Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indičtí turisté dobývají svět, ale Západ z toho moc nemá

Indičtí turisté dobývají svět, ale Západ z toho moc nemá
iStock
Zdeněk Pečený

Indové chtějí vidět svět. Evropa jim to ale neusnadňuje. Zatím tak z indických turistů těží země v jihovýchodní Asii.

Reklama

Nemohlo to utéct žádnému tuzemskému turistovi, který občas vyrazí do Asie či zemí Perského zálivu. Řeč je o davech indických turistů. Země s 1,3 miliardy obyvatel bohatne a Indové lační po objevování světa. O tom svědčí i rychle rostoucí počet vydaných pasů. Loni se jich v Indii vydalo 13,7 milionu a za posledních deset let, které zahrnují i období koronavirové pandemie bylo Indům vydáno přes 100 milionů pasů. To už je značná síla, které by měly turistické destinace věnovat pozornost. Ne všem se to ale daří.

Proč se Indové zdráhají vyrazit do Evropy 

Evropa či severní Amerika ale zůstávají na okraji zájmu indických turistů. Zdá se, že na rozdíl u čínských turistů Evropa ve snaze přilákat indické turisty zaspala. Slušně vydělávající Indové se při výběru destinací orientují jednak podle vzdálenosti od domova, ale také podle bezvízového vstupu, případně možnosti získat vízum po příletu. Tyto výhody si podle Passport Indexu indické pasy užijí v 73 zemích světa. V žebříčku síly cestování dokladu obsadila Indie 76. místo. Pro srovnání, české pasy umožňují bezvízový vstup či možnost získat vízum po příletu v 174 a v síle pasu skončily na 6. místě. Díky komplikované administrativě tak do Evropy nepřijíždí tolik indických turistů jako třeba do Dubaje či Thajska.

V posledních desetiletích, když se Čína stala největším světovým zdrojem turistů, se západní země přizpůsobily. Vlády zjednodušily vízové ​​procesy, letiště dokonce přidala nápisy v mandarínštině a obchody začaly přijímat čínské platební karty a platformy. Indickým turistům se ale dvoří o poznání méně. Mezitím se o ně země Blízkého východu a jihovýchodní Asie perou. Thajsko a Malajsie zrušily vízovou povinnost pro Indy. Jiné země rekrutují bollywoodské hvězdy jako své ambasadory. To udělalo třeba Švýcarsko, Abú Dhabí či Dubaj. Poslední dvě jmenovaná města jsou sice v jedné zemi, ale i tak mezi sebou o přízeň indických turistů soupeří. Konec konců i indická diaspora je ve Spojených arabských emirátech nepřehlédnutelná, když tvoří třetinu jejich populace.

Dolaroví milionáři ve velkém prchají do Dubaje. Za nižšími daněmi

Nejbohatší lidi z celého světa přitahuje Dubaj. Letos do emirátu mají zamířit další. Především ti, kteří „utíkají“ z Velké Británie a Číny.

Přečíst článek

Reklama

Tequila 2
video

REPORTÁŽ: Zapomeňte na sůl, skořici i pomeranč. V Mexiku se tequila pije úplně jinak. A chutná mnohem lépe

Patří k nejoblíbenějším nápojům světa, což ostatně potvrzuje také George Clooney, který založil jednu z úspěšných značek tequily. Před mnoha staletími jej válečníci používali jako elixír podporující energii, v současnosti dodává sílu, ale i osvěžení v téměř čtyřicetistupňových vedrech. Tequila je základem celé řady koktejlů, dá se párovat s čokoládou, kávou, bílým vínem. Snad jen ten citron a sůl se k ní zase až tak moc nehodí. Jak správně pít tento fantastický nápoj přitom nejlépe naučí samotní Mexičané. Tak pojďme na to…

Přečíst článek

Zdeněk Pečený: Rusko vítá turisty, i ty z nepřátelského Česka. Dolary se hodí

Ačkoliv je Česko již přes dva roky na ruském seznamu nepřátelských zemí, vyrazit s českým pasem do Moskvy nebylo nikdy jednodušší. Válce navzdory.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme