Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

ilustrační foto
iStock
Petra Nehasilová

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Tomáš Karpíšek, zakladatel sítě Ambiente

Jaká témata bude letos řešit česká gastroscéna?

Z toho, co se děje v zahraničí, můžeme vytušit, že nás čeká ještě větší využívání technologií. Řadí se k tomu objednávky přes QR kódy, pokladní systémy nebo různé aplikace, které zefektivní servis a péči o hosta. V sousedních zemích číšníci běžně obsluhují s telefonem v ruce. 

Jak řešíte nedostatek personálu?

Řekl bych, že reagujeme stejně jako převážná část gastro scény. Hledáme způsoby, jak inzerovat a přilákat zaměstnance a snažíme se našim lidem zajistit co nejlepší pracovní podmínky. Tenhle problém se ale nevyřeší ani za pár let – pokles zájmu o řemesla a službu v gastronomii vnímám jako další dlouhodobý trend, který pandemie jedině urychlila. Naše branže potřebuje zkvalitnit školství, její budoucnost však leží především v rukou nás gastronomů. Jsme to my, kdo by měl investovat do vzdělávání zaměstnanců, propagovat obor a zlepšovat jeho prestiž svou každodenní prací. 

Fenomén cloudových kuchyní se naplno rozjel v covidu

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Přečíst článek

Luboš Kastner, zakladatel Českého gastronomického institutu a spolumajitel sítě Hospodska

Co považujete za největší výzvu letošního roku?

Ta výzva je jen jedna a je vždy spojená s tím, abychom byli ekonomicky stabilní a mohli se i v této době dál rozvíjet. 

Jak jste se obtížné situaci museli přizpůsobit?

Vytvořili jsme například novou společnost BC21, se kterou se vrháme na nové projekty. Pracujeme na nových gastro konceptech pro klienty, investujeme čas a částečně i peníze do zajímavých projektů, a to nejen v gastru. 

Antonio Pasquale, Mattoni

Ano, budeme muset zdražit. Všichni musí zdražovat, říká šéf Mattoni Alessandro Pasquale

„To se tak ráno probudíte a zjistíte, že nemáte třetinu byznysu,“ reaguje šéf Mattoni 1873 Alessandro Pasquale na otázky o pandemii. Lídr trhu s minerálními vodami a dalším nealkem si poradil, díky čemuž má i v pandemické době skvělé výsledky. A dokonce i rozšířil své aktivity v Rakousku a na Slovensku.

Přečíst článek

Budou podle vás přibývat další podniky?

Ano. Například my v Plzni v roce 2022 otevřeme dva nové podniky. Pracujeme na několika příležitostech i v Praze. Zároveň se nejspíše podaří zrealizovat několik konceptů, na kterých pracujeme pro naše klienty.

Jak moc se bude ještě zdražovat?

V celém gastru je nová realita. Nejvíce se zdražilo už před rokem. My určitě závody ve zdražování rozbíhat nebudeme, ale stejně jako ostatní budeme reagovat na růst cen vstupů.

Pavel Maurer, food kritik a zakladatel Prague Food Festivalu

Co považujete za letošní největší výzvu pro gastropodnikatele?

Počítat, předvídat, hledat správné lidi, profíky do personálu.

Jeff Bezos

Jeffu Bezosovi se vysmáli lidé na sociálních sítích. Za to, jak vypadá

Začíná vypadat jako rapper Pitbull, smějí se lidé na Twitteru miliardáři za novou image.

Přečíst článek

Budou podniky razantně přibývat nebo ubývat? 

Myslím, že těch asi 30 procent podniků, které padly během pandemie trochu vyčistilo gastronomický trh. Naše země, statisticky vzato, nepotřebuje větší počet restaurací a hospůdek. Potřebujeme kvalitní personál. Vzhledem k obrovskému přesunu pracovních sil, lidí, kteří si během posledních dvou let našli jinou a bezpečnější práci, je dost jasné, že otevírání nových podniků bude velmi riskantní. Že má někdo volné peníze, aby pronajal, koupil, otevřel, vybavil novou restauraci, to je méně podstatné. Nejsou lidi, kteří by v ní pracovali. To je rozhodující faktor.

Budou Češi dál chodit do restaurací i navzdory plánovanému zdražování?

Budou chodit méně, budou jíst lacinější pokrmy a ti, kteří budou chodit stále, tak budou pít jedno pivo dvakrát déle než před pandemií.

Ikea

Bohužel musíme zdražit, přiznala IKEA. Prohrává boj s inflací

V průběhu roku se IKEA snažila čelit rostoucím nákladům na dopravu a suroviny proměnou procesů. Nyní přiznává, že již musí část nákladů převést na koncové zákazníky.

Přečíst článek

ilustrační foto

Trendy v jídle pro rok 2022. Co nám bude chutnat, jak, kde a co se bude vařit

Jsme zase o rok starší, zkušenější a nejspíš i o rok tlustší. Gastronomie a jídlo obecně patří mezi oblasti, na nichž se takřka dvouletá pandemie podepsala nejcitelněji. Změnili jsme svoje stravovací návyky i způsob nakupování. Více vaříme, častěji jíme doma, více o jídle přemýšlíme. Co nám to v příštím roce přinese? Na co bude zaměřená pozornost a o čem se mluví nejen mezi šéfkuchaři? Nechte se inspirovat deseti trendy pro letošní rok.

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Restauraci v Holešovicích otevře například gastro síť Zátiší Group.

Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining

Přečíst článek
Na Letné je nová pekárna.

Už i na Letné si dáte chleba s máslem za dvě stovky. Otevřela se tu nová Eska

Přečíst článek
Monika Remeš

Řezničina je atraktivní řemeslo, říká Češka. Zúčastní se řeznické olympiády

Přečíst článek
Doporučujeme