Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jaké to je spát v ledu. Pomíjivá krása ledového hotelu

Polární záře nad ledovým hotelem - ICEHOTEL entrance. Photo Asaf Kliger. © ICEHOTEL www.icehotel.com
Se svolením: icehotel.com
Věra Tůmová

Ledové hotely mají své neodolatelné kouzlo a lákají dobrodruhy i romantiky. Obvykle vyrostou každý rok jen na pár měsíců, aby je na jaře zase pohltila řeka. Ve vybraných "icehotelech" ale můžete přespat v ledových komnatách po celý rok. Prohlédněte si ve fotogalerii, jakou fascinující atmosféru umí vykouzlit hra ledu a světel ve slavném ledovém hotelu za polárním kruhem.

Reklama

Pouhé dvě stovky kilometrů severně od polárního kruhu ve švédské vesnici Jukkasjärvi každoročně staví tým umělců jeden nejslavnějších ledových hotelů. S nápadem na jeho stavbu přišel před 35 lety zdejší rodák Yngve Bergqvist, který se inspiroval japonskou tradicí sochání uměleckých děl z ledu. První iglú pod jeho vedením tu vyrostlo na rozloze 60 metrů čtverečních a sloužilo jako umělecká galerie ARTic Hall a postupem času se rozrostlo až na 250 metrů čtverečních.

Myšlenka prvního ledového hotelu na světě se v Jukkasjärvi ovšem zrodila až ve chvíli, kdy se jedné noci mezi těmito ledovými stěnami rozhodla přespat skupina mladých lidí se spacáky a sobími kůžemi. A od té doby se sem každý rok v listopadu sjíždí umělci z celého světa, aby zde sochali z ledových kvádrů z vody místní řeky hotelová apartmá a působivé kompozice, které nakonec umělecky nasvěcuje specializovaný tým. Každá z místností ledového hotelu je tak vždy jedinečná a má i jiné umělecké detaily a atmosféru.

Jakou fascinující atmosféru umí vykouzlit hra ledu a světel v Icehotelu za polárním kruhem

Reklama

Z ledu tu přece jen není vše

Z původního šedesátimetrového iglů se ale Icehotel rozrostl na hotel se 120 pokoji, které 55 je takzvaných „studených“ pokojů a zbývající počet jsou vyhřívané „teplé“ pokoje. Icehotel 365 pak má osmnáctku pokojů, kde je možné se celoročně ubytovat v ledovém pokoji a v hlavní budově je 37 studených pokojů, které po sezóně de facto odtečou do řeky Torne. Icehotel 365 proslavil také Icebar, kde hosté nejenže sedí na ledu a u stolů z ledu, ale i jejich sklenice jsou z vysochané z ledu.

Odměny za spaní v ledových pokojích

V ledových pokojích s průměrnou teplotou mezi -5 až -8 °C pak hosté spí na postelích pokrytých sobími kůžemi a spacáky. Zdejší tradicí pro ty, kdo spí v takovém mrazu, je teplý brusinkový džus hned po ránu a k dispozici je zdarma i sauna. Hotelová restaurace je zaměřená na tradiční kuchyni z lokálních surovin a má samozřejmě i speciální ledové menu servírované, jak jinak než na ledu.

I pití se v ledovém baru může servírovat stylově do ledu. | Photo Martin Smedsén | © ICEHOTEL www.icehotel.com Se svolením: icehotel.com

Ačkoliv hotel je až za polárním kruhem, jezdí sem pravidelně i autobus. Sezóna je zde obvykle od poloviny prosince do poloviny dubna. Hotel také usiluje o to, aby jeho provoz nebyl zatížen emisemi CO2, využívá udržitelné stavební materiály, i solární panely k regulaci teploty a led pocházející přímo z řeky Torne, kam se při jarním tání vrací zpět ke svému zdroji.

Od doby vzniku Icehotelu se tu vystřídalo přes 500 umělců. Mezi 32 letošními umělci ze 14 zemí má svého ledového sochaře letos zastoupeno i Slovensko. Už od ledna je ale vyhlášen konkurz na ledové umělce pro další sezónu.

Vítkova CPI prodává aktiva ve švýcarské Crans Montaně

Vítkova CPI hledá miliardy, kde se dá. Po hotelovém komplexu v Chorvatsku prodává lyžařský resort ve Švýcarsku

V uplynulých týdnech se objevuje na realitním trhu jedna prodejní akce CPI Property Group (CPIPG) za druhou. Po odprodeji nemovitostí v Chorvatsku a dalších 11 v Česku společnost Radovana Vítka nyní prodává majetek i ve Švýcarsku. Hrubá hodnota transakce podle CPIPG představuje více než 100 milionů švýcarských franků, tedy 2,551 miliardy korun. Získané prostředky mají být využity na dluhy. Ještě poslední listopadový den ale znovu zveřejnila sérii otázek k transakcím CPIPG americká investiční společnost Muddy Waters, která vyzývá Vítka a jeho CPIPG k objasnění nesrovnalostí.  

Přečíst článek

Gorjan Lazarov - generální ředitel OREA Hotels and Resorts

Šéf největší české hotelové sítě sní o expanzi do zahraničí a plánuje i franšízy

Český hotelový trh je roztříštěný a do budoucna se určitě nevyhne konsolidaci. Potenciál ale rozhodně má, zatím se však vzpamatovává z propadů za období covidu a hledá cesty, jak zlepšit cenovou politiku a přilákat do Česka i více turistů z dalekých destinací. Do budoucna se rýsuje také spolupráce hotelů s developery, přinejmenším se sítí Orea Hotels and Resorts, jak zaznělo v rozhovoru pro newstream.cz se šéfem této největší hotelové sítě v Česku Gorjanem Lazarovem. 

Přečíst článek

Apartmánové byty - pilotní projekt divize Real Estate společnosti Volarik Capital - vizualizace

Prodal Ferrari, aby postavil podzemní wellness. Podnikatel Volařík si na jihu Moravy plní developerské sny

Moravský developer láká do Mikulova na genius loci, design, udržitelnost i vybranou gastronomii. Jeho investiční společnost Volarik Capital se na jihu Moravy chystá stavět o sto šest. A nebude to jen o rozšíření stávajícího hotelu v Mikulově. „V plánu je ekologicky zaměřená výstavba, která zahrnuje butikový hotel, apartmány i čtyřmiliardové lázně. A to prý není zdaleka vše, prozradil Newstreamu Mike Volařík. Časem prý bude stavět i u moře.

Přečíst článek

Danilo Turletto, Sound´s Travel & Leisure Sarl

Jak se dělá hotelový byznys v exotických zemích

Madagaskar je opravdu překrásná země a turisté ji zatím ještě příliš neobjevili. Nechceme však, aby se stala turistickým skanzenem. Jde nám především o to, abychom co nejvíce zachovali původní přírodu, rozmanitost krajiny a atmosféru ostrova. To je ta jedinečná, autentická hodnota, kterou Madagaskar má a kterou chceme zachovat a představovat i našim klientům, říká mi při dálkovém letu z Nosy Be do Prahy Danilo Turletto, Director of Sales and Marketing a partner madagaskarské turistické a investiční skupiny Sound´s Travel & Leisure Sarl Group.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Jaroslav Svoboda

Od hotýlku v Krkonoších k prestižní Corinthii. Teď hoteliér Svoboda zamířil do Gruzie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme