Itálie je mnohem víc než jen carpaccio a gnocchi, říká nový michelinský šéfkuchař v Praze
V Praze začne vařit další kuchařské eso oceněné michelinskou hvězdou. Marco Veneruso kompletně přemění menu restaurace CottoCrudo, a to podle chutí svého dětství, které trávil nedaleko Neapole.
„Itálie je mnohem víc než jen carpaccio a gnocchi. Chci oživit pražskou gastronomickou scénu o italský fine-dining dle mého gusta,“ říká Marco Veneruso.
Suroviny z oblasti Kampánie používá napříč celým menu. „Rád pracuji s mořskými plody, citrusy a také se svojí speciální ingrediencí – šťávou z fermentovaných ančoviček,“ dodává.
Pro hosty připravil nové degustační menu o sedmi chodech a pestrou à la carte nabídku, které kraluje ryba sv. Petra s guanciale, kaviárem a Champagne sabayon, anebo netradiční těstoviny Pasta Mista s krájenými brambory, bisque a variací mořských plodů. Jedním z dalších Marcových signature pokrmů je holoubě s kaki a kakaovými boby.
„Všichni ví, že italská kuchyně je postavená na kvalitních surovinách. A já byl po příjezdu do Česka velmi mile překvapen zdejší prvotřídní nabídkou. Rád proto objevuji lokální produkty, zaujalo mě například skvělé sušené maso z jedné farmy kousek za městem,“ dodává šéfkuchař.
Pozornost upřená na válečnou situaci na Ukrajině nás přiměla – mimo jiné – více a jinak vnímat Ukrajince, kteří tu s námi už léta žijí. I s vědomím, že jich nyní bude mnohem víc. Vedle stavebnictví u nás nejčastěji nacházejí Ukrajinci uplatnění v nejrůznějších odvětvích gastronomie. A jsou oblasti, kde se bez pracovní síly z Ukrajiny neobejdeme. Česká gastronomie se bez Ukrajinců neobejde
Enjoy
Veneruso absolvoval kulinářskou školu A Tavola con lo Chef v Římě. V roce 2010 nastoupil jako Chef de Partie do restaurace Il Palagio při hotelu Four Seasons v italské Florencii. Šéfkuchař Vito Mollica o rok později získal pro Il Palagio michelinskou hvězdu. Po pětiletém angažmá Veneruso přešel už jako Chef de Cuisine do milánského hotelu Four Seasons. V roce 2018 pak s rozsáhlými znalostmi kuchyně své rodné země zavítal do Pekingu. Zde spolupracoval s Niko Romitem, oceněným třemi michelinskými hvězdami, a do dvou let získal na pozici šéfkuchaře jeho restaurace svou první michelinskou hvězdu.
Neuvěřitelných 17 hodin ve vzduchu. Tak dlouho potrvá let mezi Hongkongem a New Yorkem, který pravidelně nabízí aerolinky Cathay Pacific Airways. Nově se bude muset vyhnout ruskému vzdušnému prostoru, píše agentura Bloomberg.Válečná kuriozita: Nejdelší let světa potrvá 17 hodin, letadla se musí vyhnout ruskému vzdušnému prostoru
Enjoy
V noci na pondělí se opět rozdají ceny americké filmové akademie. Letošní ročník bude historický, a to hned z několika důvodů. Naštěstí mezi nimi není válka, která do ceremoniálu nepromluví na rozdíl od pandemie, která poslední dva ročníky dost poškodila. V hlavní roli však bude streaming.Stanislav Šulc: Oscary čeká historický ročník. Vyhraje Apple, Netflix nebo Japonci?
Názory
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.