Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mallorca se bouří. Proti masové turistice protestovaly desetitisíce lidí

Mallorca se bouří. Proti masové turistice protestovaly desetitisíce lidí
Profimedia
 ČTK

Na Mallorce demonstrovaly proti masové turistice a nedostupnosti bydlení tisíce lidí. Podle tamní policie jich bylo 20 000, organizátoři tvrdí, že demonstrantů bylo 50 000.

Reklama

Demonstranti přišli do centra hlavního města Palma s transparenty s nápisy jako "Váš luxus, naše bída" nebo "Nechceme být první v růstu nákladů na bydlení“. Jeden z nápisů kritizoval nízkonákladové letecké společnosti.

Účastníci akce se vydali v neděli večer z parku Ses Estacions přes historické centrum Palmy. Někteří turisté jim tleskali a povzbuzovali je, jiní byli spíše rozladěni.

Mallorca je největší z ostrovů, které tvoří Baleárské souostroví. Tuto oblast, kde žije zhruba 1,2 milionu místních obyvatel, loni navštívilo 18 milionů rekreantů, z toho 4,6 milionu z Německa a 3,4 milionu z Británie.

Češi a Slováci prchají na Tenerife. Život je tam levnější než v Praze

Češi si Kanárské ostrovy oblíbili jako dovolenkovou destinaci již dávno, s postupující válkou na Ukrajině a jejími následky v podobě drahých energií, ale o nich začali uvažovat také jako o dlouhodobém útočišti. „Když začaly padat bomby i na západě Ukrajiny, tak lidi v Košicích začali řešit, kam utéct,“ říká v rozhovoru pro Newstream Vlastimil Hájek z realitky TenerifeReal.

Přečíst článek

Reklama

Shromáždění uspořádala skupina s názvem "Méně turistiky, více života". Podle jedné z hlavních organizátorek Margy Ramisové, kterou citoval list Mallorca Zeitung, se k akci připojilo 100 sdružení a organizací.

Před dvěma měsíci demonstrovalo v Palmě asi 25 000 lidí s hesly "Řekněme dost!" a "Mallorca není na prodej!". Podobná nespokojenost panuje i v dalších španělských turistických metropolích, jako je Barcelona a Málaga, a také na Kanárských ostrovech.

Barcelona

Barcelona si došlápla na Airbnb. Do roku 2028 zakáže krátkodobé ubytování

Tvrdý direkt pro Airbnb v Barceloně. Španělské město opět razantně zasáhlo proti krátkodobým pronájmům a do roku 2028 je chce zcela zakázat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vzpoura místních proti turistům. Protestů bude ve světě přibývat. Co se děje ve Španělsku, je varováním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme