Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chatka na 15 metrech čtverečních? Proč ne. Ta v zahrádkářské kolonii má výklopnou zeď

Chatku navrhli architekti se studia Byró architekti.
Se svolením Alex Shoots Buildings
Petra Nehasilová

Co je malé, to je hezké. Přesně jako chatka v pražské zahrádkářské kolonii poblíž Vltavy. Je z opalovaného dřeva a celá jedna strana se jednoduše otevře do zahrady. Projekt architektů ze studia Byró ocenila i odborná porota soutěže Česká cena za architekturu a poslala ho do nominačního kola.

Reklama

Chatka, spíš malý zahradní pavilon, stojí na základech té původní v zahrádkářské kolonii nedaleko Vltavy. Obklopují jí vzrostlé zahrady, skleníky, altány a také několik dalších drobných chatek. Všechny jsou si navzájem podobné, jsou zpravidla tmavé a nemají okna.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si chatku v pražské zahrádkářské kolonii

„Charakter okolí jsme se snažili propsat i do nové stavby, která je z tmavého, opalovaného dřeva s přirozeně nepravidelnou strukturou a ve stavu se zavřenými okenicemi koresponduje s tichými objekty v okolí,“ popisují architekti Jan Holub a Tomáš Hanus ze studia Byró architekti.

Reklama

Chatka je jedním z projektů nominovaných do užšího kola České ceny za architekturu. Na všechny nominované projekty se můžete podívat do následující galerie.

Na přání klientů měli rovněž stavbu co nejvíce propojit se zahradou, nakonec přišli s myšlenkou výklopné zdi. „Interiér tak plynule přechází ven, respektive zahrada proniká dovnitř objektu,“ dodávají architekti. V otevřené poloze navíc polykarbonátová stěna funguje jako venkovní střecha a rozšiřuje tak krytý prostor, kde lze pobývat při dešti.

Chatka není napojena na žádné inženýrské sítě, disponuje pouze vlastním fotovoltaickým panelem, který pokrývá základní spotřebu elektřiny v objektu a svícení.

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Úplně poprvé se do finálové pětice architektonických realizací prestižní evropské přehlídky Cena Miese van der Rohe probojoval i projekt z tuzemska. Odbornou porotu zaujala transformace ostravských jatek na galerii.

Přečíst článek

Bytový dům v Brně

OBRAZEM: Nejlepší architektura se dá stavět i za „málo“. Třeba bytovka v Brně

Mezinárodní odborná porota České ceny za architekturu již podeváté nominovala do užšího výběru projekty tuzemských architektů. Letos jde o 31 realizací: od mostů, parků po bytové a rodinné domy.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme