Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miodrag Mlačić: Češi dávno nejsou paštikáři. Patří k těm nejbohatším turistům v Chorvatsku

Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení
Se svolením Čedok
Petra Jansová

Češi dobývají Chorvatsko víc než 130 let. Nejenže se k Jadranské riviéře jezdí rekreovat, ale kupují tam i nemovitosti. „Češi před 130 lety nastartovali náš cestovní ruch a opět se k nám vrací. Nakupují a je jich u nás čím dál víc,“ říká Miodrag Mlačić, ředitel Chorvatského turistického sdružení. V rozhovoru pro Newstream přiblížil i podrobnosti o letošní sezóně.

Reklama

Jak významně prodraží Chorvatsko pro letošní sezónu?

Na většině míst zůstanou ceny za ubytování stejné, někde ale k nepatrnému zvýšení o zhruba pět až 10 procent dojde.

Město Rovinj

Češi berou Chorvatsko útokem. Přímé autobusy jsou často vyprodané a nejsou volné pokoje

Časy letních dovolených se blíží a s tím i klasický úprk Čechů do Chorvatska. Oblíbená destinace se dle cestovek už nyní potýká s nedostatkem ubytovacích kapacit. A nejde jen o ubytování, ale i o přepravu do země.

Přečíst článek

Které lokality konkrétně zdraží?

Reklama

Spíš bude záležet na tom, jak moc dopředu a jaký typ ubytování budete řešit. Také záleží, jestli využijete služeb cestovky nebo budete dovolenou plánovat po vlastní ose. Bude-li to přes cestovku, pak určitě vyjde nejlevněji first minute. Zvolíte-li platformu Booking.com, pak cenu vaší dovolené, respektive ubytování, ovlivní mnoho dalších proměnných. Na tomto serveru určuje koncovou cenu nabídka a poptávka. Pak hovoříme o 100 eurech za noc, ale i víc.

Dubrovník

Policie na Jadranu vás zkasíruje za nedostatečné oblečení i konzumaci alkoholu na veřejnosti

Pláže u Jaderského moře  budou i letos cílem tradiční dovolené stovek tisíc Čechů. Přijíždějí za klidným mořem, historickými městy i přírodními parky.  Chorvatsko je u českých dovolenkářů oblíbené i díky tomu, že sem dojedou svým vozem. Před cestou je důležité automobil důkladně zkontrolovat a nezapomenout sbalit potřebné dokumenty. Na co tedy před cestou nezapomenout, a co mít na paměti na místě? 

Přečíst článek

Do Chorvatska? Mimo hlavní sezónu

Pojďme to upřesnit. Na kolik tisíc vyjde týdenní dovolená pro čtyřčlennou rodinu?

A opět vám budu muset odpovědět, že cena se bude odvíjet od řady okolností. Asi nejzásadněji cenu vaší dovolené ovlivní doba, konkrétně měsíc, ve které se rozhodnete do Chorvatska vyrazit. Květen i září jsou krásné měsíce, kdy už se bez problému dá koupat v moři. Nejsou ale v hlavní sezóně a vy tak zaplatíte nižší cenu. V hlavní sezóně jsou samozřejmě ceny nejdražší. Klima se ale mění celosvětově, tedy i v Chorvatsku a období, v němž si můžete užívat slunného a teplého Jadranu, se prodloužilo od května až do poloviny listopadu.

Tedy radíte vyjet do Chorvatska mimo letní prázdniny?

To jsem tím nechtěl říct. Víte, Češi milují Chorvatsko, jezdí tam dlouhá léta do stejného apartmánu, velkého, klidně 100 metrového apartmánu umístěného v první řadě od moře, kde noc stojí klidně za 90 euro.

Pobyt u Balatonu už je pro běžné Maďary nedostupný luxus. Řecko i Itálie jsou levnější

Pobyt u Balatonu už je pro běžné Maďary nedostupný luxus. Řecko i Itálie jsou levnější

Omezení cestování, nedostatek pohonných hmot a propad maďarského forintu přinesl jezeru Balaton za pandemie nemoci covid-19 zvýšenou popularitu, což tam ale vedlo k obrovskému nárůstu cen. Stále lukrativnější byznys u Balatonu znamenal výstavbu nových hotelů, pláží a jachtařských klubů. Posun směrem k bohatším návštěvníkům a divoká maďarská inflace nyní způsobily, že se plážové občerstvení, nemluvě o ubytování, stává u Balatonu pro průměrného Maďara luxusem, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Mnozí místní obyvatelé si už podle něj nemohou dovolit tam bydlet.

Přečíst článek

Češi bývali v Chorvatsku za „paštikáře“. Takže se to mění?

Dávno už tomu tak není. Češi jsou třetí největší skupinou turistů po Němcích a Rakušanech v segmentu „nautica“. A nejenomže jsou Češi skvělí jachtaři, možná i lepší než Chorvaté, Češi v Chorvatsku čím dál tím víc investují, kupují domy, hotely, apartmány i lodě.

Vyšší ceny jim tedy nevadí?

Nejde generalizovat, ale mám za to, že platí stejné ceny jako v Česku. Před dvěma týdny jsem byl v Dubrovníku, v turisticky nejatraktivnějším městě Jadranské riviéry, v tamní nejstarší cukrárně koupíte velký kopeček zmrzliny za 2,5 eura. Je tedy za podobnou cenu jako v Česku. Samozřejmě, že jsou tam podniky, kde je kopeček zmrzliny i za čtyři eura. Ale to v centru Prahy taky. Nikdo přeci nečeká, že na Staromáku si dá pivo za šedesát, jako o pár ulic dál. Je to všude stejné. Češi před 130 lety nastartovali náš cestovní ruch, dnes přijíždějí ve stále větších počtech a i tu více utrácejí. 

Češi nejsou paštikáři, v Chorvatsku investují

Chorvatsko připravuje zákon, který by měl formovat udržitelný cestovní ruch a zabránit overturismu. Jaká omezení konkrétně přinese?

Chorvatsko, stejně jako třeba Španělsko, chce bojovat proti nadměrnému turismu v určitých oblastech. Ale iniciativu nechává na každém městě, aby si samo zvážilo, kolik turistů zvládne pojmout.  

Město Rovinj

Chorvaté se umoudřili a zlevňují. Nejvíc na Istrii

Nízká obsazenost ubytovacích zařízení donutila chorvatské hoteliéry a pronajímatele zlevnit. Nejrazantněji se ceny propadly na Istrii, píše chorvatský deník Danas.

Přečíst článek

Může se tedy stát, že některá chorvatská města zavedou návštěvnické limity?

Spíš dojde k tomu, že nebudou přibývat nové apartmány. Kapacita se bude těžit z těch stávajících. Bude se razit politika „co máme, to nám stačí“. Nechceme zažít to, co se dělo ve Španělsku, kde vyšli do ulic demonstrovat proti turistům. Musíme dopředu nalézt tu rovnováhu, aby místí přemírou turistů netrpěli. 

Loňská sezóna byla skvělá. Bude ta letošní ještě lepší? I díky přijetí eura a vstupu Chorvatska do Schengenu?

Přijetí eura je skvělé a vstupem do Schengenu se cesta na Jadranskou riviéru výrazně zrychlí. Odpadne hodinové čekání na hranicích. A ještě výrazněji se ulehčí doprava k Jadranu v roce 2025, kdy plánujeme zrušit mýtné brány a zavést placení mýtného elektronicky.

Dubrovník

Policie na Jadranu vás zkasíruje za nedostatečné oblečení i konzumaci alkoholu na veřejnosti

Pláže u Jaderského moře  budou i letos cílem tradiční dovolené stovek tisíc Čechů. Přijíždějí za klidným mořem, historickými městy i přírodními parky.  Chorvatsko je u českých dovolenkářů oblíbené i díky tomu, že sem dojedou svým vozem. Před cestou je důležité automobil důkladně zkontrolovat a nezapomenout sbalit potřebné dokumenty. Na co tedy před cestou nezapomenout, a co mít na paměti na místě? 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Chorvatsku i Maďarsku e krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce ve světě

V Chorvatsku i Maďarsku je krásně. Ale dovolená tam Čechům zdražila nejvíce v Evropě

Přečíst článek
Desková hra Člověče, nezlob se! (ilustrační foto)

Deskové hry na cesty a dovolenou. Tipy na ty, které zkrátí dlouhé chvíle v autě i v letadle

Přečíst článek
Pohled na Hilton Costabella

Pivo a paštiky nechte doma. Český hotel v Chorvatsku je super. Co všechno nabízí?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme