Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kostru sondy Hera, která dnes vzlétla k Marsu, postavili v Brně

Kostru sondy Hera, která dnes vzlétla k Marsu, postavili v Brně
OHB Czechspace, užito se svolením
 ČTK

Základní konstrukce sondy Hera Evropské vesmírné agentury (ESA), kterou v pondělí vynesla do vesmíru raketa Falcon 6 společnosti Space X, vznikla v brněnské společnosti OHB Czechspace. Satelit má rozměry zhruba 1,6 krát 1,6 krát 1,7 metru, kromě technického vybavení nese také další dva malé satelity, řekl jednatel OHB Czechspace Vít Pavelec.

Reklama

Sonda má prozkoumat vzdálenou planetku zasaženou při testu potenciální planetární obrany. Po startu s floridského Mysu Canaveral bude cestovat kolem Marsu až k planetě Didymos a jejímu měsíci Dimorphos. Její výzkum bude navazovat na misi Dart, kterou NASA poslala k měsíci Dimorphos v roce 2021. Sonda Dart měla za úkol narazit do povrchu měsíce Dimorphos, což se stalo v září 2022. Mise Hera má nyní za úkol zkoumat následky nárazu sondy Dart do povrchu měsíce. Vědci tak zjistí, zda je možné ovlivnit dráhu asteroidů pomocí podobného nárazu.

Primárně bude Hera zkoumat kráter vytvořený na povrchu měsíce sondou Dart a shromažďovat další vědecké informace. Specifikem této mise je, že nese i dva cubesaty, které se po příletu k dvojsystému oddělí a mají vlastní úkoly. Všechny tři satelity, Hera i oba cubesaty, zakončí misi pokusem o přistání. Cubesaty mají přistát na měsíci Dimorphos, Hera se pokusí přistát na planetě Didymos,“ uvedl Pavelec.

Za sestavení sondy Hera měla hlavní zodpovědnost německá sesterská společnost OHB System, česká společnost vyhrála výběrové řízení na základní konstrukci satelitu.

„Jde o centrální nosnou část, na které jsou připevněné ostatní systémy a vědecké vybavení. Dostali jsme hrubý design od hlavního řešitele, my jsme návrh rozpracovávali a zpřesňovali. Struktura se skládá z centrální trubice z uhlíkových vláken, v dolní části je hliníkový prstenec pro připojení k nosné raketě. K centrální trubici je pak přichycen zbytek struktury na sendvičových panelech. Jde o dva pláty uhlíkových vláken vyplněné hliníkovou fólií, které tvoří plášť krychle,“ popsal jednatel OHB Czechspace.

Reklama

Sonda Hera by měla doletět na jaře příštího roku k Marsu, jehož gravitační pole by mělo její let urychlit. V jeho blízkosti se zapnou a zkalibrují přístroje a sonda bude pozorovat jeden z měsíců Marsu, Deimos. V prosinci 2026 by pak měla dorazit na místo určení, tedy k planetce Didymos a jejímu měsíci.

Pavelec doplnil, že konstrukci sondy Hera plánuje využít další mise ESA nazvaná Ramses, která je zatím ve fázi schvalování. Účelem mise má být zkoumání asteroidu Apophys, který bude prolétat blízko Země v roce 2029.

Do volného kosmu při misi Polaris Dawn vystoupil první neprofesionální astronaut

Do vesmíru vystoupil první neprofesionální astronaut

Americký miliardář Jared Isaacman dnes jako první neprofesionální astronaut v historii vystoupil do volného vesmíru. Kosmická loď Crew Dragon od společnosti SpaceX v tu chvíli letěla rychlostí přes 25 tisíc kilometrů za hodinu ve výšce asi 730 kilometrů nad Zemí.

Přečíst článek

Peter Thiel

Peter Thiel opět větří budoucnost. Chce uspět v revoluční jaderné technologii

Zatímco Češi chtějí masivně investovat do konvenční jaderné energie, inovátoři ze Silicon Valley už jdou dál. Proslulý investor a přítel Elona Muska Peter Thiel prostřednictvím svého fondu Founders podpořil start-up pracující na vývoji moderního jaderného paliva pro malé, takzvaně modulární reaktory. Důvodem je snaha urychlit vývoj nových energetických zdrojů, které mají naplnit enormně rostoucí požadavky technologického sektoru.

Přečíst článek

SpaceX znovu testuje raketu Starship, cílem je dostat ji do kosmu a zpět

A teď vzhůru na Mars. Muskovi se podařilo vzlétnou a znovu přistát s lodí Starship

Společnost SpaceX dnes na čtvrtý pokus poprvé dokončila testovací let svého obřího dopravního systému Starship, s nímž chce v budoucnu létat na Měsíc nebo na Mars. Na rozdíl od třetího testu se její vesmírná loď nerozpadla při klesání atmosférou a přistála v Indickém oceánu, byť s poškozeným křídlem. Společnost miliardáře Elona Muska tak učinila významný krok na cestě k opakovaně použitelnému vesmírnému plavidlu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme