Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Macron tlačí do Notre-Dame moderní vitráže. A naráží u památkářů

Macron tlačí do Notre-Dame moderní vitráže. A naráží u památkářů
Profimedia
 ČTK

Památkáři zamítli Macronův plán moderních vitráží pro katedrálu Notre-Dame. Macron výtvarnou soutěží na nový vzhled oken katedrály pobouřil i veřejnost. Proti návrhu vznikla i petice.

Reklama

Francouzská komise pro architekturu a kulturní dědictví (CNPA) ve čtvrtek jednomyslně odmítla plán prezidenta Emmanuela Macrona na nahrazení historických vitráží (z 19. století) v katedrále Notre-Dame v Paříži moderními díly. Památkáři tak zasadili další ránu projektu, který vznikl po požáru památky před pěti lety, píše deník Le Figaro. Výrok komise není závazný, přesto má velkou společenskou váhu.

Komise památkářů diskutovala několik hodin, podkladem jim byla zpráva historika umění Alexandra Gadyho. Jeho analýza vychází z mezinárodní charty o opravě historických památek, která doporučuje neničit díla zapsaná jako památky a nenahrazovat je moderními kusy. Gadyho zprávu komise dostala ve středu, veřejnosti dostupná není.

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019. Oheň se rozšířil v krovu a pohltil rozsáhlé části středověké budovy. Vitráže z 19. století, jejichž autorem je Eugène Viollet-le-Duc, však nepoškodil.

Taktika Nové lidové fronty a prezidentského tábora pro druhé kolo voleb vyšla

Francie se vyhnula nejhoršímu, přesto nejspíš míří ke krizi

Francouzští voliči vystavili stopku krajní pravici těsně před vytouženým vládním angažmá. Roztříštěný parlament přesto bude mít problém složit funkční vládní koalici, která bude muset minimálně nějakou dobu rozdělenou a zadluženou zemi vést.

Přečíst článek

Reklama

Macron loni v prosinci při návštěvě opravované památky podpořil variantu soudobých dekorací, v dubnu byla vypsaná výtvarná soutěž. Naopak část odborné i laické veřejnosti oponuje, že oheň vitráže nepoškodil, a není proto potřebné, ani žádoucí je nahrazovat. Pod petici proti moderním vitrážím se podepsalo přes 140 tisíc lidí.

Navzdory názoru odborné veřejnosti dál pokračuje výběrové řízení na autora nových vitráží. Do soutěže se přihlásilo 83 uchazečů. Výtvarná komise jmenovaná ministerstvem kultury vybrala 27. června pět finalistů, jejich jména ale nezveřejnila. Jméno vítěze by mělo být známé v listopadu a prototyp vitráže představen v prosinci.

Současná francouzská povolební vyjednávání a absence akceschopné vlády ale nejspíš celý projekt pozdrží, poznamenává Le Figaro.

Zrající expozice, kterou můžete sníst. V Paříži otevřelo první muzeum sýrů

Francie je známá nejen pro svá vína, ale také sýry. Tradice jejich výroby je ale ohrožena s každou další nastupující generací. Odkud pochází sýr? "Většina pařížských dětí by vám dnes odpověděla, že ze supermarketu. To je nesmírně znepokojivé," říká Pierre Brisson, sýrař a zakladatel prvního muzea sýrů, který svou činností nejen Francouzům připomíná jejich zrající dědictví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Michel Barnier

Michel Barnier je konsenzuální politik se silným konzervativním ostnem. Bude vládnout s Le Penovou?

Přečíst článek
Lucie Castetsová, kandidátka levice na premiérku Francie

Francouzská nejistota trvá. Levice na premiérku nominovala „paní neznámou“, ale Macron se nechce vzdát vlivu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme