Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně
Se svolením restaurace Augustin
Petra Nehasilová
pej

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

Reklama

„Chtěli jsme zachovat jednoduchost pokrmů pocházejících z dob císaře Františka Josefa a zároveň využít moderních postupů a jen těch nejkvalitnějších surovin. Chtěl jsem se vrátit k našim kořenům a oslavit českou historii novodobou hostinou,“ říká Martin Boháček, šéfkuchař restaurace Augustine. 

Inspiraci hledal v kuchařce z roku 1905, na menu nechybí tradiční tafelspitz, telecí guláš, zelňačka, telecí talián nebo jablkový štrůdl. Samozřejmostí je párování jídla s vínem a pivem. To se v místě, kde se nyní nachází hotel Augustin, vařilo už ve 13. století. Teď ho vaří v pivovaru Strahovského kláštera. A kromě pití svatotomášské pivo používají i pro přípravu některých jídel, například na výrobu domácích klobás. 

Co je česká kuchyně?

Českou kuchyni připravují v restauraci Augustin i mimo tuto speciální akci, rakousko-uherská hostina o několika chodech se koná každý čtvrtek. „O klasiku, třeba gulášovou polévku, mají naši zahraniční hosté zájem,” přibližuje Boháček. Na meníčku hostiny jsou položky, které jsou znalcům a milovníkům tuzemské kuchyně dobře známé. „Nesnažili jsme se o ‚wow efekt’, ale o to uvařit tradiční pokrm po svém a dobře,” dodává Boháček.

Reklama

Například kachní stehno je konfitované a místo knedlíku se podává s bylinkovou lokší (tradiční bramborová placka - poz.aut.). Zajímavá je i kombinace králičího sulcu a černého lanýže jakožto předkrmu. „Lanýže určitě znali už kuchaři za dob Františka Josefa, nedostali se ale na běžné stoly,” tvrdí Boháček s tím, že luxusní surovinou se lanýže staly až v posledních letech.

Cena lanýžů může být astronomická. Přesto je o ně stále větší zájem

Je to jedna z nejluxusnějších a také nejdražších surovin, která může skončit na talíři. Na lanýže se často nahlíží jako na snobskou rozmařilost, kdo je ale jednou ochutná, snadno propadne jejich těžko popsatelnému kouzlu. Lanýžové speciality najdeme na menu mnoha luxusních restaurací, ale velmi snadno si můžeme pokrm s lanýži připravit i doma, je jednodušší, než by se mohlo zdát.       

Přečíst článek

A bez čeho se podle Boháčka česká kuchyně neobejde? Bez másla, sádla, mouky, majoránky a kmínu. 

Augustine hotel byl zrekonstruován ze sedmi historických budov, včetně Augustiniánského kláštera a Svatotomášské pivnice. Dnes hotel patří k luxusní značce The Luxury Collection. 

Eurobankovky, ilustrační foto

Euro oslavilo dvacet let. Jednotná měna po covidu už nebude, co bývala

Jak se za dvacet let fyzické existence eura vyvíjel jeho kurs ke koruně? A jak s ním zamával covid? Má pro Česko ještě vůbec smysl vstupovat do eurozóny a jak to bude s jednotnou měnou dál? Nad tím se ve svém komentáři zamýšlí Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland.

Přečíst článek

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek válí

Vláda chystá další protiepidemická opatření, část z nich už nakousl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Režim pracovní karantény je, že místo do karantény domů, půjde člověk do karantény do práce“, pravil ministr. Brněnský hantec, na který Válek častou nesrozumitelnost svých promluv odkazuje, fakt dokáže divy.

Přečíst článek

 

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

U Rozvařilů servírují svíčkovou za 135 korun

Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy

Přečíst článek
Výhled z jídelny je přesně takový

Táckárna u Karlova mostu? Je to tak, obědové menu tam vyjde na méně než dvě stovky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme