Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak najít budoucí držitelky Oscara. Režisérka Zora Cejnková má na to recept

Filmová režisérka Zora Cejnková po slavnostním ohlášení nové filmové ceny Česká Leonarda speciálně určené pro filmové tvůrkyně,
Se svolením: Česká Leonarda
Věra Tůmová

Nová tuzemská filmová cena Česká Leonarda, která se v červenci zrodila v Karlových Varech, bude pomáhat talentovaným českým režisérkám, scénáristkám a výtvarnicím. Je mezi nimi obrovský potenciál a pořád se přitom na ně zapomíná, říká filmařka a autorka ceny Zora Cejnková, která je jako režisérka sama laureátkou evropské ceny EBU Creative Forum. První autorky se budou podle ní moci do soutěže o cenu a stipendium přihlásit už letos.

Reklama

České režisérky a scénáristky jsou stále téměř neviditelné. V posledních pěti letech se na celovečerních hraných filmech podílely jen ze 14 procent, jak vyplývá z dat Asociace producentů v audiovizi (APA). A počty aktivních režisérek jsou nízké i navzdory tomu, že poměr žen a mužů studujících na českých filmových školách je v současnosti už téměř vyrovnaný. To, že se pak v praxi uplatní jen malá část absolventek je přitom podle režisérky Zory Cejnkové neuvěřitelná škoda, protože stále kvůli tomu ve filmařském světě přetrvávají i různé zaběhnuté stereotypy a „kvůli tomuto nepoměru v českém audiovizuálním průmyslu tak citelně chybí i autorský pohled žen na řadu témat. Ztrácíme talenty, příležitosti a tím diváky. Dostáváme se mimo aktuální celosvětové trendy,“ upozorňuje Cejnková, která se rozhodla tento absurdní nepoměr v českém filmovém průmyslu změnit.

Vymyslela pro české filmařky i speciální cenu a stipendijní program Česká Leonarda, pro který ji inspiroval i vlastní osobní filmařský příběh. „Když jsem napsala a v roce 2015 natočila nový televizní formát - seriál doku-reality Dovolená v protektorátu, zažila jsem pak neuvěřitelnou bouřlivou mediální reakci, že jsem se ocitla díky tomu až na titulní straně New York Times. Následně jsem pak navzdory této mediální bouři získala i ocenění EBU Creative Forum Award za nejlepší původní TV formát veřejnoprávních televizí. Tato jedinečná zkušenost mě pak natolik inspirovala, že jsem vyvinula právě i cenu Česká Leonarda, aby to měly talentované filmařky u nás přece jen o něco jednodušší,“ shrnuje Cejnková.

První ročník ceny Česká Leonarda pak režisérka vyhlásila předposlední den Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v nově zrekonstruovaných Císařských lázních, kde také vzápětí uvedla i premiéru svého posledního dokumentárního filmu o rekonstrukci a historii této honosné lázeňské budovy jen pár kroků od proslulého hotelu Pupp.

Zora Cejnková, režisérka a autorka nové filmařské ceny Česká Leonarda pro talentované filmařky. Se svolením Česká Leonarda

Nová cena je pro české filmařky

Nová filmařská cena je podle Cejnkové určená talentovaným filmařkám, které teprve tvoří své první scénáře audiovizuálních děl, a to nejen hraných a dokumentárních filmů, animovaných filmů, nových TV formátů, ale i experimentálních filmů, určených pro kina, televize nebo web. Může se přitom jednat jak o hranou tvorbu, tak i o dokumenty a dokumentární seriály nebo i animovaný film.

Reklama

Smyslem Ceny Česká Leonarda má ovšem být podpora prvotního autorského vývoje od námětu k první verzi scénáře. „Věříme, že nová cena pomůže na světlo skvělým filmařským námětům. A bez vývoje ani dobré dílo nevznikne. Cenu tak vytváříme s pevnou vírou, že pomůže nadějným námětům k tomu, aby byly přetaveny ve výborné, ba vynikající filmy, které jednou mohou patřit do zlatého fondu české i světové kinematografie,“ poznamenává režisérka Cejnková.

Jak to bude s přihlašováním

O cenu mohou filmové autorky usilovat přihlášením Treatmentu svého díla, a to v rozsahu maximálně deseti stran A4, určeného pro kina a televize všech formátů a pro web. Podmínkou účasti je mít ale daňový domicil v České republice. Laureátky ceny, které bude vybírat odborná porota, získají pak pro svou tvorbu stipendium od 100 tisíc do 200 tisíc korun podle typu díla a soutěžní kategorie. To jim má podle Cejnkové dát prostor pro soustředěnou a konzistentní práci na vývoji díla do podoby první verze literárního scénáře.

V porotě ceny zasedne kupříkladu herec, scenárista a režisér Milan Šteindler, oscarová režisérka Daria Kashcheeva, scenáristka a filmová režisérka Irena Pavlásková, filmový producent Martin Vandas, herečka Tereza Herzová-Pokorná, mezinárodně proslulý wildlife režisér a producent Steve Lichtag, nebo herečky Nela Boudová a Jana Stryková či castingová režisérka Soňa Ticháčková a mezinárodně oceňovaná střihačka Krasimira Velitchková. Podrobnosti k přihlašování do soutěže budou zveřejněny na webových stránkách ceny www.ceskaleonarda.cz 31. října 2024.

Českou Leonardu vyhlašuje Nadační fond Česká Leonarda a zaštítilo ji Ministerstvo kultury ČR, hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a ARAS, Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů.

Módní návrhář Lukáš Macháček a modelka Pavlína Němcová na loňském MFF KV
video

VIP Eva Talks: Karlovy Vary jsou pro mě strašný fofr, říká návrhář a stylista Lukáš Macháček

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na newstream.cz zpovídá české celebrity. Tentokrát hovořila s módním návrhářem Lukášem Macháčkem.

Přečíst článek

Úvodní plakát k výstavě "A line of beauty" k celoživotní tvorbě oděvního návrháře Karla Lagerfelda

Newyorské Metropolitní muzeum umění hostilo unikátní výstavu z tvorby Karla Lagerfelda

Zcela jedinečný průřez 65 lety tvorby slavného oděvního návrháře Karla Lagerfelda představila letos newyorská výstavní síň – Metropolitní muzeum umění. Fanoušci německo-francouzské ikony módního průmyslu měli ale na shlédnutí unikátní výstavy „Karl Lagerfeld: Linie krásy“ jen pár týdnů, a tak se na ni stály nekonečné fronty. Stálo to za to si je ale vystát. Ať už se vám totiž Lagerfeldovy módní kreace líbí či nikoliv, jeho téměř neohraničená fantazie, absurdní duality a kontrasty a zásadní vliv na módní průmysl i řadu generací žen, které jeho modely nosily, se mu upřít opravdu nedá. Přinášíme vám ve FOTOGALERII alespoň malou ochutnávku z této jedinečné výstavy. 

Přečíst článek

Během oficiální premiéry na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech představili nový Rolls-Royce Cullinan Series II .

OBRAZEM: Premiéra luxusního Rolls-Royce ve Varech. Jak vypadá SUV se sedačkami z hedvábí?

Rolls-Royce uvedl na tuzemský trh modelovou řadu SUV. Slavnostní premiéru si vůz prestižní značky odbyl jak jinak než na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak Češi vybírají, co on-line sledovat v moři zábavy?

Z Karlových Varů na gauč: Jak Češi vybírají, co on-line sledovat v moři zábavy?

Přečíst článek
Herec Cillian Murphy

V soukromí buďte klidní, v práci ale zuřiví a chaotičtí, radí čerstvý držitel Oscara Cillian Murphy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme