláři vyrábět čtyři modely kádí. Nově také ty o objemu 440 litrů, protože tyto velké nádoby představují nový trend v bednářství.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Vinice Chablis

Saskia, sedmatřicetiletá dědička Rothschildů, koupila vinici od miliardáře Pinaulta

Přečíst článek
Šéf Vinařského fondu Machovec: Letošní Svatomartinské se povedlo. A je ho i rekordní množství

Šéf Vinařského fondu: Letošní Svatomartinské se povedlo. A je ho i rekordní množství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme