Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hráč a miliardář Leon Tsoukernik představuje svou neuvěřitelnou sbírku umění plnou pokladů

Výstava Hráč ze sbírky Leona Tsoukernika v galerii Magnus Art
poskytnuto J&T Bankou
Stanislav Šulc
sta

Pražská galerie Magnus Art pokračuje v přestavování soukromých sbírek českých milovníků umění. Tentokrát vsadila na extravagantního miliardáře, hráče pokeru a zakladatele největšího casina u nás Leona Tsoukernika, jehož sbírka patří k nejhodnotnějším v Česku. Vedle sedmnácti děl Emila Filly v ní je většina velkých jmen české meziválečné avantgardy, ale také mimořádná díla od Renoira, Matisse, Damiena Hirsta či Tonyho Cragga.

Reklama

V centrále J&T Banky, kde galerie Magnus Art sídlí, jsou vystaveny tři desítky, které představují reprezentativní průřez Tsoukernikovou sbírkou.

Celkem mám kolem dvou tisíc děl, vždy se snažím, aby šlo o co nejkvalitnější díla jednotlivých tvůrců,“ uvedl v rozhovoru pro newstream.cz Leon Tsoukernik. „Cena je samozřejmě důležitá, ale o umění jako o investici primárně neuvažuju. Ani když jsem se zabýval starožitnostmi, nekupoval jsem žádnou věc s tím, že to kupuji, abych ji vzápětí otočil dráž. Takhle já nepřemýšlím,“ dodává Tsoukernik.

Podívejte se na unikátní sbírku Leona Tsoukernika

Reklama

„Tsoukernikova sbírka je plná takzvaných ‚modrých žetonů‘, tedy velkých, časem prověřených autorů. Jména jako Zrzavý, Lada, Mucha, Čapek nebo Filla česká veřejnost dobře zná, i kdyby jen z novinových titulků. Naprostá esa sběratel vybírá i ze světového umění. Matisse, Renoir, Léger nebo současní hvězdní autoři Hirst či Anish Kapoor se v českých sbírkách vyskytují pramálo,“ popisuje sbírku kurátorka výstavy Valérie Horváth z Art Servisu J&T Banky. „Na naší výstavě je třicet děl a jsem přesvědčena, že každé z nich by na jakékoli jiné výstavě bylo hlavním lákadlem,“ myslí si kurátorka.

Rozhovor s Leonem Tsoukernikem si můžete přečíst na newstream.cz v pondělí 9. září.

Jiří Georg Dokoupil

Jiří Georg Dokoupil: Styl je matematická formule. Máte ingredience a jedete

Patří k nejvýraznějším osobnostem globální umělecké scény, které Československo světu dalo. Jeho bublinové obrazy jsou ikonické a zná je doslova každý milovník umění či sběratel. Jiří Georg Dokoupil nyní oslavil sedmdesátiny a nadále boří konvence.

Přečíst článek

Milan Šemelák a William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz a Milan Šemelák: Rod Lobkowiczů má historii 700 let. Taková perspektiva má co nabídnout i byznysu

Co může současné společnosti nabídnou šlechtický rod se sedmisetletou historií? Možná mnohem více než by se mohlo na první pohled zdát. Jde především o perspektivu, kterou nezná naše země, natož místní byznys. O této perspektivě a jejím vlivu jsme se bavili s Williamem Rudolfem Lobkowiczem, který ve slavném šlechtickém rodu má na starosti mimo jiné digitální aktivity. Právě on byl první z rodiny, kdo se sešel s Milanem Šemelákem, který řadu let trávil v dynamickém prostředí globálních startupů. Jeho přístup radikálního zjednodušování nyní pomáhá rodině redefinovat fungování v souladu s dnešním světem, ale při zachování staletých hodnot rodu. Dva světy? Ale vůbec ne. Jeden velmi barvitý svět, který se neustále tvoří. Stejně jako třeba po třicetileté válce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Leon Tsoukernik na výstavě Hráč v galerii Magnus Art

Miliardář Leon Tsoukernik: Peníze nemají žádnou hodnotu. Kupovat umění na investici mě nezajímá

Přečíst článek
Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění. Na snímku socha od Anny Hulačové.

Oslava sběratelství. Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění

Přečíst článek

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme