Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak bojovat s overturismem, řeší to i v Japonsku. Místním zlevní nebo zakáží prodej alkoholu

Život v Tokiu
Profimedia.cz
Petra Nehasilová
pej

Japonští restauratéři se rozhodli, že zavedou ve svých podnicích dvojí ceny. Přesněji, místní budou mít na jejich služby slevu.

Reklama

Nadměrný turistický ruch a slabá japonská měna přiměly japonské provozovatele restaurací k nestandardnímu rozhodnutí. Ceny ponechají sice na stejné úrovni, ale ti, kteří se domluví japonsky, budou mít téměř sedmidolarovou slevu, upozorňuje server CNN.

„Někteří to sice považují za diskriminaci, ale obsluhovat cizince je pro nás velmi obtížné a dá se říct, že i nákladné,“ řekl provozovatel jednoho z tokijských podniků Shogo Yonemitsu pro CNN. Japonci jsou totiž známí tím, že neovládají angličtinu na vysoké úrovni. Do restaurací tak musí přijímat dražší pracovní sílu s excelentní angličtinou.

Nevidíme na Fudži, stěžovali si Japonci. Nová luxusní budova v Tokiu kvůli tomu půjde k zemi

To, co mělo být její největší výsadou, způsobilo její zkázu. Luxusní desetipatrová budova v Tokiu bude zbourána, protože blokuje výhled na horu Fudži.

Přečíst článek

Japonci bojují s overturismem

Systém tedy Yonemitsu ospravedlňuje nárůstem nákladů. Turistům neúčtuje žádné příplatky, místním ale nabízí slevu ve výši téměř sedmi dolarů (v přepočtu kolem 160 korun).

Reklama

Japonsko totiž letos čelí přílivu rekordního počtu turistů. I kvůli oslabení místní měny, která letos vůči dolaru poklesla na nejnižší úroveň za posledních 10 let. Podle oficiálních údajů do Japonska v první polovině letošního roku zamířilo téměř 18 milionů turistů. Země má tak našlápnuto překonat co do počtu návštěvníků rekordní rok 2019.

A kromě dvojích cen ve snaze minimalizovat dopady overturismu tam zavadí i jiná omezení. Plošně dochází například k zavádění turistických daní, v některých místech se nově zavádí limity na počty a japonská vláda dokonce uvažuje i o zákazu prodeje alkoholu.

Například v severní prefektuře Hokkaidó, která láká hlavně na krásné horské výhledy a pohodlná lyžařská střediska, se rozhodla k něčemu podobnému jako tokijští restauratéři, zavedla nižší ceny pro místní.

Turisté, kteří navštíví italské Benátky, aniž by v nich přespali, budou muset uhradit pět eur (125 korun).

Jaro v Benátkách? Připravte si peněženky

Poplatek za návštěvu italských Benátek skutečně odstartuje 25. dubna. Informaci potvrdil benátský starosta Luigi Brugnaro. Systém zatím bude v testovacím režimu, píší zahraniční tiskové agentury. Turisté, kteří město navštíví, aniž by v něm přespali, tak budou muset uhradit pět eur (125 korun). Kontroly budou namátkové.

Přečíst článek

Svět bojuje s návalem turistů

A zatímco v Japonsku jde o zcela nový fenomén, v jiných zemích, které bojují s dopady nadměrného turistického ruchu, jsou dvojí ceny dávno běžné. I protože ceníky s nižšími cenami jsou často psány v daném jazyce, a zahraniční turisté tak často ani nemusí vědět, že za stejnou službu zaplatili více.

A že tento systém může v boji proti nadměrnému turismus fungovat potvrzují i experti na turistický ruch. „Restauratér zkrátka potřebuje mít jistotu, že náhlý nárůst turistické poptávky, nevyžene z podniku jeho věrné místní zákazníky,“ uvedla Elisa Chanová, zástupkyně ředitele výzkumného centra pro pohostinství Čínské univerzity v Hongkongu.

UNESCO podruhé doporučilo zařadit italské Benátky na seznam ohrožených památek.

Benátky v ohrožení. Ničí je davy turistů i klimatické změny

Organizace UNESCO doporučila zařadit Benátky na seznam ohrožených památek světového dědictví. Navrhuje to zejména kvůli vysokému počtu turistů v italském městě, dopadům změn klimatu na něj i absenci celkové strategie pro rozvoj města. Hlasovat o zápisu budou členské země v září, uvedla francouzská média. Zařazení severoitalskému městu na seznam světového dědictví v ohrožení hrozil už v roce 2021.

Přečíst článek

Řecké ostrovy již přestávají zvládat invazi turistů

Řeckým ostrovům hrozí kolaps. Chybí voda a nezvládají turistickou invazi

Od pandemie v letech 2020 až 2022 se cestovní ruch v celé Evropě znovu zrychluje. V přímořských letoviscích se tak zhoršily problémy se zásobováním, ulice jsou ucpané turisty i automobily a vznikají i další problémy. Některá oblíbená turistická místa se proto pokoušejí zmírnit tlak turistů poplatky, návštěvnickými stropy a dokonce dočasnými zákazy. Známky úspěchu jsou zatím nejasné, protože rekordní léto teprve začíná.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme