Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kam v létě? Park Planten un Blomen je zelená oáza v centru Hamburku s bohatou kulturní i gastronomickou nabídkou

Park Planten un Blomen v Hamburku
iStock
Michal Nosek

Park s názvem Rostliny a květiny se rozkládá na ploše asi 47 hektarů od Dammtor po Reeperbahn. V létě zde tráví volný čas při relaxaci mnoho obyvatel. Park díky své poloze a rozlehlosti nabízí prostor k procházkám, gastronomickým zážitkům a hudební produkci. Je ukázkou toho, jak má městská zeleň vypadat. Kdo by chtěl vidět krom parkových květin, travin a stromů poznat i exotické rostliny, může navštívit botanickou zahradu, která je součástí parku.

Reklama

Planten un Blomen je jedním z nejznámějších parků a rekreačních oblastí v Hamburku. Ale to, co je nyní jednou z nejrozmanitějších zelených ploch města, kdysi bylo základem obraných hradeb. Od roku 1620 chránily město před nepřáteli valy. Tomuto účelu sloužily až do dob Napoleona. Jak se zbraně stávaly výkonějšími a modernějšími, valy ztrácely své skutečné využití. Od té doby se místo proměnilo ve velkou zahradu. Město se v průběhu staletí zvětšovalo a rozrůstalo se kolem bývalých hradeb.

FOTOGALERIE: Procházka letním parkem

Do třicátých let minulého století zde byla i ZOO. Tu nechala Hitlerova NSDAP zbourat, kvůli propagandistickému plánu na zřízení obřího areálu pro německou zemědělskou výstavu.

Reklama

Výstava až po válce

Osm let po druhé světové válce se Hamburk stále vzpamatovával z následků světové války, ale v roce 1953 se první zemědělské výstava uskutečnila. A byla tak úspěšná, že po deseti letech navázal druhý ročník. Za tímto účelem byly vybudovány středomořské terasy a tropické skleníky, které existují dodnes. V 60. letech zde byla také malá železnice, která byla znovu rozšířena pro účely zahradnického veletrhu. V roce 1973 zde vznikla lanovka, která vedla z vlakového nádraží Dammtor do Reeperbahn.

Dnešní doba

Dnes je park obří rekreační oblast a vyznačuje se množstvím atrakcí. Od 70.se například může pochlubit největším umělým kluzištěm v Německu s rozlohou 4300 metrů čtverečních, které se v létě proměňuje v ráj pro kolečkové bruslaře. 

Smartwings

Během prázdnin odbaví pražské letiště 3,5 milionu lidí. Dovolenkáři ušetří čas online check-inem

Letecká doprava je po pandemii covidu opět na vzestupu. Jen během prázdnin očekává pražské letiště odbavení 3,5 milionu osob. Letošní výhodou je možnost online check-inu i na chartertových letech.

Přečíst článek

Na severu parku vítá návštěvníky japonská zahrada postavená v roce 1988. Hostům jsou pravidelně nabízeny bezplatné prohlídky a japonská čajovna je místem pro kulturní setkání. Zvláštní atrakcí pak jsou vodní světelné varhany v parkovém jezeře. Vznikly v roce 1953 a kromě vodních prvků se zde stále konají koncerty. V roce 2024 jsou k vidění denně od 1. května do konce září, vstup je zdarma.

Hudba a další v létě 2024

Nedaleko jezírka bude v hudebním pavilonu letos opět hrát muzika. Uskuteční se autorská čtení a malé festivaly. Většinu programu pořádá agentura OHA! Hudba s koncertním seriálem „Outside in the Green“

Posledním festivalem v Planten un Blomen bude v roce 2024 tradičně Jazz Open Hamburg. Na přelomu srpna a září se v Planten un Blomen představí to nejlepší z jazzu na live a open air.

Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Mít vlastní byt u moře Čechy láká víc a víc. Za jakých podmínek se dá sjednat hypotéka?

Zaměstnanců s velmi dobrými příjmy je v Česku evidentně čím dál více. Dokonce tolik, že si mohou dovolit nakupovat nemovitosti v cizině ve větším měřítku než podnikatelé. Část jich to financuje kompletně z vlastního, část si na to bere hypoteční úvěr. Ten si přitom mohou vzít už i u bank přímo v Česku. Ne každý ale o tom ví. Přečtěte si, za jakých podmínek takovou hypotéku na byt či dům u moře, můžete dostat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fronta na nezbytné pivo

REPORTÁŽ: Vlakem na Turky. České dráhy nezvládly počet vagónů na cestu do Hamburku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme