Jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě. Jíst skromně je sexy
Snaha uvařit co nejlevněji se stává s ohledem na inflaci aktuálním trendem řady domácností. Tzv. skromné jídlo by ale bylo gastronomickým trendem i bez napjaté ekonomické situace. Špičkoví šéfkuchaři se na základní a prosté suroviny zaměřují už pár let. V mrkvi, celeru, bramborách, zelí, fazolích nebo květáku vidí potenciál, který – bohužel – zatím zůstává řadě běžných smrtelníků skryt. Vařit levně si žádá kuchařské zkušenosti a ochotu učit se.
Neznamená to, že abychom dokázali vařit levně, musíme mít zručnost a zkušenost šéfkuchařů. Ale chtělo by to otevřenou mysl a připustit si, že v kuchyni strávíme nějaký ten čas. Ano, první krok k tomu, jak ušetřit na jídle, je více vařit doma.
Tohle už pociťují restaurace, které se specializují na obědová menu, mnoho lidí už dalo přednost krabičkám s jídlem z domova před obědem v restauraci „na růžku“. Řada lidí si nosila obědy do práce už dřív, čistě proto, že jim nevyhovovala nabídka stravovacích zařízení v dosahu jejich pracoviště a chtěli mít pod kontrolou, co jedí. Teď se k nim přidali i ti, co chtějí ušetřit. Ano, obědy z domova jsou levnější, a ano, stojí víc času. Je čistě na vás, která komodita má pro vás větší hodnotu, zda čas nebo peníze.
Pro začátek by stačilo neplýtvat
My se teď bavíme o penězích, tak se pojďme podívat na to, kde všude se dá při domácím vaření ušetřit. Nářky nad rostoucími cenami potravin slýcháme denně v každém zpravodajství. Rostoucí ceny jsou holý fakt, který by bylo dobré prostě přijmout a zaměřit se na to, kde jsme to schopni kompenzovat. O tom, že se třetina všech vyprodukovaných potravin vyhodí, už jsem tady psala, i o tom, že z velké většiny se na tomto plýtvání podílejí domácnosti.
Zejména u nás jsme mistři světa v nakupování potravin v akcích a slevách, bez ohledu na to, zda ono výhodné balení stačíme spotřebovat. Ve výsledku se tyhle výhodné nákupy velmi často nevyplatí, protože nadbytečné jídlo se zkazí. Tady doporučuju zaměřit se na rozdíl mezi „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“, zatímco v prvním případě představují výrobky po datu spotřeby zdravotní riziko, v tom druhém je můžeme směle konzumovat, pokud nevykazují zjevné vady „na kráse“.
Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce
Enjoy
Výrazně se ušetří, když se nakupuje podle nákupního seznamu, ideálně sestaveného přímo na základě jídelníčku. V něm by se měla jednotlivá jídla doplňovat tak, aby se na jejich přípravu vytěžilo několik stejných surovin.
Například květákové placky a květáková polévka nebo pečená mrkev s pestem a falešná boloňská omáčka z mrkve. V takových případech se pak vyplatí nakoupit květák v akci a větší balení mrkve. Ale opět to chce čas, protože je třeba plánovat, a chce to i nápady, proto jsem na začátku zmiňovala kreativitu šéfkuchařů a ochotu učit se.
Skromné jídlo z Instagramu
Tohle bývá často kamenem úrazu. Věra Doušová, která vede pražskou pobočku Potravinové banky, léta bojuje s problémem, že její klienti nemají zájem o čerstvou zeleninu a ovoce a další potraviny určené k rychlé spotřebě. Neplatí to samozřejmě plošně, ale zkušenost je taková, že řada lidí ze sociálně slabší skupiny obyvatel si doma neumí uvařit. Respektive ovládá jen ty nejjednodušší kuchařské úkony a o nějakém plánování jídelníčku nemá páru.
Má to svoji logiku: chudoba generuje zase chudobu, pokud nemám v rodině vzor a inspiraci, těžko se něco naučím. I proto pořádá potravinová banka pro své klienty kurzy vaření, což je skvělá iniciativa, ale může nést ovoce jen na úrodné půdě, a ta leckdy moc úrodná není, protože chybí ochota něco ve svém životě změnit.
Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy
Enjoy
Teď se ale do kritické situace dostávají i lidé, kteří si hodnotu peněz uvědomují, mají zdravé zázemí, ale v aktuální situaci jim nestačí příjmy. Přesně pro ně je stvořen instagramový účet @skromne.jidlo. Gastronomická novinářka Hanka Michopulu ho zakládala před více než rokem primárně jako pomoc a inspiraci pro samoživitele, kteří často mívají do kapsy hluboko.
Recepty, které se tu objevují, ale mohou posloužit komukoli. Zadání je jednoduché: zkuste uvařit za 50 korun pro tři lidi (samoživitelský model počítá s jedním rodičem a dvěma dětmi), přičemž jídlo by mělo ideálně obsahovat vlákninu a bílkovinu, tedy být vyvážené a správně výživné. Mimochodem, tohle je kritérium, které spousta lidí stěžujících si na drahotu ke své škodě zrovna nerespektuje.
Recepty na účet Skromné jídlo přispívají foodblogeři, redaktorky gastronomických časopisů, ale i šéfkuchaři. Kromě samotných receptů se tu ukazují cesty, jak maximálně hospodárně využívat suroviny, po čem sáhnout a co s čím kombinovat, aby byl výsledek co nejlevnější a současně nejchutnější.
Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu? Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů
Enjoy
Od kuchaře to chce kreativitu a od strávníků otevřenost. Samozřejmě, že mezi hlavními ingrediencemi tu najdeme brambory nebo mrkev, ale i kapustu, kuřecí srdíčka, řadu luštěnin nebo červenou řepu, tedy suroviny, nad nimiž se leckdo ušklíbne. Masa je tu poskrovnu, a když tak jako tip, jak co nejefektivněji naporcovat a využít celé kuře, protože je to mnohem levnější než kupovat pouze prsa či stehna. Dohromady je to výborná inspirace, jak ušetřit na jídle, ale nešetřit na sobě.
Stravovat se skromně nutně nemusí být známkou chudoby, může to být součástí rozhodnutí, že se chcete chovat šetrně ve všech ohledech. Je to naprosto relevantní, stejně jako to, že někdo jiný rád a ochotně utrácí za prémiové potraviny, protože má jinak nastavený žebříček hodnot.
Chutě, vůně a trendy v gastronomii pro vás na Newstreamu objevuje Darina Křivánková
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.