Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice
Spousta lidí v Dlouhé ulici míří na vyhlášený „smažák“ do Lokálu, my vyrazili na „tácek“. Kolik v Apetitu stojí obědové menu?
V dávné historii byla Dlouhá ulice jednou z nejdůležitějších obchodních stezek v Praze. Aby ne, nedaleko se nachází Staré tržiště, dnes Staroměstské námětí. Nejen Staroměstská radnice s orlojem, Týnský chrám, husitský kostel svatého Mikuláše, palác Kinských a dům U Kamenného zvonu, pomník mistra Jana Husa a Mariánský sloup, ale i další renesanční, barokní a rokokové domy dělají z náměstí jedno z nejexponovanějších míst v metropoli.
Jak chutná v jídelně Apetit v Dlouhé ulici?
Každoročně ho navštíví stovky tisíc zahraničních i tuzemských turistů. Atraktivita místa si ale vybírá svou daň a ceny v tamních restaurací žene k astronomickým výškám. A to i na Prahu.
Tradiční české jídelny milují i cizinci
Avšak nedaleko, do 10 minut pohodlnou chůzí, se nachází další z utajených „táckáren“. Jídelna Apetit v suterénu domu v Dlouhé ulici 23 funguje už od konce 90. let. A nadšené recenze získává jak od místních, tak i od cizinců, kteří v Praze hledají skutečnou českou atmosféru.
„Záměrně jsme hledali místo, kde se stravují pracující Češi a náhodou jsme našli Apetit. Vyzkoušeli jsme čerstvý salát, který tam prodávají na váhu, a masovou směs v bramboráku. Chutnalo to skvěle a česky,“ popisuje svou návštěvu v tradiční české jídelně britský turista na serveru TripAdvisor. Nezapomíná se přitom zmínit o ceně.
Všechny pulty jsou obsazené. Není divu - v Masně Kozí vaří dobře a za skvělou cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 160 korun.Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři
Enjoy
A stejně nadšený je i Newyorčan, který tam se svou manželkou zabloudil v neděli odpoledne zcela náhodou. A „obyčejné“ jídlo na tácu mu chutnalo.
„Pokud budete v Praze a budete mít chuť na guláš nebo další jídlo, které bude chutnat jako něco, co babička připravovala celé hodiny, pak si toto místo rozhodně musíte zařadit do svého programu,“ napsal na TripAdvisoru obyvatel Brooklynu.
Táckárna je rychlejší než fast food
V Apetitu v Dlouhé ulici bylo rušno i při naší návštěvě ve všední den kolem poledního. I když v tu dobu tu byla slyšet převážně čeština. Stoly byly víceméně plné, ale jejich osazenstvo všech věkových kategorií a sociálních skupin, se rychle proměňovalo. Než jsme si stačili vybrat, nabídku tu mají totiž širokou a pestrou, a zaplatit, našli jsme místo.
V Jídelně Světozor kousek od Václaváku je kolem poledního plno. Není divu. Tříchodové menu tam nabízí za 149 korun.Reportáž: Ani McDonald´s ani Popeyes. Na Václaváku se dá najíst rychleji a levněji
Enjoy
Vyzkoušeli jsme, jaký vaří guláš. Včetně přílohy vyšel na 139 korun. Kromě stálé nabídky, mají každý den zvýhodněné obědové menu za 148 korun, v ceně je polévka a hlavní jídlo. Platit se hotově, stravenkami i kartou. A nízké ceny nejsou jediným důvodem, proč do Apetitu zajít. Jídlo je dobré, dlouho na něj nečekáte a prostory jsou čisté.
O Italech se traduje jejich umění žít a jíst. Každoročně se o tom přesvědčují miliony turistů vracejících se z dovolené s nějakým tím kilem navíc. Pasta, pizza, frutti di mare. To všechno má společný jmenovatel. Tu pravou Itálii lze ale ochutnat i v Praze na Míráku. V restauraci Aromi italského šéfkuchaře Riccarda Lucqueho, která se aktuálně umístila v žebříčku Top 50 italských restaurací a světě mimo Itálii. Podnik obsadil 25. příčku.Pražská restaurace Aromi zabodovala v prestižním žebříčku. Je jednou z nejlepších na světě
Enjoy
Lanýž, asi ta nejvzácnější a nejdražší houba na světě, patří k nejvyhledávanějším surovinám každého milovníka kvalitní gastronomie. Nejen jeho. Lanýž, kilo vyjde i na 40 tisíc korun, je spojován především s Francií nebo Itálií. V Česku se ale může brzy stát alternativou k pěstování vína nebo ovoce. Od března se totiž lanýž stal oficiální zemědělskou plodinou. „V případě, že se lanýžárna povede, je reálný výnos na hektar kolem 1,75 milionu korun za rok. Nicméně u lanýžů je samozřejmě naopak i podstatně vyšší riziko než u vinné révy, že se investice nepovede,“ přibližuje Richard Beneš ze společnosti Český lanýž.Lanýž je v Česku byznys budoucnosti. Máme k němu blíž než Francouzi, říká jeho pěstitel
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.