Kontroverzní žebříček: Restaurace U Fleků se dostala mezi nejlegendárnější restaurace světa
Zapomeňte na Michelina. Proslulé tmavé pivo, středověká budova a atmosféra jako z přelomu 19. a 20. století. To jsou lákadla proslulé pivnice U Fleků, která byla otevřena v roce 1499. Nyní se právě „Flekovi“ dostali mezi desítku nejlegendárnějších restaurací světa. A v širším žebříčku 150 TOP restaurací světa se pak objevil ještě Hotel Imperial. Žebříček ale čelí ostré kritice ze všech zemí světa.
Zatímco Českem lomcuje debata o tom, jestli stát má zaplatit pár milionů za podporu tuzemské gastroscény u Michelinského Guidu, čile vycházejí také jiné žebříčky. A tam české restaurace bodují, i když za to nikdo nikomu nezaplatil.
Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit. Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať
Názory
Hned dva zářezy si Česká republika, tedy přesněji Praha, zapsala v žebříčku 150 nejlegendárnějších restaurací, které letos v létě vydal server TasteAtlas.com. Na osmé příčce se objevila proslulá restaurace U Fleků, která byla otevřena již v roce 1499 a patří k nejstarším restauracím, které žebříček nabízí. Podle TasteAtlas si zde mohou lidé pochutnat zejména na svíčkové.
Druhou tuzemskou restaurací, kterou žebříček doporučuje, pak je pohlreichovský Hotel Imperial. A zde si zase lidé mají objednat Kulajdu. Tedy o líčkách tu nepadne ani slovo. Pro pořádek. První příčku opanovala vídeňská restaurace Figlmüller (kde si máte dát schnitzel), na druhé příčce pak je kultovní newyorské bistro Katz’s Delicatessen a jeho pastrami.
Video: Bistor Katz's Delicatessen v New Yorku
La Polar je zavřená
Žebříček nabízí spousty restaurací z většiny gastronomicky významných oblastí, najdete tu tipy na top restaurace v Itálii, Francii, Indii, Mexiku nebo v Latinské Americe.
Nejde o žádnou kopii Michelinského průvodce, takže většinou nejde o restaurace s hvězdami.
To by samo o sobě nebyl problém. Skutečný problém ale je, že se spíš než o objektivní hodnocení kvality restaurací, tvůrci zaměřili spíše na věhlas. A často i na věhlas daný spíše historickým povědomím a reklamními kampaněmi na letištích, jak poznamenávají diskutující v komentářích pod žebříčkem.
Jestli bylo v kodaňské luxusní restauraci Noma, pětkrát vyhlášené jako nejlepší na světě, těžké získat rezervaci, od ledna 2025 už to bude zhola nemožné. Vyhlášená restaurace oznámila ke konci příštího roku konec, uvedla agentura Bloomberg.Pětkrát byla nejlepší restaurací na světě. Teď kodaňská Noma zavírá krám
Money
„Který hňup ten žebříček dělal? Jak sem můžete vůbec zařadit La Polar (mexická restaurace na 4. příčce – pozn. red.), která sice je známá, ale hlavně tím, jak příšerně se chová personál?“ ptá se například diskutující vystupující pod jménem Oscar Fuentes. A Javier Reyes jej doplňuje: „Chlapi, děláte si srandu? La Polar musela zavřít, protože její zaměstnanci doslova mlátili klienty, kteří nenechali dýško alespoň 30 až 40 procent.“
A podle Trip Adviseru je La Polar skutečně momentálně zavřená.
Zkusili jste tafelspitz?
Stejně tak se snesla kritika na samotné první místo. A opět se ozvali rodilí Vídeňané. Ti poukázali na to, že Figlmüller je jen lapák na turisty. A že to skutečně podstatné ve Vídni zažijete, když zajdete do restaurace Plachutta. Tam totiž mají nejlepší tafelspitz na světě.
„Byli jste někdy v Plachutta ve Vídni? Rozhodně nejlepší Tafelpitz (vařené hovězí). Nebo když se bavíme o dalších městech, byli jste v Marchfelderhofu? To jsou instituce. Světoznámé pro skvělé služby a každá evropská i zámořská VIP tam byla… tedy kromě vás,“ uvedl diskutující MGCOM Services Limited.
Co se týče kvality a úrovně, porazilo vyhlášené podniky v New Yorku, Londýně, Římě či Paříži. Řeč je o Café Imperial v Praze nejznámějšího tuzemského kuchaře Zdeňka Pohlreicha, které specializovaný server Taste Atlas zařadil do čela žebříčku nejlepších tradičních restaurací na světě. Ve stovce oceněných je přitom jediným českým zástupcem.Pohlreichovo Café Imperial vévodí žebříčku tradičních restaurací ve světě
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.
Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.
Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly.
Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.
O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.
Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.