Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mexičan Bosco Sodi vystavuje v Praze hypnotická díla připomínající krajinu Marsu

Mexický malíř Bodco Sodi vystavuje v DSC Gallery
poskytnuto DSC Gallery
Stanislav Šulc

Temně rudá hmota připomínající hlínu, tu nadýchanější, jindy udusanější, připomínají obrazy Bosca Sodiho, které v rámci výstavy Transmutation představil v pražské galerii DSC. Jedná se o jednoho z nejvýznamnějších světových umělců, kteří letos v Praze vystavují.

Reklama

Jako výlet na Mars. To je jedna z možných interpretací výstavy Transmutation, kterou pražská DSC Gallery představuje českému publiku dílo uznávaného mexického umělce Bosca Sodiho. Dvanáctka temně rudých obrazů vystupuje z plátna a připomíná hlínu, nebo naopak měkkou pěnu či vatu. Doslova vyzývá k dotyku.

Podívejte se na díla vystavená v DSC Gallery

Bosco Sodi pracuje s netradiční kombinací přírodních materiálů a pestrostí pigmentů, které se postupně proměňují a dostávají specifický tvar tím, jak na plátně pod krustou tvrdnou. Jednotlivé elementy velmi unikátního materiálu se vzájemně doplňují a vytváří neživenou půdu,“ popisuje tvorbu mexického umělce partnerka galerie Karolína Juřicová. „Sodi většinou do každého díla určitým gestem zasáhne, vytvoří otisk či stopu a promění jej, naruší proces a podtrhne tím vynaloženou energii do hmoty. Vznikne tak pokaždé unikátní artefakt nabitý silou, avšak působící uklidněně až meditativně,“ dodává Juřicová.

Reklama

Kurátorka a partnerka DSC Gallery Karolína Juřicová

Kurátorka Karolína Juřicová: Až pětina sběratelů začíná nákup umění na sociálních sítích

Jen letos se podílela na mimořádných výstavách Anselma Reyleho či Jiřího Petrboka a zároveň se Karolína Juřicová stala spolumajitelkou vlivné pražské DSC Gallery. Jak umění mění sociální sítě? Co obnáší spolupráce s impulsivními umělci? A jak složité je jednání se sběrateli z řad tuzemských miliardářů? „Je zajímavé, co vám na sebe lidé prozradí při sledování obrazu,“ popisuje Karolína Juřicová v rozhovoru pro newstream.cz , který proběhl v neveřejných prostorách DSC Gallery plných děl těch nejzvučnějších jmen českého i evropského umění.

Přečíst článek

Globálně úspěšný umělec

Bosco Sodi tvoří rozkročen mezi kontinenty: Střední i Severní Amerikou, Evropou a Asií, konkrétně s ateliéry v Mexiku, New York City, Řecku i Japonsku. A všude slaví úspěchy a v nejdůležitějších uměleckých metropolích jej zastupují ty nejprestižnější galerie.

V Berlíně to je König Galerie, v New Yorku Kasmin Gallery, reprezentuje jej také veleúspěšná galerie Axel Vervoordt (ta působí v nizozemských Antverpách a také v Hongkongu).

„Uvědomělá práce s barvou a jejími skupenstvími předesílá alchymistického ducha toužícího po transmutaci surovin z materia prima. Repetitivní proměnlivost, která vystihuje tvůrčí metodu výstavy Transmutations, je až meditativního charakteru. Umožňuje Sodimu oprostit mysl od rušivých elementů a soustředit se výhradně na malbu. Tvůrčí proces je determinován formátem, zbytek je mimo kontrolu a vzniká organicky,“ doplňuje kurátorka výstavy.

Chris Voss

Chris Voss v Praze: Špičkoví vyjednavači a lídři otevřou cestu k leadershipu budoucnosti

Světový leadership prochází krizovým obdobím. Vůdčí osobnosti upřednostňují vlastní výhody před prospěchem společnosti, ta ale není schopná na jejich mocenské a ekonomické zájmy reagovat.

Přečíst článek

Antonín Slavíček: Zlatá ulička

Obraz Antonína Slavíčka Zlatá ulička se vydražil za 12,3 milionu

Za 12,3 milionu včetně aukční přirážky se v nedělní on-line aukci vydražil obraz Antonína Slavíčka Zlatá ulička. Na dílo přihodil jeden zájemce, takže jej získal za vyvolávací cenu. Uvedl to Pavel Urban, ředitel Galerie Ustar, která plátno dražila.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Český umělec Martin Krajc ve svém ateliéru

Úspěšný umělec Martin Krajc: Ke statisícovým částkám za obraz vede dlouhá cesta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme