Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak ušetřit desítky tisíc? Dovolenkové lety z Rakouska či Německa jsou výhodné

Letadlo Airbus A330neo společnosti Delta Air Lines
ČTK
Zdeněk Pečený

Čtyřčlenná rodina může odletem do vybraných destinací z Vídně či Mnichova namísto Prahy ušetřit i 30 tisíc korun. Při cestě v byznys třídě se úspory šplhají nad sto tisíc korun.

Reklama

Stala se z toho nepěkná tradice. Letenky z Prahy jsou dražší než z okolních zemí. Kvůli pár stovkám či tisícovkám se to nevyplatí. Naopak jsem se vždy smál známým, kteří sedli do svého benzinového osmiválce a odjeli do norimberské či mnichovské letiště, protože letenky odtamtud byly o dva tisíce levnější než z Prahy. Jsem jediný, kdo nezapomněl započítat čas, benzín a parkování v Německu?

Když jsem ale před měsícem plánoval cestu na Seychely, s šokem jsem zjistil, že letenky pro čtyři z Prahy se stejnou aerolinkou vyjdou v ekonomické třídě téměř o 30 tisíc korun dráže než při odletu z Vídně či Mnichova.

Hurá vlakem

Po chvilce zvažování jsem nakonec koupil letenky z Vídně. Protože 30 tisíc je 30 tisíc. Říkal jsem si, že i kdybychom museli jet taxíkem, tak se to stále vyplatí.

ilustrační foto

Ceny letenek do mimoevropských destinací podle prodejců meziročně mírně klesají

Průměrná cena letenek na střední a dlouhé lety podle většiny prodejců od začátku roku ve srovnání se stejným obdobím loni mírně klesla nebo stagnovala. Mírný pokles potvrdili prodejci letenek Kiwi.com a Pelikán. Portál Letuška.cz zaznamenal srovnatelné ceny letenek do destinací mimo Evropu a meziroční pokles cen u destinací v Severní Americe díky nové konkurenci. Student Agency Travel zaznamenal různé tendence u různých destinací.

Přečíst článek

Reklama

Začal jsem tedy řešit, jak a za kolik se do Vídně dostaneme. Nakonec jsem zvolil vlak RegioJet s přestupem ve Vídni na hlavním nádraží. Tato varianta je stále o něco rychlejší než přímá autobusová linka. Navíc koleje se zdály spolehlivější než dálnice D1. Zpáteční jízdenky na poslední chvíli pro 4 vyšly na zhruba 7 tisíc korun, a to včetně pojištění odletu. V případě zpožděného příjezdu na letiště a zmeškání letu, pojišťovna proplatí náklady na změnu rezervace či nákup nové letenky. Odpadl tím stres z toho, zda let stihneme. Nakonec vše proběhlo v pořádku a extra cesta do rakouské metropole nebyla ani tak únavná, jak jsem se obával.

Kdo hledá, ušetří

Že se nejednalo o ojedinělý úkaz, svědčí pohled na odlety v následujících měsících. Krom Seychel se dá odletem ze sousedních zemí výrazně ušetřit při cestě do perly Indického oceánu – Malediv. Například v termínu od 5. do 15. září se vychází cesta z Vídně se společností Qatar Airways pro 4 v ekonomické třídě na 67 tisíc korun, odlet z Prahy ve stejném termínu se stejnou aerolinkou vyjde na 90 tisíc. Menší úspora je u konkurenčních Emirates. Odlet z Prahy vyjde na 90 tisíc korun, odlet z Vídně na 77 tisíc.

Dubrovník

Užít si Jadran a ještě vydělat. Chorvatsko se stává cílem letních brigád

Návštěva Chorvatska, odpočinek a pak letní brigáda po zbytek prázdnin. Tenhle letní model láká stále více mladých lidí z Česka a Slovenska. Pobyt u moře si prodlouží na celé léto, užijí si pláží i místní atmosféry, zlepší se v cizích jazycích, naučí se samostatnosti a u toho si vydělají zajímavé peníze. Brigáda v Chorvatsku ale není jen doménou studentů, často sem za letní prací do penzionů a hotelů jezdí i starší lidé.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme